hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Putyinnál járva: Orbánnal ismerkednek, Gyurcsánytól búcsúztak

2009. 11. 27.
A hétvégén zajlott Szentpéterváron az orosz kormányzó párt, az Egységes Oroszország kongresszusa, ahol Orbán Viktor az Európai Néppárt alelnöki minőségében találkozott Putyinnal, a jelenlegi kormányfővel.

A megbeszélés témája elsősorban a magyar-orosz kapcsolatok jövője volt. A kormányzásra készülő Fidesz minden, a magyar külpolitika szempontjából fontos partnerrel rendezi a kapcsolatokat. Orbán Viktor a szombati találkozó után a Hír TV-nek nyilatkozva Szentpéterváron úgy fogalmazott: az embernek időnként az az érzése, hogy néhány gyanús szocialista alak területe és fennhatósága alatt áll az egész orosz-magyar ügy. Holott ennél a két ország többet érdemel, „és én világosan meg is mondtam a miniszterelnök úrnak, hogy szeretnénk rendezni és új alapokra helyezni az orosz-magyar kapcsolatokat" - tette hozzá. Tekintettel arra, hogy választói felhatalmazása nem volt, megállapodás nem született, de mint mondta, ideje, hogy 21. századi kapcsolatrendszerré formálják az eddigi orosz-magyar viszonyokat, továbbá azt is reméli, hogy a két ország gazdasági kapcsolatai alapvetően meg fognak változni, részben mélyülnek, részben pedig szélesednek majd.

Később Orbán úgy fogalmazott: az Egységes Oroszország párt az Európai Néppárttal ápol kapcsolatokat, és konzervatív pártnak nevezi magát. Az a sztereotípia, hogy az oroszoknak a szocialisták a barátaik, a Fidesz az ellenfelük, abból fakad, hogy az orosz kapcsolatok negyven éven keresztül a magyar kommunisták kezében voltak, és nyilvánvalóan nekik jobb kapcsolataik vannak. Ennek az időszaknak szeretne véget vetni és új alapokra helyezni a két ország viszonyát - többek között az energiapolitika terén is.

Orbán Viktor hétvégi látogatásáról az orosz média sajnálatos módon nem adott hírt. Említik viszont Gyurcsány Ferenc és  felesége kedden, saját költségen tett, magánjellegű látogatását, melyről az orosz miniszterelnök a blogjában is beszámol, sőt képet is közzétettek róla: egy étteremben közösen étkeznek Vlagyimir Putyinnal és feleségével (akivel egyébként már nagyon régen mutatkozott együtt), Ljudmillával.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!