hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2009. 11. 27. (XIII/48) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

A román kísérlet - Kisebb parlament, erősebb elnök

Két szavazás zajlott Romániában, egy az elnök személyéről, egy pedig a parlament jövendőbeli nagyságáról és szerkezetéről. Traian Basescu jelenlegi államfő (képünkön) a soros elnök­vá­lasz­tás mellé kierőszakolt egy népszavazást az egykamarás és csökkentett létszámú törvényhozásról, hogy ezzel a számára előnyös nagyobb részvételt biztosítsa, és egy­ben a referendum a saját elnöki kampánya lehessen.

Blair nincs, Van Rompuy

Herman Van Rompuy, az Európai Tanács frissen megválasztott és egyben első főfoglalkozású elnöke, José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke és a szintén újonnan jelölt Catherine Ashton, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője lesznek a jö­vő­ben az unió csúcsvezetői, vagy ahogy a média elnevezte őket, az EU arcai a világ többi része felé. A szuperhatalom erőssége egyelőre nem a markáns vezetés lesz.

Belföld

Csatát vesztett az alföldi kéjipar

Az Amszterdam piroslámpás negyedében elhíresült, magyar futtatók által uralt „Nyíregyháza utca” után a magyar prostitúcióipar újabb dicstelen specialitással rukkolt elő. A Bács-Kiskun megyei 53-as főút mentén kivilágított, fűtött fabódékban, amolyan kirakatokban kelletik magukat lenge öltözetű hölgyek. Pontosabban csak kellették, mert az országos médiavisszhang nyomán a testek kiárusítása egyelőre szünetel. A Kiskunhalasi Városi Ügyészség állásfoglalása szerint a jelenlegi jogszabályok alapján is visszaszorítható az illegális kéjelgés; a helyi rendőrök pedig információink szerint arra készülnek, hogy az országban elsőként a prostituáltak kuncsaftjait is előállítsák és megbírságolják.

Tudósok fogtak össze a meg nem született babákért

A környező országok népesedési mutatói mindinkább pozitív mérleget mutatnak – ez a jó hír. A rossz az, hogy eközben mi, magyarok, továbbra is évente 24 ezer fővel vagyunk kevesebben. Ennek legfőbb oka, hogy jóval kevesebb gyermek születik, mint amennyit szeretnénk. A tervezett gyermekek megszületése érdekében Népesedési Kerekasztalt hívott össze a Magyar Tudományos Akadémia.

Szalmonella-számháború

A magyar csirkeállomány 70 százaléka szalmonellával fertőzött, ezzel szemben az EU országaiban csak 5-25 százalék ez az átlag – terjedt el a hír a hazai sajtóban. Az állítást a baromfitenyésztők egyöntetűen cáfolják, szerintük csupán a piac megszerzésére irányuló „műbalhéról” van szó. Egy EU- direktíva szerint ugyanis a jövő év végétől csak szalmonella- mentes csirke hozható forgalomba, s aki ezt a rendelkezést figyelmen kívül hagyja, az kiszorulhat a piacról.

Karácsonykor támad a H1N1

Az oltási szkeptikusok előretörésével újra felbukkanhatnak olyan járványok, mint a pestis, a himlő vagy a kolera – nyilatkozta lapunknak Jakab Zsuzsanna, a stockholmi székhelyű Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ vezetője. A legmagasabb hivatalt betöltő magyar járványügyi szakember hangsúlyozta: a H1N1, meglepő módon, az életerős fiatalokat és a várandós kismamákat támadja erőteljesen.

Miért Mesterházy lett a befutó?

Kiemelkedő szerepet szánnak Kovács László leköszönő uniós biztosnak az MSZP-ben – értesült a Hetek. Emellett a szocialisták Mesterházy Attila listavezetővé választásával szeretnének minden személyi kérdést lezárni, és kizárólag a jövő évi választásokra figyelni.

Putyinnál járva: Orbánnal ismerkednek, Gyurcsánytól búcsúztak

A hétvégén zajlott Szentpéterváron az orosz kormányzó párt, az Egységes Oroszország kongresszusa, ahol Orbán Viktor az Európai Néppárt alelnöki minőségében találkozott Putyinnal, a jelenlegi kormányfővel.

