hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2010. 05. 21. (XIV/20) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Brazil–török–iráni atomegyezmény: old vagy köt?

Az ENSZ Biztonsági Tanács állandó tagságára pályázó Brazília elnöke látszólag hatalmas dip­lo­má­ciai sikert aratott, amikor közvetítésével sikerült elérni, hogy Irán beleegyezzen, hogy nukleáris fűtőanyagát külföldön dúsítsák. Ha viszont alapo­sab­ban megvizsgáljuk, amit tudni lehet a megállapodásról, nyilvánvaló, hogy a világ nem közelebb, hanem még távolabb került az iráni nukleáris válság megoldásától.

Martonyi a szlovák porcelánboltban

Martonyi János leendő magyar külügyminiszter múlt heti nem hivatalos pozsonyi látogatása, melynek során bejelentette a magyar állampolgári törvény tervezett módosítását, éles visszhangot váltott ki Szlovákiában. Robert Fico kormányfőnek és Ján Slota nemzeti vezérnek jobbkor nem is jöhetett volna a bejelentés. A parla­menti választások kampányfinisében csökkenő tá­mo­­gatott­ságuk megerősítéséhez meglepő helyről kaptak segít­séget: a Fidesztől.

Magyar modell

Ha az új magyar kormány keresztülviszi a kettős állampolgárság ügyét a parla­men­ten, akkor édesapám száz cigánnyal húzatja el Orbán Viktor ablaka alatt a mi­nisz­terelnök nótáját – mondta el a Heteknek egy vajdasági magyar fiatalember, aki a mai napig fájó sebként éli meg, hogy az anyaország lakói hat évvel ezelőtt nem hagytak egyesíteni minden magyar lelket a Kárpát-medencében.

Belföld

Ifjú gárda kerülhet az MSZP élére

Az MSZP-tagság nagy része nemcsak tisztújítást akar, de azt is szeretné, ha a jelenlegi elnökség tagjai el sem indulnának vezető pozíciókért. Ha a fiatalítást túlzásba viszik, akkor az MSZP könnyen az SZDSZ sorsára juthat, ahol a frakciótagság és a párt­vezetés teljesen szétvált.

Azt a kétszázát!

Kisebbségi mandátumok, a képviselők számának megfelezése, a megszokott választási rendszer arányainak megtartása – a Fidesz–KDNP által benyújtott választójogi törvény már hétfőn a parlament asztalára került. S javaslatuk alapján még ők sem értek volna el kétharmadot.

Parlamenti új irányok – 2010

Elsősorban szimbolikus ügyekkel, mint például a kisebb parlament vagy a kettős állampolgárság, illetve kőkemény hatalomtechnikai megoldásokkal kezdte a Fidesz–KDNP többség az első napjait az új parlamentben. Az ellenzéki sorba süllyedt MSZP képviselői tompák, míg a Lehet Más a Politika, illetve különösen a Jobbik tagjai hiperaktívak voltak az Országgyűlésben. Meglepetésre, egyik politikai oldal képviselője sem vetette fel, hogy az „istenadta nép” megsegítésére inkább a gátakra kellene menni, noha mostanság a népies politizálás a divat.

Hit és értékek

Elie Wiesel az amerikai elnöknél is kiállt a város egysége mellett

Barack Obama amerikai elnök először kezdeményezett találkozót zsidó demokrata törvényhozókkal az amerikai–izraeli kapcsolatokról. Március óta ugyanis a két ország közötti viszony nem éppen nevezhető rózsásnak. Az elmúlt időszakban több magas rangú és befolyással rendelkező amerikai zsidó is felemelte a szavát amiatt, hogy a jelenlegi kormányzat mennyire hevesen ítéli el Izrael lépéseit. Elie Wiesel Nobel-díjas író például nyílt levélben fordult Obamához. Az elnök emberei most úgy tűnik, azon igyekeznek, hogyan enyhítsék a feszültséget.

HÁTTÉR

Messze a dübörgéstől

Bár elemzői várakozásokat megszégyenítően jól növekedett az első negyedévben a gazdaság, a lapunknak nyilatkozó szakember szerint ez még nem azt jelenti, hogy hátra­dőlhetünk: még hosszú út áll előttünk a válságból való kijövetel tekintetében.

Vélemények a családi adózásról

Matolcsy György, az új kormány gazdasági minisztere már jövő év elejétől bevezetné a több uniós országban ismert „családi adózást”, amely kedvezményeket biztosítana azon családok számára, akik az átlagnál több gyermeket vállalnak. Sokak szerint viszont Magyarországon inkább munkahelyeket kellene teremteni, mintsem az adórendszert bonyolítani.

