hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2010. 10. 08. (XIV/40) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Keresztény-zsidó képviselet nyílt Jeruzsálemben

A Jeruzsálemben megnyílt új zsidó-keresztény központ, a Salom Jerusalaim Ház megnyitására küldött üzenetében Mike Pence – aki tagja és társelnöke az amerikai kongresszus és az izraeli knesszet közti szövetséget támogató képviselő­csoportnak – ezt írta: „Nagy bátorítást jelent számomra ez a munka, amely nemcsak Izraelben, hanem az egész világon zajlik. Izrael ma az atomfenyegetést hirdető közeli szomszéd árnyékában él, miközben feltűnő módon a jelenlegi washingtoni kormányzat a nukleáris Irán helyett a Jeruzsálemben zajló építési munkák körüli vitákra összpontosít. Amikor néhány napja Netanjahu miniszterelnök az amerikai kongresszusban járt, elmondtam neki: soha nem gondoltam volna, hogy eljön egy olyan nap, amikor az amerikai kormányzat Jeruzsálem újjáépítése miatt elítéli Izrael államát.”Az izraeli fővárosban megnyílt központ a zsidó-keresztény értékek erősítését, a népek közötti megbékélést és Jeruzsálem egységét kívánja erősíteni. A kezdeményezést a Knesszet Keresztény Szövetségesek Koalíciójával a világ 18 országában együttműködő parlamenti képviselő­csoportok is támogatják. Az Egyesült Államok, Brazília, Nagy-Britannia mellett 2010 januárja óta a magyar parlamentben is működik az a többpárti képviselőcsoport, amelynek a célja a zsidó-keresztény értékek képviselete és erősítése. A magyar szervezet társelnöke, Kiss Péter, az MSZP társadalompolitikai kabinet­vezetője videoüzenetben köszöntötte a központ felavatását, hangsúlyozva, hogy a kezdeményezés segít a kapcsolatok erősítésében, és „egy boldogabb, élhetőbb világ építésében”.A politikusok mellett több mint 40 nemzetközi keresztény vezető is részt vett az avatáson. Magyarországot Németh Sándor vezető lelkész képviselte. A magyar egyházi vezető az ünnepség alkalmából átvette a Jeruzsálem Békéjéért kitüntetést, amelyet a knesszet képviselőcsoportja adományozott a Magyarország és Izrael közötti barátság erősítéséért, valamint fontos társadalmi kérdésekben való elkötelezett kiállásért.

Fehér házi maraton

Közelednek a novemberi időközi választások az Egyesült Államokban, a két politikai tábor azonban már a 2012-es mérkőzésre keresi a megfelelő jelöltet. A „házi verseny” mindkét oldalon izgalmasnak ígérkezik. A demokrata elemzők is egyre gyakrabban nevezik a népszerűségéből folyamatosan veszítő Barack Obamát „egyciklusos elnök­nek”. A másik oldalon egy konzervatív erőfelmérésen csúnyán leszavazták az eddig szárnyaló Sarah Palint. Bár még két év hátra van, sokan úgy gondolják, hogy Mike Pence (képünkön), a republikánusok új sztárja lehet Obama kihívója.

Az izraeli határra készül Ahmadinezsád

Több közel-keleti és nyugati országban is aggodalmat keltett, hogy a holokauszttagadó és a zsidó állam elpusztítását hirdető iráni elnök Libanonba készül. A tervek szerint Mahmúd Ahmadinezsád október közepén ellátogat a libanoni–izraeli határhoz, és gyűlölete jeleként köveket dob majd Izrael felé. A banálisnak tetsző „támadás” egyrészt az iszlám közvélemény­nek szóló propagandaüzenet, másrészt mágikusnak szánt cselekedet, hasonló a vudubábuk szurkálásához vagy a kép­mások elégetéséhez.

Keresztény jelképeket, zsúfolt helyszíneket támadna az al-Kaida

A mumbai terrortámadásokhoz hasonló, Európa elleni merényletek terveit leplezték le a hatóságok. Több európai országban megemelték a készültségi szintet, az amerikai külügy­minisztérium pedig figyelmeztetést adott ki a kontinensre utazó állampolgárainak, hogy ha tehetik, kerüljék a tömegközlekedési eszközöket, a zsúfolt városközpontokat és a turistalátványosságokat. Az eddigi információk szerint az elkövetők egy hamburgi terrorsejt tagjai lettek volna, akik ugyanabba a mecsetbe jártak, ahova a 2001. szeptember 11-ei merényletek vezéralakja is járt.

