hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Keresztény jelképeket, zsúfolt helyszíneket támadna az al-Kaida
Célkeresztben Európa

2010. 10. 08.
A mumbai terrortámadásokhoz hasonló, Európa elleni merényletek terveit leplezték le a hatóságok. Több európai országban megemelték a készültségi szintet, az amerikai külügy­minisztérium pedig figyelmeztetést adott ki a kontinensre utazó állampolgárainak, hogy ha tehetik, kerüljék a tömegközlekedési eszközöket, a zsúfolt városközpontokat és a turistalátványosságokat. Az eddigi információk szerint az elkövetők egy hamburgi terrorsejt tagjai lettek volna, akik ugyanabba a mecsetbe jártak, ahova a 2001. szeptember 11-ei merényletek vezéralakja is járt.

2008 novemberében városi hadviselésre kiképzett fegyveresek érkeztek Mumbai kikötőjébe. A támadók öt csoportra oszlottak, és több előre meghatározott célpont felé vették az irányt az indiai város központjában. A háromnapos vérengzésben három szállodában, egy nagy vasútállomáson és egy zsidó központ ellen követtek el támadást, amelyek során legalább százhetvennégy ember vesztette életét, és több százan megsebesültek.

Ehhez hasonló akciót terveztek terroristák Európa ellen is. A célpontok között többek között London, Párizs és Berlin szerepelt, de több forrás azt is közölte, hogy Olaszország és Belgium is a fenyegetett országok közé tartozik. Az akció mögött állítólag az al-Kaida vezetősége és maga Oszama bin Laden állt. A brit fővárosban a középkorból származó nevezetességet, a Towert és egy meg nem nevezett vasúti pályaudvart, Párizsban az Eiffel-tornyot és a híres gótikus templomot, a Notre Dame-ot, Berlinben pedig a Brandenburgi kapu közelében egy ötcsillagos szállodát, az Adlont, az új központi pályaudvart, valamint a város legnevezetesebb terénél, az Alexanderplatznál található tévétoronyot szemelték ki a támadók, amely egyben a német főváros legmagasabb épülete.

A merénylet tervéről a hatóságok először a nyáron szereztek tudomást, júliusban ugyanis elfogtak egy német, terrorizmussal gyanúsított személyt Kabulban, akit egy amerikai légibázison kihallgattak. Ahmed Szidiki állítólag együttműködik a hatóságokkal, így egyre több részlet kerül napvilágra a tervezett támadással kapcsolatban. Az akciót egy hamburgi dzsihádista sejt szervezte, amely 2008 végén alakult, 2009 elején pedig már Pakisztán törzsi területeire utazott. A Pakisztánba jutáshoz többféle útvonalat használtak: volt, aki szárazföldön, Iránon keresztül utazott, néhányan pedig a repülőutat választották.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!