hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A Vatikán már a spájzban van
Magyar döntéshozók Róma szolgálatában

2010. 10. 08.
Több megválaszolatlan kérdés is körüllengi a vatikáni–magyar vegyes bizottság héten újraindított egyeztetéseit. Nem tudni, mi a féltve őrzött titok, de a tárgyaló felek képviselői mindkét részről kikerülték lapunk megkeresését. A hazai egyházpolitika új korszakát előrevetítő esemény résztvevői lényeges feladatuknak tekintik a hatályos vallástörvény „átvilágítását” is, mellyel kapcsolatban Szászfalvi László egyházügyi államtitkár már korábban megüzente, hogy „kinek van félnivalója”.

A baloldal tavasszal is látványos bukása óta a kormányzó pártok egymást túllicitálva dörzsölgetik az egyházpolitika elgémberedett végtagjait. Schmitt Pál időben lejelentkezett a római pápánál, Orbán Viktor miniszterelnök egyre sűrűbben tűnik föl reverendák gyűrűjében, és még Tarlós István újdonsült főpolgármester is csak úgy tudta tartani az iramot, hogy egy egyházi iskola céljaira ajánlotta föl parlamenti tiszteletdíját. Szászfalvi László, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium egyházügyi, civilügyi és nemzetiségi államtitkára nyilatkozataiban a kalács és korbács elvét alkalmazva „az autonóm kormányzat és az auto­nóm egyházak egyenrangú partnerségéről" beszél, miközben hadat üzen a „bizniszegyházaknak".

Az egyházfinanszírozással kapcsolatos jogalkotási feladatokat novemberre irányozta elő az új kormány. Ennek előszobáját Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes szándékai szerint a vatikáni konkordátum „betűjéhez és szelleméhez" való visszatérés jelentené. Az általa kilencéves szünet után október elejére összehívott vatikáni-magyar vegyes bizottság összetétele talán csak annyiban tér el a nemzetközi szerződéseknél megszokottaktól, hogy Juliusz Janusz apostoli nunciust leszámítva, mindkét oldalon magyar szerep­lők foglalnak helyet (tehát a Vatikánt is hazánkfiai képviselik a Magyar Állammal szemben).

A tanácskozások célja, hogy „jelentős számú törvénymódosítással" korrigálják az elmúlt nyolc év „diszkriminatív egyházpolitikáját". A parlament elé még az őszi ülésszakban benyújtani tervezett jogszabály-módosítások a közfeladatot átvállaló egyházi intézményeket (iskolák, kórházak, szociá­lis intézmények, közgyűjtemények stb.) szeretnék a hasonló tevékenységet folytató önkormányzatiakkal azonos finanszírozásban részesíteni. Mivel az előző kormánynak nem okozott lelkiismereti válságot a Szentszék és a Magyar Köztársaság közötti diplomáciai megállapodásból következő törvények betartása, az új kabinet - az Állami Számvevőszék megállapításainak megfelelően - látványosan gyors ütemben szeretné rendezni az egyházi fenntartású iskolák nagy összegű járandóságának kérdését.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!