hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Érj haza biztonságban!

2010. 10. 08.
Ezt az egyszerű elvet néha könnyebb kimondani, mint végrehajtani. Talán minden emberben van annyi józanság, hogy ha észreveszi, hogy egy szituáció veszélyeztetheti az életét vagy a testi épségét, akkor messze elkerüli azt. A gond az, hogy a legtöbb ember nem ismeri fel ezeket a helyzeteket.

Sajnos szinte bárkivel előfordulhat, hogy egy sötét utcán vagy egy kihalt parkolóban megtámadják. Nem árt, ha ilyenkor tisztában vagyunk azzal, hogy mit kell tennünk, hogy ne váljunk áldozattá. Magyarországon fegyvert még igen kevesen hordhatnak maguknál, és már Rejtő Jenő is megállapította, hogy nem lehet minden pofon mellé rend­őrt állítani. Meg kell találnunk a védekezés más, de hatékony lehetőségeit. Végig kell gondolnunk, hogy az adott pillanatban milyen tárgyak is lapulhatnak a táskánkban, amit alkalmi fegyverré tudnánk változtatni. Majdnem mindenki hord magával esernyőt, telefont, kulcsokat, és kevés az olyan női táska, amelyben ne bújna meg egy sminkkészlet. De vajon hogyan lesz egy szempillaspirálból vagy mobiltelefonból hatékony védekezési eszköz? Mit érünk azzal, hogy elméletben tudjuk, hogy az esernyővel nagyot tudnánk ütni, de egy támadás során a stressz miatt teljesen leblokkolunk? Az izraeli fejlesztésű önvédelmi sport, a Krav-Maga (jelentése: ’közelharc’) többek között erre is felkészíti azokat, akik olyan önvédelmi sportot szeretnének elsajátítani, amely nem igényel sem spirituális, sem vallási elkötelezettséget. A módszernek magyar gyökerei vannak, alapítója, Imre (Imi) Lichtenfeld 1910-ben Budapesten született. Gyermekkorában Pozsonyba költözött családjával, ahol többek között sikeres ökölvívó és birkózó vált belőle. Amikor a pozsonyi zsi­dósággal szemben megszaporodtak az antiszemita jellegű támadások, próbált segítséget nyújtani sors­társai- nak, de nem volt alkalmas eszköz a kezében a valódi küzdelemhez. Ekkor kezdett el egyszerű önvédelmi technikákat kifejleszteni, amit később Izraelbe költözve fejlesztett tökélyre.

A ragadozó és a préda

Az Egyesült Államokban számos kutatást végeztek abban a témakörben, hogy a támadó mi alapján választja ki az áldozatát. Börtönökben kerestek fel ilyen jellegű bűncselekményekért elítélt embereket, és velük készítettek egy érdekes eredményt hozó felmérést. E szerint a támadók úgy választják ki áldozataikat, ahogy egy ragadozó próbálja becserkészni a zsákmányát, mindig a leggyengébb, a legkisebb és a legelesettebb a cél. Nincs kockázat, csak könnyű vadászat. Ha elesett, passzív, bizonytalan és gyenge ember benyomását keltjük, akkor szinte feltálaljuk magunkat az épp áldozatot kereső támadónak, különösen akkor, ha van néhány olyan ember a közelünkben, akik ezt a hibát nem követik el. Közlekedjünk az utcán úgy, hogy húzzuk ki magunkat, egyenesítsük ki a hátunkat, emeljük fel a fejünket. Így erősebbnek látszunk, és ezt is érezzük. Ha így nézünk ki, akkor egy éppen áldozat után kutató támadó inkább a kockázatot látja meg bennünk, mint a prédát.
Pintér Márton expert szintű Krav-Maga-oktató a Hetek kérdésére elmondta, hogy az önvédelem nem akkor kezdődik, amikor egy esetleges támadó már elindította a támadást az áldozata ellen, megütötte vagy lefogta őt. Az önvédelem ott kezdődik, hogy megpróbáljuk minimálisra csökkenteni annak az esélyét, hogy minket szemeljenek ki zsákmánynak.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!