hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Airmageddon
Milliók életét dúlta fel az izlandi vulkán

2010. 04. 23.
A terrornál is jobban térdre kényszeríti a légi cégeket az izlandi vulkán. A Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) becslése szerint 1,7 milliárd dollár a légitársaságok légtérzár miatti vesztesége. Az április közepén kitört tűzhányó egy éven belül a második csapás volt, ami Izlandról érkezett. Egy Twitteren terjedő vicc szerint a halálos beteg izlandi gazdaság utolsó kívánsága az volt, hogy a hamvait szórják szét Európa felett.

Hat nap után újraindultak a repü­lőjáratok, de hosszú időbe telik, amíg a nemzetközi légi forgalom megint menetrendszerűen működik majd. A légtérzár „szinte megsemmisítő csapást mért" az ágazatra - mondta szerdán az IATA vezetője. Giovanni Bisignani felszólította a kormányokat, hogy vizsgálják meg a légitársaságok kártalanításának lehetőségét, éppen úgy, ahogyan Washington tette a New York-i terrortámadások után.

A felfordulásban volt olyan időszak, amikor a nemzetközi légi forgalom 29 százaléka leállt, és 1,2 millió utas rekedt a reptereken - mondta Giovanni Bisignani, aki szerint „ez a válság még a szeptember 11-ei terrortámadások utáninál is mélyebb", hiszen akkor három napra zárták le az Egyesült Államok légterét. A légitársaságok megkérdőjelezik, hogy szükség volt-e a totális leállásra Európában, hiszen más kontinenseken csak az aktív vulkánok közelében tilos a repülés.

A pokol kapuja

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!