hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Parlamenti új irányok – 2010
Szimbolizmus és hatalom

2010. 05. 21.
Elsősorban szimbolikus ügyekkel, mint például a kisebb parlament vagy a kettős állampolgárság, illetve kőkemény hatalomtechnikai megoldásokkal kezdte a Fidesz–KDNP többség az első napjait az új parlamentben. Az ellenzéki sorba süllyedt MSZP képviselői tompák, míg a Lehet Más a Politika, illetve különösen a Jobbik tagjai hiperaktívak voltak az Országgyűlésben. Meglepetésre, egyik politikai oldal képviselője sem vetette fel, hogy az „istenadta nép” megsegítésére inkább a gátakra kellene menni, noha mostanság a népies politizálás a divat.

Bár a T. Házba bekerült politikusok legtöbbje, különösen a kormánypártiak, teljesen új stílusú politizálást ígérnek, a parlament alakuló ülésén, illetve az azt következő tárgyalási napokon az országgyűlés hangulata, folyosói pletykálkodásai és a (leendő) fontos emberek felé történő „pedálozások", az ülésteremben zajló hangos viták és retorikai túlzások erősen emlékeztették a Hetek tudósítóját több évtizedes tapasztalatára. Változás leg­inkább csak a képviselői összetételben mutatható ki: egy átláthatatlan nagyságú Fidesz-frakció, melynek tagjai között kinézetre elég sok az egy kaptafás, könnyen cserélhetőnek tűnő politikus. Velük szemben különleges mixet alkot a meggyötört arcú, nyolcévnyi kormányzásban kifáradt, összezsugorodó MSZP-frakció. A parlamentben húsz kemény évet lehúzó két régi párt között a többnyire Bocskaiban domborító, nem kevés megszállott tekintetű arcot felvonultató Jobbik-frakció és a leginkább belvárosi értelmiségi dizájnban nyomuló LMP-s képviselők ülnek.

Első blikkre a T. Ház messze nem üti meg az első szabadon választott parlament intellektuális szintjét, de négyévnyi bizonyítási időt ilyenkor illendő adni. Kételyeinket persze az erősíti, hogy - elsősorban a Jobbiknak köszönhetően - rögtön botrányos jelenetekkel és kijelentésekkel kezdődött a munka. Nemzetközi összehasonlításban egyenesen szégyenletes a magyar szélsőjobb százalékos aránya az Országgyűlésben.

Diktálják a tempót

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!