hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A pénzpiac Orbánéknak drukkol
A Fideszre figyelve

2010. 04. 23.
Bizalommal várják a második fordulót a pénzügyi befektetők. A forint változatlanul stabil árfolyama, az állampapírok iránti változatlan érdeklődés is azt mutatja, hogy jó iránynak tartják a Fidesz győzelmét.

Nem mozdította meg érdemben az első forduló a forint árfolyamát, ami azt is jelzi, a külföldi befektetők biztosak voltak abban, hogy az első fordulóban a Fidesz eredményes lesz. Kvázi előre beárazták ezt a fordulatot, s az előző hetek forinterősödése mögött is ez a tényező állhat.

Londonban az első forduló másnapján már csökkent a magyar szuverén adósságtörlesztés-biztosítás árazása (CDS-díjszabás), amely gyakorlatilag egy jelzés arra vonatkozóan, hogy a piac kedvezően fogadja a választási eredményt. Hozzátartozik az igazsághoz, hogy a CDS-díjszabás hosszabb ideje folyamatosan csökken, ami a Bajnai-kormány költségvetési egyensúlyt javító intézkedéseinek pozitív következményeként vehető figyelembe. Az index az év elején már 250 bázispont környékén járt (most további 5000 euróval, 174 ezer 500 euróra csökkent), miközben tavaly márciusban, a válság csúcspontján 630 bázispont körül járt.

A piac most arra vár, hogy milyen eredményt hoz a második forduló. A kulcs­kérdés - s nemcsak a Fidesz tartja így - az, hogy meg­lesz-e a kétharmados többsége az országgyűlésben. De ennél is fontosabb kérdés, hogy mire használja fel a párt a győzelmét.  Vajon képes lesz-e az új kormány a gazdasági növekedés beindítására, lesz-e bátorsága a strukturális reformok elindítására? Amennyiben esetlegesen nemleges lenne a válasz, negatív következménnyel „törlesztene" a pénzpiac.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!