hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Saját sírját ássa az MSZP?
A szoci jövő nem kezdődött el

2010. 04. 23.
Fél bázis, egy párt, két zászló – így summázható az MSZP helyzete a választások után. A szocialisták még a második forduló előtt engedtek régi reflexeiknek, és megkezdőd­tek a személyzeti csaták. Lendvai Ildikó pártelnök vasárnap való­színűleg lemond, és posztjáért Mesterházy Attila és Gyurcsány Ferenc párbajozhat. A nagy versengésből akár a pártszakadás is kinéz az MSZP-nek.

Meztelen az MSZP, meztelen a császár (igazából már csak kisnemes) a választások első fordulója után, semmi nem takarja a párt szégyenét, azt, hogy nyolc év kormányzás után sikerült a harmadára-felére amortizálni a baloldalt. És bizony fügefalevélnek is kevés, hogy a szocialisták új névről és logóról morfondíroznak - a rendszerváltás sem attól rendszerváltás, hogy a köztársaság szó elöl eltűnt a „nép", és Kádár búzakalászát lecserélték a koronára. Hanem attól, hogy újraértelmezték az állampolgári jogokat, és kiépültek a demokratikus intézmények. Az első forduló után egyértelmű, hogy az MSZP sem spórolhatja meg a tartalmi és strukturális újjáépítést, hacsak nem feltett szándéka addig osztódni, amíg elfogy, mint 1994-es bukását követően az MDF. A szocialisták - legalábbis nyilatkozataik szerint - értik az új idők szavát, lelkesen magyaráznak az úgynevezett új baloldalról.

Balra át, balra át

A kifejezés egyelőre azonban lóg a levegőben, definíciót egyetlen MSZP-s politikus sem mellékelt. Ám segít egy szocialista rigmus, miszerint „balra át, balra át, Isten áldja Horn Gyulát" - és nagyjából ez a dolog lényege, a pártnak nem ártana visszatalálni egy modernizált horni útra, amiről gyakorlatilag egy éles kanyarral letért, amikor Gyurcsány Ferenc miniszterelnökké emelkedett 2004-ben. Az irányváltással egy baj volt: a progresszívvé vált szocialisták nem vették észre, hogy szimpatizánsaik nem képesek bevenni a gyurcsányi kanyart. Így szólnak a baloldali értelmiségi vélemények, az MSZP egyszerre távolodott el a korábban hozzákötött értékektől és bázisától egyaránt. (Az ehhez fűzött gyurcsányi kommentár kevésbé önostorozó: a volt pártelnök-miniszterelnök szerint az hibádzott, hogy nem vette észre: hiába vágynak sokan a változásra, kicsi a társadalom reformképessége.)

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!