hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Ifjú gárda kerülhet az MSZP élére
Régi emberek és régi sérelmek a frakcióban

2010. 05. 21.
Az MSZP-tagság nagy része nemcsak tisztújítást akar, de azt is szeretné, ha a jelenlegi elnökség tagjai el sem indulnának vezető pozíciókért. Ha a fiatalítást túlzásba viszik, akkor az MSZP könnyen az SZDSZ sorsára juthat, ahol a frakciótagság és a párt­vezetés teljesen szétvált.

Alakuló ülés, parlamenti kakasülő, húsz méter magasan a képviselői koponyák felett. A szocialista frakció kicsiny négyzet a patkó bal szélén. Inkább csak kontúrok, mint arcok. Gyurcsány Ferencet heves gesztusai azonosítják, Mesterházy Attila frakcióvezetői helye alapján mérhető be, Lukács Zoltán Komárom-Esztergom megyei elnököt tömeges mozdulatlansága ismerteti. Akár a politikájuk. Egyfajta kontúrt, keretet ad a baloldali értékek hangoztatása, a baloldal újjáépítésének ígérete, a konkrétumok azonban egyelőre hibádznak - sem karakteres tartalma, sem karakteres arcéle nincs jelenleg az MSZP-nek. Így esett, hogy a Fidesz rajzolt egyet, és a bizottsági helyekért folytatott alkuban felskiccelte a régi kormánypárti reflexek alapján pozíciókért mutyizó szocialisták képét.

Az MSZP próbált kármenteni, de későn jött keménységével (miszerint ha a Jobbik vezetheti az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottságát, akkor a szocialisták minden bizottsági pozíciójukat visszadobják) legfeljebb a bibircsókot tudta leradírozni a Fidesz rajzolta portréról. Ami azért kevésbé torzít, mint ahogy azt a baloldali politikusok gondolni szeretnék. Ugyanis a kormánypárti és szocialista adok-kapok közben a legkülönfélébb összeesküvés-elméleteket termelte ki az MSZP. Az egyik szerint a szocialisták azért a költségvetési bizottságot favorizálták, mert a pártelnökségre aspiráló Mesterházy a béke kedvéért Szekeres Imre elnökhelyettesnek ígérte a grémium vezetését. Ezt a fonalat a szocialisták egy része úgy gombolyította tovább, hogy Szekeres reménybeli pozíciójára ácsingózott Burány Sándor budapesti pártelnök, azaz ő áll a bizottsági kavarás hátterében.

Egy másik továbbgondolás másik személyt vélt felfedezni a háttérben, és arra jutott, hogy Gyurcsány azért szólalt fel a frakcióban a bizottsági alku ellen, mivel az általa „nem minőségi embernek" nevezett elnökhelyettest akarta elütni az elnöki poszttól. A Gyurcsány-motívumot a párt többféleképpen is hímezte: például úgy, hogy a volt pártelnök-miniszterelnök a bizottsági purparléval az elnökségre pályázó Mesterházyt akarta gyengíteni. (És szó mi szó, többek vélekedése szerint még egy hasonlóan súlyos baki veszélybe sodorhatja  Mesterházy pártvezetői ambícióit.) De igazából mit sem nyom a latban, hogy a fenti elméleteknek van-e igazságmagvuk vagy sincs. Megszületésük egy dolgot bizonyít: a jelenlegi frakcióban régi emberek régi szövetségei, régi sérelmei, régi beidegződései alapján kezelnek, magyaráznak ügyeket.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!