hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2010. 04. 23. (XIV/16) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Airmageddon

A terrornál is jobban térdre kényszeríti a légi cégeket az izlandi vulkán. A Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) becslése szerint 1,7 milliárd dollár a légitársaságok légtérzár miatti vesztesége. Az április közepén kitört tűzhányó egy éven belül a második csapás volt, ami Izlandról érkezett. Egy Twitteren terjedő vicc szerint a halálos beteg izlandi gazdaság utolsó kívánsága az volt, hogy a hamvait szórják szét Európa felett.

Meglepő választási kampány Nagy-Britanniában

Váratlan fordulat történt az angol választási kampányban a brit választások első televíziós miniszterelnöki vitáját követően, amelynek egyértelmű győztese Nick Clegg liberális jelölt lett. A vita nyomán Clegg-mánia söpört végig az országon – Nick Clegget egyesek már az angol Obamaként emlegetik –, a liberális pártvezér népszerűsége megközelíti Winston Churchill 1945-ös népszerűségi rekordját, a párt nép­szerűsége pedig 10 százalékkal nőtt egy hét alatt.

Belföld

Angyalföld, ahol a Fidesz alulmaradt

A XIII. kerületben messze az országos átlag fölött szerepeltek a szocialisták: a fideszes jelölt még annak is örült, hogy talpon maradt Tóth Józseffel szemben a 20-as választókerületben, s a 19-es választókör jelöltje, Szanyi Tibor is csak néhány milliméterrel fut Szalay Péter mögött. A kerület pedig büszke az eredményre – még ha az MSZP-re nem is.

A hét eseményei

A többség elégedett a választási eredményekkelA Nézőpont Intézet felmérése szerint az összes megkérdezett 72 százaléka elégedett az országgyűlési választás első fordulójának eredményével, 57 százalékuk szerint pedig „inkább jobb lenne”, ha a Fidesz kétharmados többséget szerezne. A Fidesz-szavazók 95 százaléka elégedett az eredményekkel, amíg az MSZP-szimpatizánsok háromnegyede elégedetlen. A jobbikosok 43 százaléka csalódott, az LMP táborának pedig 47 százaléka mondta magát elégedetlennek.Kövér: nem lesz adócsökkentésKövér László, a Fidesz választmányi elnöke szerint az új kormány ebben az évben nem fogja csökkenteni az adókat és járulékokat, a vállalkozók e terhei a ciklus végére, a munkavállalóké pedig az azt követő két évben mérséklődhetnek. „Ha úgy zárjuk le ezt az esztendőt, hogy még mindig minden működik, akkor a legnagyobb nehézségen talán túl vagyunk, s lehet azon gondolkodni, hogyan tudjuk az ország szekerét újra fölfele tolni” – fogalmazott Kövér.Vona a külügyi bizottságot akarjaVona Gábor, a Jobbik elnöke azt szeretné, ha pártja képviselője elnökölné az új összetételű Országgyűlés külügyi bizottságát, és a Jobbik helyet kapna a nemzetbizton­sági bizottságban is. A pártelnök szavai szerint a Jobbik azért szeretne ötven fő feletti létszámú frakciót a parlamentben, mert a párt „nem titkolt célja”, hogy szeretnék köztársasági elnöknek javasolni Morvai Krisztina EP-képviselőt.

Edelényben minden megtörténhet

A Jobbik egyetlen körzetben lépteti vissza jelöltjét a választások második fordulójára. Edelényben a gumikalapácsos eszmefuttatásáról elhíresült polgármestert támogatják, aki így reális esélyt kapott a Fidesz jelöltjének megelőzésére. Az MSZP megsegíthetné a Fideszt, de nem teszi: izgalmas befutó várható.

Saját sírját ássa az MSZP?

Fél bázis, egy párt, két zászló – így summázható az MSZP helyzete a választások után. A szocialisták még a második forduló előtt engedtek régi reflexeiknek, és megkezdőd­tek a személyzeti csaták. Lendvai Ildikó pártelnök vasárnap való­színűleg lemond, és posztjáért Mesterházy Attila és Gyurcsány Ferenc párbajozhat. A nagy versengésből akár a pártszakadás is kinéz az MSZP-nek.

Mire kell a kétharmad?

A Horn-kormány idején csaknem háromnegyedes többségben kormányzó, jelenleg kispárttá töpörödő szocialisták a „túlhatalom” fogalmával riogatják választóikat a Fidesz kétharmados többsége láttán, miközben a kormányzásra készülő jobboldali erő kényszerű ígéreteket tesz az önmérsékletre. Nyilatkozataikból – egyelőre legalábbis – úgy tűnik, hogy nem középkori feudális államot akarnak építeni, hanem a meglevő demokráciát modernizálni.

