hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Meglepő választási kampány Nagy-Britanniában
A nevető harmadik

2010. 04. 23.
Váratlan fordulat történt az angol választási kampányban a brit választások első televíziós miniszterelnöki vitáját követően, amelynek egyértelmű győztese Nick Clegg liberális jelölt lett. A vita nyomán Clegg-mánia söpört végig az országon – Nick Clegget egyesek már az angol Obamaként emlegetik –, a liberális pártvezér népszerűsége megközelíti Winston Churchill 1945-ös népszerűségi rekordját, a párt nép­szerűsége pedig 10 százalékkal nőtt egy hét alatt.

A vita előtt mindenki arra számított, hogy David Cameron, a toryk miniszterelnök-jelöltje a televíziós vitában majd a parlamentből ismert „performanszával” áll elő, amelynek címe az lehetne, „Hogyan döngöljük a földbe Gordon Brownt?”. A miniszterelnöki kérdések órájában Cameron jegyzetek nélkül, frappáns szónoki fordulatokkal szokta kérdőre vonni Gordon Brownt vagy a kormányt, sokszor a végletekig feszítve a húrt. Egyes felvételeken jól kivehető, hogy Gordon Brown miniszterelnök keze remeg az idegességtől, miközben David Cameron támadását próbálja visszaverni. A Munkáspártról nemrégiben megjelent könyvben Andrew Rawnsley, az Observer újságírója arról számol be, hogy miniszterelnökké válását követően Gordon Brown szinte rettegett a szerdai napoktól, amikor az azonnali kérdések órájában David Cameronnal kellett vitáznia. A könyv beszámol arról is, hogy keddenként Brown éjszakába nyúló felkészüléseken vett részt – ahol egy miniszter játszotta a konzervatív pártvezér szerepét – annak érdekében, hogy jól szerepeljen a parlamentben.

„Lehet más” – brit módra

Nos, ezúttal David Cameronnak nem sikerült látványos sikert elérnie, aminek elsődleges oka az, hogy a tévévita formátuma, amelyben a három pártnak sikerült végül megegyeznie, erre nem adott lehetőséget. A három pártvezérnek ugyanis egy-egy percben kellett választ adnia a közönség soraiban ülők kérdéseire, majd további egyperces viszontválaszokban intézhettek támadásokat a többiek elképzelései ellen. Ez az egyperces üzenetekre osztott formátum nemigen kedvezett Cameronnak, felhozta viszont Brownt, aki a várthoz és korábbi szerepléseihez képest egészen jól teljesített. A kérdések kibontására alkalmatlan formátum nagyon jól jött viszont Nick Cleggnek, akinek az egy perc bőven elegendő volt ahhoz, hogy minden alkalommal megismételje: van más választás is, mint a két öreg párt, akik folyamatosan „megvezetik” a választókat.
A tévénézők – a vitát közel tízmillióan látták –, úgy tűnik, fogékonyak voltak a liberális populizmusra, és Nick Cleggnek sikerült magát olyan kívülállóként bemutatnia, aki ráadásul még a bölcsek kövét is birtokolja. A vitát követő gyors közvélemény-kutatások többsége a liberális politikust mérte győz­tesnek, 40-50 százalék körüli tetszésindexszel. Őt követte David Cameron 30 százalék körüli népszerű­ség­gel, Gordon Brown harmadikként végzett néhány százalékkal a konzervatív pártelnök mögött.
A közvélemény-kutatók csúcstechnológiával vonultak ki az eseményre, több gondosan kiválasztott csoporton a vita minden egyes pillanatát mérték. A kísérletben részt- vevőket olyan távirányítókkal látták el, amelyeken folyamatosan jelezniük kellett, hogy egyetértenek, közömbösek vagy éppen ellenzik a hallottakat. A mérések egy részét a nagy­közönség is láthatta, rögtön a vitát követően. Ezekből kiderült például, hogy a közönség erősen szimpatizált David Cameron bevándorlással kapcsolatos terveivel, melyeknek egyik sarokpontja, hogy éves bevándorlási kvótát állítanak fel. A bevándorlási téma mellesleg tipikusan a toryk erősségei közé tartozik, és ezt a témakört David Cameron még magabiztosan „hozta”. Ezt követően azonban Nick Clegg „ellopta” Cameron üzenetét, mely szerint ő személyesíti meg a változást, és azok számára, akik nem akarják tovább Gordon Brownt a miniszterelnöki székben látni – ezek száma pedig nagyon magas –, ő az egyedüli alkalmas jelölt. Cleggnek egy ügyes fordulattal sikerült összekapcsolnia Brownt és Cameront, mondván, mindketten annak a politikai rendszernek a letéteményesei, amely a háború óta irányította az országot.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!