hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Korai boldogtalanság
A középkorúak lelki válsága már a harmincasokat is érintheti

2010. 10. 08.
Egy friss felmérés szerint a munkahelyi nyomás és a párkapcsolati problémák miatt a britek a harmincas éveik közepét tartják életük legboldogtalanabb periódusának. A Relate párkapcsolat-tanácsadó intézet megbízásából készült kétezer fős mintán alapuló kutatás szerint a középkorúak lelki válsága (midlife crisis) a britek többségénél harmincöt és negyvennégy év között köszönt be.

Az ebbe a korcsportba tartozó férfiak és nők 21 százaléka érzi gyakran magányosnak magát, és körülbelül ugyanekkora arányban számolnak be rossz magánéleti vagy munkahelyi kapcsolatról, amely megkeseríti életüket. Minden ötödik középkorú elégedetlen a csalá­di kapcsolataival, és közelebb érzi magához barátait, mint saját családját. A középkorú válaszadók egynegyede szeretne több időt tölteni a családjával, amire jelenleg nincs lehetősége.
Az alapítvány vezetője, Claire Tyler szerint a középkor kríziséről legtöbben azt gondolják, hogy az embereket a késő negyvenes, kora ötvenes éveikben éri utol. Tyler úgy látja, hogy kutatásuk rávilágított arra, hogy ez a krízis előbb is beköszönhet az emberek életébe. Ebben az időszakban vannak az emberek a legnagyobb nyomás alatt, hiszen ekkor kezdik el értékelni, hogy mit értek el eddig karrierjükben vagy családi életükben.
Cary Cooper, a Lancaster Egyetem professzora szerint a helyzet csak tovább romolhat, hiszen a gazdasági válság következményeként egyre több fiatal középkorú állása kerül veszélybe. Cooper szerint az is komoly probléma, hogy a britek dolgoznak a legtöbbet Európában, és ez hosszú távon árthat az egészségnek. A professzor szerint a munkavégzés miatt kialakult mentális betegségek gyógyítása évente 28 milliárd fontba kerül az államnak.
Dr. Jane McCartney pszichológus szerint nem biztos, hogy a 35–44 közötti korosztálynak több mentális problémája van, mint a náluk idősebb generációnak. Elképzelhető, hogy a kutatás eredményei annak köszönhetők, hogy ez a korosztály őszintébben beszél depressziójáról, magányosságáról, mint az idősebbek. (Forrás: ELTE TTK)

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!