Belföld

Voks-matek

Mintegy 3,7 millióan ballagtak el az urnákig az önkormányzati választáson, azaz 6 százalékkal kevesebben, mint tavasszal. Így a kormánypártra úgy 2,1 millióan szavaztak, azaz 600-700 ezerrel kevesebben, mint áprilisban. Az MSZP 850-900 ezer voksot tudhatott magáénak – azaz az alacsonyabb részvétel ellenére is többé-kevésbé tartotta a tavaszi számot. Szintén erőteljesen csökkent a most 520 ezer voksot gyűjtő Jobbik szavazótábora, az LMP „ered­ménye” pedig értékelhetetlen lett – a zöldpárt szavazói felét elvesztette. A választási szabályoknak köszönhetően azonban a Fidesz szinte egyeduralmat kapott az önkormányzati szférában, az MSZP-seket viszont az vigasztalta, hogy a baloldal nem forgácsolódott tovább.

A Vatikán már a spájzban van

Több megválaszolatlan kérdés is körüllengi a vatikáni–magyar vegyes bizottság héten újraindított egyeztetéseit. Nem tudni, mi a féltve őrzött titok, de a tárgyaló felek képviselői mindkét részről kikerülték lapunk megkeresését. A hazai egyházpolitika új korszakát előrevetítő esemény résztvevői lényeges feladatuknak tekintik a hatályos vallástörvény „átvilágítását” is, mellyel kapcsolatban Szászfalvi László egyházügyi államtitkár már korábban megüzente, hogy „kinek van félnivalója”.

A németek megvették volna a vörösiszapot

Az önkormányzati választások lezajlása után úgy tűnt, hogy fellélegezhet az ország. A versengésnek vége, a kedélyek megnyugodhatnak, és a győztesek örülhetnek a sikernek. A valóság azonban felülírta a várakozásokat, amikor a választásokat követő napon, 12 óra 25 perckor átszakadt az Ajkától nyugati irányban található, falu méretű zagytároló gátja. Az ajkai timföldgyár (Magyar Alumínium Zrt.) mellékterméke, a lúgos-mérgező vörösiszap elöntötte a Torna-patak medervölgyét, a falvak házait, és több emberéletet is követelt. A legnagyobb kárt a közelben fekvő Kolontár és Devecser szenvedte, a mérgező anyag azonban a Marcalon és a Rábán keresztül akár a Dunáig is elérhet.

Hit és értékek

A nyilas zászlók története

Azok a szélsőjobboldali rasszisták, akik napjainkban elsősorban a Jobbik gyűlésein, tüntető felvonulásain a (nyilaskereszt nélküli) árpádsávos zászlót lengetik, nem csak mint antikommunista szimbólumot használják ezt a zászlót. A Jobbik történész vezetői is jól tudják, hogy Szálasi Ferenc náci kollaboráns nyilasainak nyomdokaiban járnak.

HÁTTÉR

2010. október 8-ai számunkban írták

Csalók és becsapottakEgy a közelmúltban megjelent nagy visszhangot kiváltó könyvben leírt állításokra szeretném a szerkesztőség figyelmét felhívni, mellyel az általam tisztelt és ismert Váradi Hédi emlékét és emberi nagyságát kívánom megvédeni. Tudom, hogy Hédi nagyot csalódott, és elhagyta, megtagadta a „Svami Purnát”  a „Mestert”. Ezt közölte a „Kiválasztottakkal” és a „Guruval” is. Nagy lelki traumán ment át, amit nem is tudott igazán feldolgozni, és ez is vezetett betegségéhez és halálához. Ennek ismeretében és tudatában felháborító, hogy honnan veszik a bátorságot, hogy nevével és „Kossuth-díjával” reklámozzanak egy „finom hazugságokkal”, csúsztatásokkal teli könyvet. Egy másik Kossuth- díjasunk, Vásáry Tamás „Krisztusnak” hiszi és tartja a „Mestert”. Hédi embersége, hite nem egyezik és nagyon nem illik ebbe a képbe. Többünknek azt is elmondta, hogy a „Mester” olyant  tett Vele is, amit ő nem akart, ez is oka csalódásának és távozásának.Egy volt  „tanítvány”

Munkahely nőknek is

Mitől szeret egy nő egy adott helyen dolgozni? A válasz megtalálása a munkaadó érdeke, hiszen a tehetséges, lojális munkaerő megtartása biztosítja a szervezet zavartalan működését. Sőt, kutatások szerint a nő- és anyabarát munkahelyi légkör sokat ad a női dolgo­zóknak, akik ezt az elvégzett munka minőségében adják vissza a cégnek.

Ír krízis

A válság újabb hulláma cunamivá erősödött Írország partjaihoz érve. Példátlanul magasra, 30 százalék felettire duzzadt az államháztartási hiány, egekben a munkanélküliség, miközben lelassult a gazdaság. A kiutat egyedül a megszorításokban látja az ír vezetés.