HÁTTÉR

Hamukrízis

Újabb fejezete kezdődhet a válság utáni korszaknak, a washingtoni kormányzatnál ugyanis betelt a pohár a Wall Street-i „tőzsdei titánok vakmerő spekulációival”. Obama elnök pénzügyi reformokat sürget. Küszöbön a globális bankadó. Az EU még mindig emészti a görögök fiskális színjátékát.

A pénzpiac Orbánéknak drukkol

Bizalommal várják a második fordulót a pénzügyi befektetők. A forint változatlanul stabil árfolyama, az állampapírok iránti változatlan érdeklődés is azt mutatja, hogy jó iránynak tartják a Fidesz győzelmét.

Élni akarni kell!

„Egy cél lebegett előttem, amikor a gödör szélére állítottak: mindenáron életben maradni” – emlékszik vissza az 1944-es erőltetett menet legnagyobb mészárlásának 91 éves túlélője, Szauer László.

Ámokfutók szabadlábon

Reális kockázatot rejt magában, hogy május 1-jétől a bűncselekményeket elkövető pszichiátriai betegek kényszergyógykezelése nem lehet hosszabb, mint a kiszabható büntetés – nyilatkozta lapunknak az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézet főigazgató főorvosa. Az érvénybe lépő Btk.-módosítás értelmében előfordulhat, hogy egy kóros elmeállapotú gyilkost akkor is ki kell engedni az intézetből, ha az orvosilag még nem javallott.

Holtak urai

Magyarországon virágzik a temetkezés-üzletág. Tuti biznisz ez, hiszen mindig lesz kuncsaft. Temetkezési vállalkozások jönnek létre és szűnnek meg, vívnak élet-halál harcot egymással az ügyfélért. Mindezt rejtve, hiszen a törvények nem engedik, hogy bárki is reklámozzon ilyen jellegű szolgáltatást. Ennek a háborúnak a boncmesterek a szürke eminenciásai.

Aggasztóan aktuális ma az Élet Menete

Minden korábbinál többen, mintegy 32 ezren emlékeztek a holokauszt áldozataira, és tiltakoztak az újnyilas előretörés ellen az Élet Menetén vasárnap. A felvonuláson jelen voltak közéleti személyiségek, művészek, szocialista, kereszténydemokrata és fideszes politikusok, valamint együtt vonult az emlékezőkkel Eleni Tsakopoulos-Kounalakis, az Egyesült Államok budapesti nagykövete. Az esemény főszónoka Németh Sándor, a Hit Gyülekezete vezető lelkésze volt, akinek beszédét teljes terjedelmében közöljük.

A turini arc

A History Channel március 30-án vetített dokumentumfilmje első ízben mutatta be Jézus Krisztus „valódi arcát” a híres torinói lepel képmásának segítségével. A high-tech eszközökkel létrehozott háromdimenziós kép nagy feltűnést keltett, és élénk teológiai vitát is kiváltott. Egy amerikai kutató szerint, aki öt napon keresztül személyesen vizsgálhatta és fotózhatta a turini leplet, a vérnyomok, a római korbács okozta friss sebhelyek, a szövetminták és történeti dokumentumok is azt valószínűsítik, hogy az egy első században keresztre feszített ember testét borította.

KÁVÉSZÜNET

A Naszály felfedezése

Aki gyakran autózik a 2A főúton, biztosan ismeri azt a Vác fölött magasodó hegyet, amin – mint egy óriási harapás nyoma – egy ma is működő kőbánya vonja magára a figyelmet. Azt már kevesen tudják, hogy ez a hegy a Naszály, és a tájat elcsúfító sebhelyen túl számtalan szépséggel, érdekességgel várja az odalátogató turistákat.

Larry King pályájának keserű show-ja

A legendás műsorvezető szinte mindenkivel készített interjút, aki csak számít a nagy­világban. Pályájának ötvenhárom éve alatt elévülhetetlen érdemeket szerzett a hírközlő- és a szórakoztatóiparban, a közélet irigyelt gurujává vált; mindeközben a magánéletéről szóló híradások korántsem szórakoztatók, sem nem irigylésre méltók. A bejelentés, miszerint Larry King beadta a válókeresetet, sajnálatosan ismétlődő hír, a hetvenhat éves férfi most válik nyolcadszor. Legtartósabbnak mindeddig a CNN-nel kötött házassága bizonyult, ezt a szerződést huszonöt éve nem bontotta fel.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!