hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Mire kell a kétharmad?
A „megmetszett” Országgyűlés­től a kettős állampolgárságig

2010. 04. 23.
A Horn-kormány idején csaknem háromnegyedes többségben kormányzó, jelenleg kispárttá töpörödő szocialisták a „túlhatalom” fogalmával riogatják választóikat a Fidesz kétharmados többsége láttán, miközben a kormányzásra készülő jobboldali erő kényszerű ígéreteket tesz az önmérsékletre. Nyilatkozataikból – egyelőre legalábbis – úgy tűnik, hogy nem középkori feudális államot akarnak építeni, hanem a meglevő demokráciát modernizálni.

Hogy mit tehet a Fidesz az alkotmányozó többség birtokában? Bármit. Az a politikai tömb ugyanis, amelyik a parlamentben ekkora erőfölényre tesz szert, csaknem ötven darab, még a rendszerváltás hajnalán bebetonozott törvényhez nyúlhat hozzá, gyakorlatilag konszenzuskényszer nélkül. (Nem elhanyagolható körülmény, hogy ez a kényszer a Jobbik vonatkozásában sem áll fenn.) Formállogikai megközelítésben: mivel a rendszer úgy lett kitalálva, hogy egy szabad választás után bármely tömörülés megugorhatja a többségi limitet, az ebből következő lehetőségeivel élve nem követ el puccsot a demokrácia ellen az, aki nekilát, mondjuk, az Alkotmány átfaragásának. Nem mindegy persze, hogy melyik területtel kezdi. Mert ha például az állam közjogi berendezkedését kívánná megváltoztatni, ad absurdum parlamentárisból elnökivé, vagy a választójogi törvényt oly módon alakítaná át, hogy saját hatalmát évtizedekre bebetonozza, akkor finoman szólva is visszaélne az ölébe pottyant hatalommal.

Roppant hatalom

Ugyanakkor ha azokkal az akut problémákkal foglalkozik, melyek tekintetében a korábbi kormányok nem tudtak zöld ágra vergődni ellenzékeikkel, a rendszerváltás óta eltelt húsz év viszont indokolttá tette a beavatkozást, tulajdonképpen mindenkinek szívességet tesz vele, és még jól is kommunikálható. A látszatra azonban nem árt ügyelni, hiszen noha a jogszabály-módosításoknak nincs formális akadálya, azok legitimitása csak akkor nem kérdőjelezhető meg a későbbiekben, ha legalább valamilyen viszonylagos konszenzuson nyugszik.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!