hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Edelényben minden megtörténhet
Futnak még

2010. 04. 23.
A Jobbik egyetlen körzetben lépteti vissza jelöltjét a választások második fordulójára. Edelényben a gumikalapácsos eszmefuttatásáról elhíresült polgármestert támogatják, aki így reális esélyt kapott a Fidesz jelöltjének megelőzésére. Az MSZP megsegíthetné a Fideszt, de nem teszi: izgalmas befutó várható.

Szombat délután Edelény is szundít egy kicsit. Az utcák kihaltak, kisebb-nagyobb mozgás csak a nyitva tartó üzletek tájékán tapasztalható. Maszek boltocska előtt állunk meg érdeklődni a választás első fordulójának furcsaságairól. Mit szólnának hozzá, ha a harmadik helyezett jobbikos jelölt visszalépne a polgármester, a Fideszből kiebrudalt, s ezért most független Molnár Oszkár javára?
És mivel magyarázzák, hogy Horváth Aladár roma polgárjogi aktivista csupán 1,5 százaléknyi szavazatot, azaz kevesebb, mint 400 voksot tudott begyűjteni, noha körzetében 80-90 százalékos roma többségű települések is találhatók? 
A kérdezettek kortól, nemtől és etnikumtól függetlenül egy dologban megegyeznek: senki nem meri arcával vagy nevével együtt vállalni a véleményét. „Ma már nem szabad a nevet vállalni, mert nem tudhatjuk, milyen bajom származhat belőle” – fejtegeti egy 52 éves munkásember. A maga részéről mindenesetre örülne a jobbikos jelölt visszalépésének, mert így reális esély nyílna rá, hogy Molnár Oszkár megelőzze fideszes ellenfelét.
A férfi szerint Molnár polgármesterként sokat tett a városért, és egyébként sincs más rátermett ember ebben a körzetben. Sokáig hasonlóan vélekedett a Fidesz vezérkara is.  A változás tavaly ősszel kezdődött Molnár Oszkár megítélésében: akkor került fel az internetre egy önkormányzati közgyűlési felvétel, melyen a polgármester arról beszélt, hogy tudomása szerint a többségében romák lakta Szendrőládon a terhes asszonyok gumikalapáccsal ütik a hasukat, mert a beteg gyermekek után több állami támogatás jár. (Molnár súlyos kijelentését egyébként megelőzte az ülésen egy cigány képviselő állítása, miszerint – szemben a megélhetésük érdekében kisebb-nagyobb bűnöket elkövető, ám családcentrikus romákkal – „a magyarok meggyilkolják a magzataikat”.)
Az általánosító abortuszvád elsikkadt, Molnár kijelentése nem. A Fidesz eleinte hezitált: „Nem hiszem, az Oszit én ismerem” – felelte mosolyogva Orbán Viktor a Molnár rasszizmusát firtató kérdésre, és úgy tűnt, minden mehet tovább. „A gumikalapácsos kijelentésből nem lett volna baj. A biztosítékot a másik felvétel verte ki, ahol a nagytőkéről beszéltem” – mondta a Heteknek Molnár. A 2008 karácsonyán készült – de csak egy évvel később elhíresült – helyi tévéinterjúban a polgármester az országot károsan befolyásoló zsidó nagytőkéről értekezett. „A nagytőkét ma is vállalom, a zsidót hiba volt hozzátenni” – értékeli a múltat Molnár. A Fidesz viszont nem vállalta tovább képviselőjét, és bár hivatalosan a mai napig nem közölték Molnárral, hogy nem indítják – nem indítják. 

Merci és Honda

A párt választása Daher Pierre libanoni származású orvosra esett. Daher a helyi kórház igazgatója, magánvállalkozásban egészségügyi centrumot vezet, emellett több tucat környékbeli intézmény üzemorvosa. Egy, szintén az internet révén nyilvánosságot kapott felvételen meglepő nyíltsággal és tört magyarsággal beszél bevételeiről: „Én dolgoztam keményen, én dolgoztam Szendrőládon, kapok 970 ezer bruttó fizetést. Amikor ügyelek, az ügyeleti díjam 64 ezer forint egy hétvégén. Ha ügyelek ötöt-hatot, az már 300 ezer valamennyi forint. Amikor itt dolgozok a kórházban, 280 ezer a nettó fizetésem. Miskolcon van egy fiziocenter munkám, ami ilyen magán, 2-3 orvos dolgozik nálam. Ott a bevételem szintén 200-300 ezer havonta. Őszintén, több mint 2 millió forint a bruttó havi fizetésem. A Merci a Bt. nevén van, nem Pierrén, a Hondám a Kft. nevén van.” Daher ezután további mellékes jövedelmeiről is szót ejt: „Edelényben sok ember keres meg üzemorvosként, úgy több kis cég is. Miskolcon több nagy-kis cégek. Kicsi, meg nagy polgármesteri hivatalok. Kistérség számlát hozzák, így van pénzem. Miből támogatom a Fideszt?” – teszi fel a kérdést Daher, aki egyébként kórházigazgató elődjét „szélhámos buzinak” nevezi a felvételen. 
A libanoni orvos mindenesetre elkövetett egy hibát: a kampányban osztogatott szórólapján azt tudatja, hogy különböző végzettségei mellett az idén tervezi letenni az üzemorvosi vizsgát. Vagyis – ez már lapunk következtetése, a szórólapon nem szerepel – Daher Pierre üzemorvosi vizsga nélkül látja el több tucat intézményben az üzemorvosi feladatokat. Ebből viszont az következik, hogy tényleg nem a papír számít, hiszen ha szakmai hibát vétett volna, arról nyilván ellenlábasai is tudnának.    

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!