Besúgók és mártírok az egyházi vonalon

Az állampárttal együttműködő egyház történetének feltárására egyelőre csak a protestáns felekezetek tettek értékelhető kísérletet, míg katolikus részről továbbra is a mártíromságot alátámasztó kutatási eredmények látnak napvilágot – mondta el lapunknak Vörös Géza, az Állam­biz­tonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának munka­társa. A kutató más történészekkel, levéltárosokkal együtt 2008 decemberében hozta létre a Fehér Hollók elnevezésű munkacsoportot, hogy a „klerikális reakció” elhárításán fáradozó államvédelmi, állambiztonsági szervek tevé­keny­ségét megismertesse a közvéleménnyel.

120 ezret kapott, 25 milliót fizetett vissza

Kecskemét, Matkópuszta. Ápolt családi házak sorakoznak a szántóföld szélén, szerényebbek és mívesebbek váltakozva. Szeidl László háza a szerényebbek közé tartozik. Színező vakolat még nem jutott rá. De nem is ez a legnagyobb baj. Még csak nem is az, hogy a díjhátralék miatt kikapcsolták a gázt és a villanyt. A fő baj, hogy a bank viszi a házat, ami tehát már nem is Szeidléké. Két hét maradt a kiürítésre. Azért nem kiköltözésről beszélünk, mert az már megtörtént: a család tavaly ősszel hagyta el otthonát, akkor költöztek a szülőkhöz, négyen egy tizenhat négyzetméteres szobába.

Orosz békekampány a nyugat megnyerésére

Nagy fontosságú doku­men­tumot szivárogtatott ki a közelmúltban a Russzkij Newsweek című orosz–amerikai hetilap: az új orosz külpolitikai dok­trína tervezetét. Méghozzá min­den bizonnyal nem is meg­rendelőjének és össze­állítójának akarata elle­­nére. A Kreml szó­vivője nem cáfolta a doku­men­tum létezését, csupán annyit jegyzett meg: még nincs jóváhagyva.

U–2-botrány

Amikor 1960. május 10-én egy dublini kórházban megszületett Paul David Hewson - akit a világ csak Bonóként ismer -, a sajtó éppen egy néhány nappal azelőtti súlyos politikai incidenstől volt hangos. Akkoriban azonban az U2 még nem a világ egyik legjobb rockbandáját, csupán egy amerikai kémrepülő márkatípusát fémjelezte.

Folyamatosak a botrányok az élelmiszeriparban

Rákkeltő bébiétel, ciántartalmú paprika, lisztéria-szennyezett párizsi és sonka, antibiotikummal fertőzött méz – íme címszavakban az áprilisi élelmiszerbotrány-krónika. Két hét leforgása alatt több élelmiszerről derült ki a hatóság, a gyártó vagy a kereskedő minőségvizsgálata alapján, hogy nem felelnek meg a hatályos élelmiszer- biztonsági előírásoknak. A legtöbb szabálytalanság még mindig a külföldi termékekről derül ki.

Halálos pirulák a netről

Évről évre nő az egyre több gyógyszertípust érintő termékhamisítás: csak az EU-ban évente 77 millió fogyasztó kockáztatja életét azzal, hogy a legális gyógyszer-értékesítési csatornákat megkerülve vásárol gyógyhatásúnak remélt készítményeket. Idehaza – egy friss kutatás szerint – több mint félmillió ember fenntartás nélkül vásárolna bizonytalan forrásból származó pirulát.

KÁVÉSZÜNET

Louis van Gaal kontra José Mourinho a BL-fináléban

„Kérem, ne nevezzenek arrogánsnak, de Bajnokok Ligáját nyertem, és úgy gondolom, én különleges vagyok” – mondta magáról José Mourinho 2004-ben, hogy aztán néhány évvel később Pep Guardiola, a Barcelona mestere már a világ legjobb edzőjének nevezze. Ezek után mondhatnánk akár azt is, hogy Mourinhóék a finálé esélyesei, ha a Bayern kispadján nem az egykori tanítómester, Louis van Gaal ülne.

Interjú az elsőkönyves Bárdos András újságíróval

Ítélet – ez a címe Bárdos András napokban megjelent első könyvének. A televíziós újságíró politikai krimijében a távoli jövőben egy vírus támadja meg Magyarországot, és a drámaian gyorsan terjedő kór nyomán kiderül: mi magyarok össze tudunk-e fogni katasztrófa esetén. Ennek kapcsán nemcsak az ország, hanem a média állapotáról is beszélgettünk.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!