Országimázs 2009

Szokatlan formában kaptunk visszajelzést Magyarország nemzetközi megítéléséről. A hazánkba delegált kilenc nagykövet pár soros múlt heti nyilatkozata a fullasztó befektetői klímáról tulajdonképpen politikai és gazdasági elitünk pedagógiai jellegű kritikája.

Hit és értékek

Úszómedence a Holdon?

Jelentős mennyiségű vizet talált a Holdon a NASA LCROSS nevű űrszondája, amely még októberben csapódott be a Hold déli sarkán - azon az oldalon, ahol soha nincs napsütés - elhelyezkedő Cabeus kráterbe.

Nőkön vitáztak

Első alkalommal találkozott XVI. Benedek pápa és Rowan Williams canterbury érsek azóta, hogy a Vatikán bejelentette: befogadja azokat az anglikán hívőket és lelkészeket, akik elégedetlenek az anglikán közösséget jellemző egyre liberálisabb tendenciákkal.

HÁTTÉR

A cigi átka

Eddigi legborsosabb kártérítését fizetheti ki a Philip Morris (PM) cigarettagyártó cég Floridában, ha nem sikerül a fellebbezésük. A sértett fél személyes vigaszdíjaként 56 millió dollárt, míg cégbírságként 244 milliót szabtak ki. Ez összesen mintegy 60 milliárd forintnyi „jóvátételt” jelenthet.

Adó 2010 - Jön a szuperbruttó

1:0 a kormánynak – legalábbis ami a szuperbruttósítást illeti. Az alkotmánybírák helyeselik a kormányzati elképzelést, így jövő év februárjában, az év első fizetésekor jelentős változások várnak ránk.

Lesz-e világvége az MSZP-ben?

Két egymásnak ellentmondó véleményt olvastam az MSZP-ről. Donáth László szocialista evangélikus lelkész szerint már csak az Isten segíthet az MSZP-n, hogy megmaradjon, míg ön arról beszélt, hogy nagy eséllyel megnyerhetik a 2010-es választásokat. Milyen hangulat tapasztalható a szocialista párton belül, ha az apokalipszis érzéstől a hurráoptimizmusig vegyesen megtalálhatóak „benne" a vélemények?

Napfényes magyar siker: napelemes tetőcserép

Egyre nagyobb visszhangra talál külföldön is az év egyik leginnovatívabb magyar találmánya, a napelemekkel keresztezett tetőcserép. Hogy befuthat-e az újítás, az a jelenkor átláthatatlan gazdasági viszonyain, no meg a feltaláló, Tóth Miklós üzletpolitikáján múlik. Egyvalami azonban biztos: a növekvő energiaárakat látva nem talál túl sok kivetnivalót az ötletben az egyszeri rezsifizető.

Bolhafészkek bosszúja

SARS, madárinfulenza, H1N1… Csaknem évente bukkan fel a világ legismertebb vírusának egy-egy újabb mutációja, hogy újból és újból próbára tegye az orvostársadalom tudását, és egyáltalán nem elképzelhetetlen, hogy végül Dávid legyűri Góliátot, azaz a legkisebb organizmus győzedelmeskedik a legfejlettebb felett. Néha csak egy hajszál választotta el az emberiséget a teljes pusztulástól…

Sárkány ellen sárkányfű

Hétköznapi életvitelünk egyáltalán nem mutatja az egészségre való törekvést. Noha nagy divat lett kerülő úton keresni a gyógyulást, a betegséghez vezető tényezőkről nem mindenki hajlandó lemondani. Miközben országos tévé- és plakátkampány próbálja rávenni a magyar társadalmat, hogy változtasson életvitelén, étkezési szokásain, ne dohányozzon, ne alkoholizáljon, többet mozogjon, a személyes erőfeszítések helyett sokan továbbra is kritikátlanul próbálnak ki minden terméket, amit a könnyen megszerezhető egészség ígéretével eléjük tárnak a hirdetések.

