hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A turini arc
Három dimenzió: komputergrafikával rekonstruálták a leplet

2010. 04. 23.
A History Channel március 30-án vetített dokumentumfilmje első ízben mutatta be Jézus Krisztus „valódi arcát” a híres torinói lepel képmásának segítségével. A high-tech eszközökkel létrehozott háromdimenziós kép nagy feltűnést keltett, és élénk teológiai vitát is kiváltott. Egy amerikai kutató szerint, aki öt napon keresztül személyesen vizsgálhatta és fotózhatta a turini leplet, a vérnyomok, a római korbács okozta friss sebhelyek, a szövetminták és történeti dokumentumok is azt valószínűsítik, hogy az egy első században keresztre feszített ember testét borította.

Barrie Schwortz 1978-ban tagja volt a leplet vizsgáló amerikai tudóscsapatnak. Schwortz a legújabb kiállítás kapcsán felhívja a figyelmet arra, hogy „egy magyar szerzetes már a 12. században megdöbbentő pontossággal ábrázolta a leplen található arcot, a 8. században pedig már a pápa írt egy vászonlepedőről, amely „az Úr dicsőséges arcát hordozza".

„A keresztény teológia és történetírás régóta igyekszik megismerni Jézus arcát, megtudni, milyen is lehetett emberként" - kommentálta a számítógépes szakemberek erőfeszítéseit az amerikai Fox News hírcsatorna műsorában Jonathan Morris. A New York-i katolikus pap felhíva a figyelmet arra a tényre, hogy a tudósok a mai napig nem értenek egyet abban a kérdésben, hogy vajon az évszázadok óta ismert halotti lepel valóban Jézushoz tartozott-e. Ugyanakkor egyes kutatók arról számolnak be, hogy a tárgy vizsgálata mély spirituális hatást gyakorolt az életükre.

Lebegő vérfoltok

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!