hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Karácsonykor támad a H1N1
Interjú Jakab Zsuzsannával, az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ vezetőjével

2009. 11. 27.
Az oltási szkeptikusok előretörésével újra felbukkanhatnak olyan járványok, mint a pestis, a himlő vagy a kolera – nyilatkozta lapunknak Jakab Zsuzsanna, a stockholmi székhelyű Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ vezetője. A legmagasabb hivatalt betöltő magyar járványügyi szakember hangsúlyozta: a H1N1, meglepő módon, az életerős fiatalokat és a várandós kismamákat támadja erőteljesen.

A járványügyi szakemberek ugyan egyetértenek az oltás szükségességében, de ha bemegy az ember a háziorvosához vagy a patikába, akkor még mindig van rá esélye, hogy azt hallja: az új influenza veszélytelen, az oltás viszont veszélyes. Mit gondol, mi lehet ennek  az oka?

- Magyarországon a közvélemény influenzáról és védőoltásról kialakuló álláspontját a szakma mellett erősen befolyásolja egyrészt a politika, másrészt éppen a gyártó Omninvest és a vakcina ára körüli pénzügyi kérdések. Szerintem a közegészségügyi-járványügyi szakemberek véleményére, tanácsaira érdemes hallgatnia a lakosságnak. Magam is tapasztaltam ellenállást a háziorvosok körében, de úgy tűnik, közülük is egyre többen az oltás mellé állnak. Tényszerű információkkal segíteni kell őket és a közvéleményt, hogy válasszák külön a  szakmát és a politikát.

Magyarország rendkívül szerencsés, hogy ennyi vakcinája van. Az EU-ban, és azon kívül is, nagyon kevés országban van a miénkhez hasonló ellátottsági szint - ezt az előnyünket ki kellene használni, mielőtt a járvány csúcsa elérné az országot. Ehhez az oltópontok jelentősen hozzájárulnak.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!