hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Igényesség – újra trendi?
Egyelőre többet költünk alkoholra és édességre, mint tisztálkodási szerekre

2009. 11. 27.
Hozdovits Janka úriszabó (kis képünkön) szakértelme még az angol királyi udvarban is jól ismert, hiszen a nyári Ascott Derbyre utazó politikusainknak meghagyták, hogy csak vele készíttethetik el a zsakettjüket. Sok neves ember, közéleti személyiség, művész fordul meg a Ferdinánd Max szabóságban öltözködési tanácsért, hiszen számukra kiemelt fontosságú az igényes megjelenés.

Miért fontos igényességre törekednünk?
– Tiszteletet, megbecsülést fejezünk ki magunk és környezetünk felé. Mások is akkor tudnak tisztelni minket, ha sugárzik belőlünk egyfajta tartás, s ehhez elsősorban mi állítjuk fel azt a mércét, aminek próbálunk megfelelni. Ha senki nem lát, és egyedül vagyunk otthon, akkor is  fontos, hogy mindennek megadjuk a módját. Például ne abban a ruhában üljünk le a nappaliban olvasni, amiben előtte a kertben ástunk. Elsősorban magamnak tisztítom ki a cipőmet, mert tudom, hogy így a komfortérzetem is jobb. A nyugati emberek viselkedéséből sokszor olyan önértékelés és tartás sugárzik, amely már messziről megkülönbözteti őket az utcán. Látszik, hogy elégedettek önmagukkal, jól érzik magukat a bőrükben. Sok magyarnak az önelvetés miatt lett identitásának részévé az igénytelenség. Csak egy magát nem becsülő emberrel lehet elhitetni, hogy a macskanadrág és más, fehérneműre hasonlító öltözék elfogadható utcai viselet. Nem erősségünk a tisztálkodás és a higiénia sem. Egy felmérés szerint Magyarországon a férfiak hetente átlagosan háromszor-négyszer, a nők pedig ötször-hatszor zuhanyoznak csak. Többet költünk alkoholra és édességre, mint tisztálkodási szerekre.
De vajon mit tehet egy átlagfizetésből élő ember?
– Az igényesség nem pénzkérdés. Ápoltsággal, valamint tiszta, jól összeválogatott ruházattal kezdődik. A ruha vagy az ing legyen kivasalva, a nadrágot és zakót tisztítani kell, és a leszakadt gombokat fel kell varrni. Mindenki számára megvalósítható, hogy lehetőségeihez képest a legjobbat hozza ki magából.
Melyek az igényes megjelenés alapelvei?
– Rendezettség, stílus, harmónia és elegancia. A stílussal saját egyéniségünket határozzuk meg. A stílusos ember nem másoknak vagy a divatnak akar megfelelni, hanem a divatot a saját egyéniségéhez igazítja. Akár farmerben és pólóban is képviselhet valaki egy stílust, és lehet stílustalan a világ legdrágább öltönyében is, ha nem látszik az öltözködésén a harmónia, csak az, hogy megvett mindenféle drága, divatos dolgot, ami nem illik az egyéniségéhez, és így nem tudja viselni azokat. A férfiak öltözködésében említhetjük a klasszikus, sportos, természetes és extravagáns stílust. Az elegancia pedig az a plusz, ami igazából nem megfogható, apró nüanszok, belső kisugárzás. Aki úgy érzi, hogy „nincs stílusa”, az is megtanulhatja szakemberektől vagy stílusirodalmakból. Magyarországon több fiatal stylist is van, akik fontosnak érzik, hogy a kulturáltságot, az eleganciát terjesszék ebben a fehér zoknis, nejlonszatyros országban, hiszen a magyar ízlés inkább visszafejlődni látszik manapság. Az öltözködés a társadalom tükre, a kultúránk része.
Mit tegyen az, aki szeretne igényes lenni, de sose tanították meg rá?
– A ruhatár felépítésénél a meglévő készletből érdemes kiindulni. Időtálló ruhatár összeállításához figyelembe kell vennünk a hozzánk illő alapszíneket, testalkatunkat, foglalkozásunkat, a korunkat, s ehhez egyfajta önismeret is szükséges. A saját környezetünkben is találhatunk olyanokat, akiktől tanulhatunk. Minden alaknak, minden arcnak megvan a maga szépsége, amelyeket színekkel és arányokkal érdemes hangsúlyoznunk, s így a hiányosságokról is elvonjuk a figyelmet. Elég egyszerre két-három alapdarabot venni konzervatív színekben, majd ezekhez igazítani az inget, pulóvert és cipőt. Ha jól kombinálható darabokat veszünk, több öltözéket is ki tudunk hozni be­lőlük. Nagyon fontosak a kiegészítők, mert segítik az egyéni stílus kialakítását, és régebbi, kevésbé előnyös darabokat is hordhatóvá tesznek.
A foglalkozásunk is meghatározza, hogy milyen ruházat elfogadott. A helyesen megválasztott ruhadarabokon keresztül kifejezhetjük a szakmai kompetenciánkat, és magabiztosabbnak látszunk. Az emberek általában az első harminc másodpercben döntik el, hogy mit gondolnak rólunk. Az öltözködési stílusunknak és fellépésünknek komoly szerepe van az első benyomás kialakításában.

A szakember szemével

Ha szeretnénk javítani a külsô megjelenésünkön, a szemkontaktus miatt az elsô változás az arc környezetében történjen – javasolja Borbíró Mónika stylist. Egy új hajszín és egy fejformához illô frizura látványos átalakulást eredményez, viszonylag alacsony áron. „Egy rosszul kiválasztott hajszín olyan, mint egy idegen sapka a fejen. Rögtön feltűnik” – figyelmeztet. Második lépésnek javasolja a megfelelô sminkelés elsajátítását, amivel nemcsak élénkíteni, hanem formálni is lehet az arcot. A helyes ruhatár kialakításához meg kell határozni, hogy melyik színcsaládba tartozunk. A tél típus jellemzôen hideg, élénk színeket és nagyobb részben sötét árnyalatokat alkalmaz. Ezzel ellentétben a tavasz típusnak a meleg, világos, élénk színek állnak jól. A nyár típus a hideg, világos, tört árnyalatokból kombinálhatja össze a ruhatárát, míg az ôsz típusnak a meleg, sötét, tört színek illenek. Mindezt befolyásolja, árnyalja természetesen a személyiségünk is, hiszen sajátunknak kell éreznünk azt, amit viselünk. Az arc közelében lévô színek határozzák meg, hogy valami jól áll, vagy sem.  A rosszul megválasztott hajszín vagy blúz fáradt külsôt áraszt. A leggyakoribb hiba hölgyek esetében az, hogy nem a koruknak és alkatuknak megfelelôen állítják össze a ruházatukat. A férfiaknál pedig, mivel náluk a pragmatizmus az elsô szempont, az tűnhet fel, hogy az egyes ruhadarabok nem illenek össze. Amikor valaki jól öltözött, akkor nem azt mondják neki, hogy milyen jó a ruhája, hanem azt: „de jól nézel ki ebben a ruhában”. Hiszen nem a ruha jött be az ajtón.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!