hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Angyalföld, ahol a Fidesz alulmaradt
20-ra nem húznak lapot

2010. 04. 23.
A XIII. kerületben messze az országos átlag fölött szerepeltek a szocialisták: a fideszes jelölt még annak is örült, hogy talpon maradt Tóth Józseffel szemben a 20-as választókerületben, s a 19-es választókör jelöltje, Szanyi Tibor is csak néhány milliméterrel fut Szalay Péter mögött. A kerület pedig büszke az eredményre – még ha az MSZP-re nem is.

„Gyurcsány volt az ország legnagyobb provokatőre, de azt mondom, Orbán meg a legnagyobb felbújtója” – összegzi véleményét a magyar politika teljesítményét firtató kérdésre a pozsonyi úti kisboltos. Budapest XIII. kerülete az egyetlen, ahol talpon maradtak a szocialisták: Tóth József, a kerület polgármestere az első fordulóban Angyalföldön biztosan verte fideszes kihívóját, Spaller Endrét. „Mind ugyanazt tudják, élni a nyakunkon, de nem zavar, én nem csinálnám. Ha ők nincsenek, akkor meg csinálná más. Én nem haragszom senkire” – teszi hozzá a kereskedő, s közli, hogy nem megy el voksolni: „ezekre nem adom a szavazatom, így legalább nyugodtan szidhatom őket a következő négy évben”. Az ötvenes éveiben járó kisvállalkozó egyébként szívesen beszél politikáról, leginkább a rendszerváltásról, a taxisblokádról, amikor, úgy emlékszik, még volt tartalma a változtatásvágynak. „Hittünk abban, hogy jön valami jobb, valami új, most már nem hiszem. De nem is várom. A gyerekek fölnőttek, rendesek, dolgoznak. Várom az unokákat” – mondja a közügyeket a családi asztalhoz nem szívesen engedő XIII. kerületi lakos.
Újlipótváros mindig is egy kicsit kilógott a többi kerület közül, egyszerűen más, fejtegeti már az uszodában a hetvenes éveinek második felét taposó nyugdíjas hölgy, aki arcán titokzatos mosollyal elárulja, ő bizony a szocialistákra szavaz, mindig. „Nem azért, mert szeretem őket, dehogy. Pontosan tudom, milyenek. De ilyen Fidesz-félékre sosem voksolnék, nemcsak a kétharmad miatt, hanem mert egyszerűen agresszívak” – magyarázza. A jövőért aggódik, elmeséli, hogy egyik barátnője a Klubrádióban dolgozik, nem tudják, meddig lehet fenntartani az intézményt. „Az igazi baj az lenne, ha már nem lenne semmilyen orgánumunk, nézze, dől a Népszava, vergődik a Népszabi, azt sem tudom, az ATV-vel mi lesz.” A múltra szívesen emlékszik, elfogódottan meséli, hogy a filmes szakmában dolgozott, itt szoktak találkozni a volt kollégákkal a Gogol utcai uszodában. Aczél György nevének említésére egy pillanatra szigorú rendbe igazodnak arcvonásai, megkeményedik az álla, majd dönt, és elkacagja magát: „Tudja mit, Aczél egy despota volt. De az egyik legműveltebb ember, akit valaha ismertem. És a baráti elvtársak mind hozzánk jártak moziba – ez neki köszönhető.” Errefelé mindenki balliberális, kapcsolódik a beszélgetésbe egy idős egyetemi orosztanár. Beleszeretett a 19. századi orosz irodalomba, doktorált is, élt Moszkvában, és hetven elmúlt, mikor otthagyta a katedrát. „Csak a Narancs maradjon meg!” – búcsúzik.
Szanyi, Tibor nélkül

Az első forduló eseményei felkavarták a helyi politikát: a Váci úti Kassák Lajos Gimnázium előtt április 11-én délután fél 5 körül még hosszú sorok kígyóztak a lépcsőkön, aminek az volt az oka, hogy a bejelentett lakóhelyüktől távol, azaz igazolással szavazó választókat idén egy szavazókörbe rendelték: ebben a kerületben a 48. számúba. Az eredmény pedig megingatta a saját teljesítményében korábban kétségek nélkül bízó Szanyi Tibor pozícióit. Az „igazmondás korának eljövetelével” kampányoló országgyűlési képviselő saját bevallása szerint még a kopogtatócédula-gyűjtéskor is úgy érezte, hogy választói nyitottak, érdeklődők, s ha valaki, ő vinni fogja a 19-es választókerületet. Azt, hogy a fideszes Szalay Péter másfél százalékponttal megelőzte, Szanyi a „voksturizmussal” magyarázta, míg napvilágra nem került egy felvétel, melyen éppen ő buzdítja a szocialistákat átszavazásra. A két forduló között új plakátok lepték el Újlipótváros utcáit: a fideszes jelöltek mellett megjelent Orbán Viktor támogató mellképe, a szocialisták mögül eltűnt a szocialista párt – nyilván hátráltatónak ítélt – szimbólumrendszere. Szanyi esetében a keresztnév is.

Határőrködni a Vígszínháznál

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!