hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Voks-matek
A Diadalív árnyékában

2010. 10. 08.
Mintegy 3,7 millióan ballagtak el az urnákig az önkormányzati választáson, azaz 6 százalékkal kevesebben, mint tavasszal. Így a kormánypártra úgy 2,1 millióan szavaztak, azaz 600-700 ezerrel kevesebben, mint áprilisban. Az MSZP 850-900 ezer voksot tudhatott magáénak – azaz az alacsonyabb részvétel ellenére is többé-kevésbé tartotta a tavaszi számot. Szintén erőteljesen csökkent a most 520 ezer voksot gyűjtő Jobbik szavazótábora, az LMP „ered­ménye” pedig értékelhetetlen lett – a zöldpárt szavazói felét elvesztette. A választási szabályoknak köszönhetően azonban a Fidesz szinte egyeduralmat kapott az önkormányzati szférában, az MSZP-seket viszont az vigasztalta, hogy a baloldal nem forgácsolódott tovább.

Bár ugyanúgy narancsba borult az ország, mint tavasszal, az önkormányzati választás adatai után a választások éjszakáján értékelő Orbán Viktor magyarázkodni kényszerült - többek között a szokatlanul alacsony, 46,6 százalékos részvételi arányról azt mondta, hogy a nagyszámú távolmaradó nem ellenük „szavazott", hanem, úgymond, engedélyt adott a kormányzati munka folytatásához. A miniszterelnöki érvelés oka, hogy fél év alatt érezhetően módosultak a pártpreferenciák. Ezt a folyamatot leginkább Budapesten lehetett kitapintani, ahol Tarlós István és a Fidesz ugyan elhozta a főpolgármesteri posztot, illetve (épphogy) a közgyűlési többséget, de az alacsony részvétel, a távolmaradók „csendes többsége" arra utal, hogy a - korábbi szavazásokon legaktívabb - fővárosi lakók jelentős része kivárásra játszik. Hétvégén ugyanis 300 ezren voksoltak kevesebben, mint az országgyűlési választásokon. (Csak a Fidesz listája 166 ezer szavazatott vesztett, illetve most majdnem 322 ezer voks már elegendőnek bizonyult Tarlós győzelméhez, míg 2006-ban mintegy 350 ezer szavazatot kapott, Demszky Gábor mégis simán verte. És összehasonlításképpen azt érdemes megemlíteni, hogy Orbán Viktor pártja négy éve, az őszödi beszéd utáni kritikus hangulatban 30 ezerrel többet kapott, mint most.)

Persze Budapest igazi vesztesége az LMP - a párt 120 ezres tábora alig öt hónap alatt 67 ezerre fogyott, így a zöld főpolgármester-jelölt, Jávor Benedek által kitűzött 13 százalék csak álom maradt - a jelölt pedig még annyit sem kapott, mint a lista: a választók 9,9 százalékra (alig 59 ezer voksra) érdemesítették. Hasonlóképpen nem kértek a fővárosiak a Jobbikból: a tavaszi 102 ezer támogatóból csupán 54 ezer maradt, és közülük is csak 44 ezret volt képes megszólítani Staudt Gábor városvezető-aspiráns.

Egy hibrid, de reális mérőszám alapján - ami a megyei listákra és az önkormányzati képviselőkre leadott szavazatokkal kalkulál, a Fidesz 56 százalékot kapott, azaz tavaszhoz képest megőrizte a pozícióját, pontosabban egy százaléknyit erősödött. Az MSZP négyszer ennyit izmosodott, így 4 százalékos növekedése után már 23 százaléknyi vokssal büszkélkedhet - persze az igaz, hogy kis népszerűséget mindig könnyebb erőteljesebben javítani. Viszont rontani sem nehéz, ezt bizonyítja a Jobbik, amelyik szintén 4 százalékot veszített tavaszi támogatottságából, most csak az említett kör 14 százaléka szerette. (Mivel az LMP nagyon sok helyen nem indult, ezért szinte értelmezhetetlen a szereplésük.)

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!