hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Nőkön vitáztak

2009. 11. 27.
Első alkalommal találkozott XVI. Benedek pápa és Rowan Williams canterbury érsek azóta, hogy a Vatikán bejelentette: befogadja azokat az anglikán hívőket és lelkészeket, akik elégedetlenek az anglikán közösséget jellemző egyre liberálisabb tendenciákkal.

Williams érsek összesen húsz percet töltött a pápa társaságában, melynek végén arany püspöki keresztet kapott ajándékba. A Vatikán közleménye szerint a korábbi találkozókénál rövidebb idő alatt vitatták meg az új millennium kezdetén az egyetemes egyház előtt álló kihívásokat, valamint a két egyház kapcsolatait érintő közelmúltbeli eseményeket, és megerősítették közös szándékukat a katolikus és anglikán egyház közötti ökumenikus kapcsolatok további építésére. Az anglikán közösségből távozó hívők helyzetét gyakorlatilag a már korábban ismertetett elvek szabályozzák. A római katolikus egyházon belül külön szekcióba tartozhatnak a volt anglikán hívők, akik megtarthatják saját hagyományaikat és istentiszteleti formáikat, valamint a korábbi anglikán püspökök vezetése alatt maradhatnak. A püspökök házasok lehetnek, és a nős anglikán lelkészek is pappá szentelhetők – ez azonban nem érinti a katolikus papoktól eddig és ezután is elvárt nőtlenséget.
Egyes vélemények szerint a kialakult helyzet valójában mindkét egyháznak megfelel: sokak szemében úgy tűnik, a Vatikán már nem bízik az egyházak teljes egységében, az anglikán egyházban pedig olyan mély megosztottság jött létre a tradicionális és liberális irányvonal között, amely felér a katolikus és anglikán egyház közötti szakadékkal.
Egy Rómában tartott előadásában ugyanakkor Rowan Williams arról elmélkedett, vajon a fennálló különbségek valóban annyira fontosak-e. Ugyanakkor véleménye szerint az anglikánok a katolikus egyházból való kiválásukkor közelebb állhattak az igazsághoz. Gondolatmenetét egy aktuális problémával illusztrálta, azt állítva, hogy a valódi egység akadálya a katolikus egyház vonakodása a női papok felszentelésétől.

Ufóakták a Vatikánban

Nemcsak az anglikánok, hanem a földönkívüliek felé is nyitott a katolikus egyház – derült ki az Asztronómiai Év jegyében tartott vatikáni asztrobiológiai konferencián, amely a földön kívüli élet lehetőségével foglalkozott. Nemzetközi ufószervezetek máris annak jeleként értékelték a rendezvényt, hogy küszöbön áll a „nagy bejelentés” az idegenek látogatásá-ról. Állítólag erre készítik elő az egyházakat és a közvéleményt is. „Az asztrobiológia egy dinamikusan fejlődő tudományterület. Az élet keletkezése, illetve hogy van-e élet az univerzumon kívül, nagyon érdekes és megfontolásra érdemes kérdések. Ezek ugyanis számos filozófiai és teo-lógiai problémát vetnek fel” – fejtette ki Jose Funes atya arra a kérdésre, miért látta szükségesnek a Vatikán a konferencia megrendezését. Funes már korábban is exponálta magát a földön kívüli élet kapcsán: tavaly a L’Osservatore Romano című vatikáni lapnak adott interjúban fejtette ki, hogy nincs ellentmondás a katolikus doktrínák és a földön kívüli élet lehetősége között. „Nem hiszem, hogy bármilyen ellentmondás létezne. Ahogyan a földön is sokféle teremtmény él, úgy létezhetnek más, Isten által teremtett, akár intelligens élőlények is. Ez nincs ellentmondásban a mi hitünkkel, mivel nem szabhatunk határt Isten teremtői szabadságának. Szent Ferenccel szólva, ha földi teremtményeket testvérnek és nővérnek szólíthatunk, miért ne nevezhetnénk másokat földön kívüli testvéreknek? Ők is részesei ugyanis a teremtésnek” – nyilatkozta Funes atya. A konferencia egyik előadója, Paul Davis elméleti fizikus, az Arizona State University kutatója szerint a helyzet nem ennyire egyszerű. „Egy második teremtés felfedezésének hatalmas szellemi következményei lennének. Az igazi veszélyt a földön kívüli intelligens élet felfedezése jelentené, mivel ha az univerzumban máshol is vannak élőlények, akkor a keresztények hatalmas bonyodalomba kerülnek. Ők ugyanis azt hiszik, hogy Isten Jézus Krisztusban testesült meg, azért, hogy megmentse az emberiséget, és nem delfineket, csimpánzokat vagy kis, zöld embereket más bolygókról” – nyilatkozta Davis. (Lukács András)

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!