FIFA-Adidas világ-összeesküvés?

Játékvezetői műhiba vagy nemzetközi konspiráció? A játék szépsége vagy nyers gazdasági érdek? Megfellebbezhetetlen bírói ítélet vagy videóbíró? Varázslatos, kiszámíthatatlan játék a futball, vagy szemfényvesztés, amit a pályán látunk? Thierry Henry kézzel megszelídített gólpassza egy sor vitát gerjesztett vagy indított újra a futballvilágban.

A futball megrontói

„Soha nem gyanakodtam egyik játékosomra sem” – szögezte le a Heteknek adott nyilatkozatában George F. Hemingway. A Budapest Honvéd első emberét lapunk azt követően kereste meg, hogy hivatalossá vált: a magyar klub is érintett az elmúlt napokban kirobbant nemzetközi bundabotrányban. Ami még fájdalmasabb: egyes külföldi médiumok további magyar bajnoki mérkőzések kapcsán is fogadási csalásokat emlegetnek.

KÁVÉSZÜNET

A szív diadala

Erdei Zsolt szombat éjszaka élete mérkőzésén kiélezett, hatalmas küzdelemben, 12 menetben legyőzte a nála közel 10 kilóval nehezebb Giacobbe Fragomenit, és első magyarként a félnehézsúly világbajnoki címe után még egy súlycsoportban – a második legnehezebben –, cirkálósúlyban is világbajnoki címet szerzett.

Újra jó üzlet lesz plázát építeni

A múlt héten három napra ismét Cannes-ban gyűlt össze a nemzetközi kereskedelmi ingatlanszakma színe-java. A Mapic nevű rendezvénynek helyet adó, a neves filmfesztiválról is ismert fesztiválpalotában a világ 46 országából 1400 kiállító gyűlt össze. Ez az a rendezvény, ahol a plázák, outlet centerek és egyéb bevásárlóközpontok beruházói találkoznak a bérlői oldallal, azaz kereskedelmi láncok, világmárkák képviselőivel.

Busszal érkezik a könyv

A szőlősardói dombon találkoztam össze a busszal és benne Antalné Fóris Irma „mozgókönyvtárossal”. A kis busz elállta terepjárónk útját, mérgelődés helyett azonban inkább átszálltunk, hogy megnézzük belülről is a bibliobuszt. Szinte kérdeznünk sem kellett, Irma máris lelkesen mesélni kezdett.

A hálaadás napja

Európa-szerte, így hazánkban is egyre inkább divatossá válnak olyan, eredetileg angolszász ünnepek, mint a Valentin-nap vagy a halloween, amelyek komoly bevételi forrásnak számítanak a kereskedelem számára. Azonban más, valódi értékeket hordozó ünnepek nem kapnak ekkora „rivaldafényt”, ezért az alábbiakban egy ilyen kevésbé ismert „különleges napot”, a hálaadást szeretnénk bemutatni.

Igényesség – újra trendi?

Hozdovits Janka úriszabó (kis képünkön) szakértelme még az angol királyi udvarban is jól ismert, hiszen a nyári Ascott Derbyre utazó politikusainknak meghagyták, hogy csak vele készíttethetik el a zsakettjüket. Sok neves ember, közéleti személyiség, művész fordul meg a Ferdinánd Max szabóságban öltözködési tanácsért, hiszen számukra kiemelt fontosságú az igényes megjelenés.

Bányácskából Széphalom

„Az is bolond, aki poétává lesz Magyarországban.” A baráttól, Csokonaitól származó idézet találóan jellemzi a kort, amelyben születtek, s így Kazinczyt is, aki személyében és pályájában is korának jelképes erejű alakjaként pontosan megjeleníti az akkor jellemző dilemmákat, törekvéseket. Kazinczy harca az új magyar irodalom harca, ügye a magyar nyelv megújításának ügye, amely nagyon sok energiát emésztett fel, és ennek Kazinczy írói-költői munkássága látta a kárát, de eredménye a mai napig ott van mindannyiunk nyelvében.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!