hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Besúgók és mártírok az egyházi vonalon
Főpapok árnyékban

2010. 05. 21.
Az állampárttal együttműködő egyház történetének feltárására egyelőre csak a protestáns felekezetek tettek értékelhető kísérletet, míg katolikus részről továbbra is a mártíromságot alátámasztó kutatási eredmények látnak napvilágot – mondta el lapunknak Vörös Géza, az Állam­biz­tonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának munka­társa. A kutató más történészekkel, levéltárosokkal együtt 2008 decemberében hozta létre a Fehér Hollók elnevezésű munkacsoportot, hogy a „klerikális reakció” elhárításán fáradozó államvédelmi, állambiztonsági szervek tevé­keny­ségét megismertesse a közvéleménnyel.

Mióta érzékelhető az egyházi témákat kutatók intenzívebb jelenléte a levéltárban?

- Az úgynevezett belső reakció elhárításával foglalkozó csoportfőnökség anyaga már 1998 óta kutatható jogelődünknél, a Történeti Hivatalnál, igaz, a törvényi kritériumok miatt kevés irathoz lehetett hozzáférni, szinte védték az információt. A 2003. évi III. törvény - mely az elmúlt rendszer titkosszolgálati tevékenységének feltárásáról és az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára létrehozásáról szól - tárta szélesebbre a kaput, és azóta mennyiségét és minőségét tekintve is megváltozott a kutatható iratok állománya. Azóta valamennyi nagy- és kisegyház részéről rendszeres és folyamatos a kutatási igény. És innentől kezdve válik még érdekesebbé, hogy kiket és mennyire foglalkoztat a múlt megismerése és befolyásol a szaporodó publikációkban feltárt tényanyag. Azok, akik eddig úgy gondolták, hogy nincs miért bolygatni a múltat, kénytelenek lesznek megváltoztatni a hozzáállásukat. Kutatási területemen (az egyházak pártállami története) is azt tapasztalom, hogy az érintettek részéről a jelenleginél talán nagyobb figyelem, föltárási kíváncsiság, megismerési igény is megnyilvánulhatott volna az elmúlt hét évben.

Ezek szerint az egyházi múltat célirányosan kutatók kellő mennyiségű információt összegereblyézhettek - vagy összegereblyézhettek volna - ahhoz, hogy a széles nyilvánosságot is beavathassák a titkaikba?

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!