hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Az izraeli határra készül Ahmadinezsád
Terepszemle

2010. 10. 08.
Több közel-keleti és nyugati országban is aggodalmat keltett, hogy a holokauszttagadó és a zsidó állam elpusztítását hirdető iráni elnök Libanonba készül. A tervek szerint Mahmúd Ahmadinezsád október közepén ellátogat a libanoni–izraeli határhoz, és gyűlölete jeleként köveket dob majd Izrael felé. A banálisnak tetsző „támadás” egyrészt az iszlám közvélemény­nek szóló propagandaüzenet, másrészt mágikusnak szánt cselekedet, hasonló a vudubábuk szurkálásához vagy a kép­mások elégetéséhez.

Mahmúd Ahmadinezsád várhatóan október 13-án érkezik Libanonba kétnapos hivatalos látogatásra. Az iráni elnök, aki tavaly nyilvánvaló csalásokkal választatta magát újra, fontosnak tartja, hogy elmenjen Dél-Libanonba, az izraeli határ közelébe. Ahmadinezsád néhány hete azt mondta: azért fontos neki ez a túra, mert Libanon déli része „a cio­nista ellenség ellen irányuló iráni erődítmény". Ezt olyannyira komolyan gondolja, hogy a libanoni-izraeli határt iráni-izraeli határnak nevezte. Nyilvánvalóan jelképes üzenetnek szánja, hogy a 2006-os libanoni háború több csatájának a helyszínére is elmegy. Maroun al-Raszban iráni központot ad át, Bint Dzsbélben pedig, ahol négy éve a legtöbb izraeli katona elesett, beszédet tart az izraeli-palesztin béketárgyalásokról. Mindkét falu a határ közvetlen közelében van. A Londonban megjelenő al-Kudsz al Arabi című arab nyelvű lap szerint Ahmadinezsád azt tervezi, hogy a határnál kővel dobálja meg Izrael területét gyűlölete jeleként.

Ahmadinezsád várhatóan találkozik magas rangú libanoni vezetőkkel és Hasszan Naszrallahhal, a Hezbollah vezérével is, sőt: a terrorszervezet fegyveresei gondoskodnak majd az iráni vezető biztonságáról. (A síita terrorszervezetnek egyébként képviselői vannak a bejrúti parlamentben.)

Ahmadinezsád tervezett látogatása több nyugati és közel-keleti országban is aggodalmat keltett. Izraelben arra figyelmeztetnek, hogy az iráni elnök libanoni útja alááshatja a viszonylagos stabilitást a térségben és a béketárgyalásokat is, ezért törölni kellene. „Az út rendkívül aggasztó mindenki számára, akit érdekel Libanon és a Közel-Kelet stabilitása" - mondta Jigal Palmor izraeli külügyi szóvivő. Izrael Ban Ki Mun ENSZ-főtitkáron, a francia, illetve az amerikai kormányon keresztül azt az üzenetet küldte a libanoni miniszterelnöknek és elnöknek is, hogy ha Ahmadinezsád elmegy a déli határhoz, azt provokatív lépésnek tekinti. Az amerikai és a francia kormány egyébként már az izraeli felkérést megelőzően is igyekezett elérni, hogy maradjon el Ahmadinezsád látogatása.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!