hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Elie Wiesel az amerikai elnöknél is kiállt a város egysége mellett
Kiáltvány Jeruzsálemért

2010. 05. 21.
Barack Obama amerikai elnök először kezdeményezett találkozót zsidó demokrata törvényhozókkal az amerikai–izraeli kapcsolatokról. Március óta ugyanis a két ország közötti viszony nem éppen nevezhető rózsásnak. Az elmúlt időszakban több magas rangú és befolyással rendelkező amerikai zsidó is felemelte a szavát amiatt, hogy a jelenlegi kormányzat mennyire hevesen ítéli el Izrael lépéseit. Elie Wiesel Nobel-díjas író például nyílt levélben fordult Obamához. Az elnök emberei most úgy tűnik, azon igyekeznek, hogyan enyhítsék a feszültséget.

Az elmúlt időszakban több közismert amerikai zsidó emelte fel szavát amiatt, ahogy az Obama-kormány március óta Izraelhez viszonyul, miközben olyan államokkal igyekszik párbeszédet folytatni, mint Irán, Szíria, és olyan vezetők felé nyitott, mint a líbiai Moammer Kadhafi. Ed Koch, volt New York-i polgármester például csalódottságának adott hangot, mivel ő maga az egész országban kampányolt a zsidók között amellett, hogy Obama Izrael biztonsága szempontjából ugyanolyan jó választás, mint republikánus ellenfele, John McCain. A márciusi események után Koch egyenesen úgy nyilatkozott, hogy szerinte „a jelenlegi kormányzat kész lenne Izraelt a busz alá lökni, hogy a muszlim nemzetek tetszését elnyerje".

„Szívünk szíve, lelkünk lelke"

A legnagyobb hatást azonban Elie Wiesel holokauszt-túlélő és Nobel-díjas író érte el, aki nyílt levélben fordult Obamához Jeruzsálem ügyében, amely a viták középpontjában állt. Wiesel - aki több nagy amerikai napilapban egész oldalas fizetett hirdetésben jelentette meg véleményét - úgy fogalmazott, hogy számára Jeruzsálem a politika fölött áll, a zsidó néphez tartozik és számukra többet jelent, mint egy város. „Több mint 600 említés szerepel Jeruzsálemről a Szentírásban - miközben egyetlenegy sem a Koránban. Nincs még egy olyan megrendítő ima a zsidó történelemben, mint az, amely a Jeruzsálembe való visszatérés iránti vágyról szól. (...) Amikor egy zsidó első alkalommal Jeruzsálembe látogat, ez nem az első alkalom, hanem a hazatérés" - írja Wiesel a Jeruzsálemért címet viselő kiáltványában.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!