Mesterséges gyerekek lelki problémái

Az élet nem a születéssel kezdődik, a jelek szerint már a fogantatástól kezdve beépül az ember személyiségbe minden tapasztalat. Ezzel magyarázzák szakemberek azt a jelenséget, hogy a lombikbébimódszerrel világra jött gyermekeknél az átlagosnál gyakoribbak a lelki problémák. Érdekes módon a régóta babára váró párokat is gyakran megviseli, ha mesterséges módon végre gyermekük születik.

Egy elhalasztott kiállítás margójára

Miskolcon „elhalasztódott” egy zsidó képeslapgyűjte­mény kiállítása, amire novemberben került volna sor, egy kulturális fesztivállal karöltve. Úgy tűnik, a politikai hatalomváltás zűrzavarában gyakoroltak öncenzúrát az illetékesek.

Mégiscsak a Fidesz!

Miközben a Fidesz vasárnap megduplázta polgármesterei számát, Orbán Viktor ifjúságának színhelyén, Felcsúton és Alcsútdobozon alulmaradtak a kormánypárti jelöltek. Ezt meg kell nézni!

Hamisan szól

Az idén hetedik évfolyamát élő X Factor című tehetségkutató műsor Angliában a korábbi, két év után parkolópályára helyezett Pop Idolt váltotta – leginkább azért, mert az egyébként igen sikeres Pop Idolban is szerepet vállaló Simon Cowell olyan tévéshow-t szeretett volna indítani, amelynek a jogaival maga rendelkezik. A két műsor közötti hasonlóság később jogi vitákhoz is vezetett.

Rizikófaktor - Megtervezett tehetségkutatók

Szombat esténként összesen három és fél millió néző kíséri izgatott figyelemmel a Tv2 és az RTL Klub tehetségkutató show-műsorait. Ez a szám nagyjából megegyezik azoknak a számával – még ha természetesen nincs is teljes átfedés a két csoport között –, akik a hétvégi választásokon megjelentek. Pedig amíg az utóbbi a magyar települések jövőjét hosszú évekre meghatározza, addig az előbbi leginkább egy szappanoperába oltott valóságshow-ra hajaz. Ahol nem minden az, aminek látszik.

KÁVÉSZÜNET

Miért lesz öngyilkos egy sportoló?

Az elmúlt hetekben három sportoló, köztük a magyar Savanya Norbert búvárúszó világbajnok is önkezével vetett véget életének. A három megdöbbentő eset ismét rámutatott arra, hogy a sportolás kényszerű vagy ön­kén­tes felfüggesztése sok sportembernél súlyos depresszió- hoz, tragikus esetben pedig öngyilkossághoz vezethet.

Korai boldogtalanság

Egy friss felmérés szerint a munkahelyi nyomás és a párkapcsolati problémák miatt a britek a harmincas éveik közepét tartják életük legboldogtalanabb periódusának. A Relate párkapcsolat-tanácsadó intézet megbízásából készült kétezer fős mintán alapuló kutatás szerint a középkorúak lelki válsága (midlife crisis) a britek többségénél harmincöt és negyvennégy év között köszönt be.

Szívünk intelligenciája

A Biblia, az ókori tudományok és a szentimentális irodalom is a szívhez társította a bölcsességet, az értelmet vagy az érzelmeket is. A modern kutatások során a tudósok felfedezték, hogy szívünk valóban jóval több, mint egy izompumpa. Létezik benne ugyanis egy 40 ezer neuronból álló „miniagy”, amely saját intelligenciával rendelkezik. Egyes tudósok szerint az intuitív megérzések és gondolatok mögött rejlő intelligens erő a szívben rejtőzik, és nem biológiai agyunkban.

Minden lében kanál

„Büszke vagyok arra, hogy magyar vagyok, az életem legnehezebb időszakaiban is ez ad nekem igazán erőt és bátorságot. Az élet a tenyerén hordozott. Nagyon nagy szerencsém volt az életben, hogy egy jóképű fiúnak születtem, és jó ésszel is megáldott az ég, valamint abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy utazhatok, és lehetőségem van arra, hogy jót tegyek az életben, hiszen az emberek odafigyelnek rám, és meghallják, amit mondok, amíg itt vagyok ezen a bolygón…”

Érj haza biztonságban!

Ezt az egyszerű elvet néha könnyebb kimondani, mint végrehajtani. Talán minden emberben van annyi józanság, hogy ha észreveszi, hogy egy szituáció veszélyeztetheti az életét vagy a testi épségét, akkor messze elkerüli azt. A gond az, hogy a legtöbb ember nem ismeri fel ezeket a helyzeteket.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!