hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2011. 02. 11. (XV/6) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Több száz európai politikus támogatja Izraelt

Új korszak kezdődhet Európa és Izrael sok vihart átélt viszonyában, miután létrejött egy erős összeurópai szövetség a demokrácia és a közös értékek védelme alapján. Ezzel a megállapítással zárult Jeruzsálemben az a nemzetközi konferencia, amelyre 27 európai országból mintegy 600 politikus – parlamenti és európai parlamenti képviselők – érkezett a European Friends of Israel (EFI - Izrael Európai Barátai) elnevezésű brüsszeli szervezet meghívására. A rendezvénynek különös súlyt és aktualitást adtak az elmúlt hetekben az arab országokban végbement változások. „Gibraltártól Pakisztánig megindult a föld. Ebben a nagyon ingatag világban Izrael a stabilitás egyetlen és valódi szigete” – mondta Benjamin Netanjahu az európai törvényhozóknak a knesszetben.

Belföld

Magukért magyarok, nem másért

Erdélyben folyamatos az érdeklődés a kettős állampolgárság iránt, hetente átlagosan négyezren igénylik a honosítást, vagyis annyian, mint korábban egy egész évben. Eddig tizenhatezren nyújtottak be kérelmet, de a kormány mintegy 250-400 ezer kérelmezővel számol csak idén. A kettős állampolgárság megadása sokféle érzelmi reakciót váltott ki a határon túli magyarokból. Volt, aki könnyezve indult a konzulátusra, és volt, aki csak politikai játszmának titulálta a törvényt, vagy éppen Orbán Viktor számadásának nevezte a jogszabály megalkotását.

Mentegetik Zagyvát

Több mint fél év kellett ahhoz a rendőrségnek, hogy összehozzon egy szembesítést a Magyar Szigeten tavaly nyáron újságíróinkat ért atrocitás ügyében. Közben az öt elkövetőből egyre szűkült a gyanúsítottak száma – Zagyva György Gyula jobbikos parlamenti képviselő eltűnt az eljárásból –, bűncselekmények helyett pedig már csak egy vétség miatt nyomoz a hatóság.

A tanár úr és a Facebook

Zuschlag 2.0 – környezetéből többen is ezzel a tömör jelzővel illették lapunknak nyilatkozva Abonyi Henriket, Kiskunmajsa fideszes-kereszténydemokrata alpolgármesterét, a megyei KDNP alelnökét. Nem mintha ő is pályázati pénzekkel ügyeskedett volna, sokkal inkább azért, mert a jó képességű, „szépreményű” ifjú politikus Zuschlaghoz hasonlóan nagyon gyorsan emelkedett nagyon magasra, miközben jóakarói többszöri figyelmezetése ellenére sem volt hajlandó változtatni bizonyos szokásain. A sokdiplomás teológus-pedagógus ráadásul olyan területen bukott hatalmasat, ami még a mai politikai közélet igen magas ingerküszöbét is jócskán átvitte: a Facebookon fiatal fiúkkal, köztük tanítványaival ápolt túlságosan is bizalmas viszonyt.

Konszolidált disznóvágásra készül Orbán Viktor

A magyar közgazdász elit azon töri a fejét, hogy Orbán Viktor anekdotás, példázatokkal teli évértékelő beszéde – amelynek központi üzenete az volt, hogy sorsfordító idők vannak, a „lavinaomlást kell megakadályozni” – azt jelenti-e, hogy a miniszterelnök visszatér a nemzetközi tőkepiacok számára megfelelő gazdaságpolitikához, vagy sem. Ha igen, akkor a beszéd a lakosságnak szólt, felkészítve őket a megszorításokra. Bár az elmúlt kilenc hónapban már többször hitték ugyanezt, Orbán Viktor rácáfolt a várakozásokra.

Hit és értékek

A multikulti vége

Angela Merkel után a múlt hétvégén David Cameron brit miniszterelnök ismerte el, hogy az európai multikulturalizmus kísérlete gyakorlatilag kudarcot vallott. Talán nem véletlen, hogy David Cameron beszédére Münchenben került sor, ahol egy nemzetközi biztonsági konferencián nyíltan beszélt arról, hogy véget kell vetni a passzív tolerancia korszakának, és azt egy erőteljes liberalizmusnak kell felváltania.

Vértanúk és hitvallók a második században

Jézus nem áltatta követőit illúziókkal, amikor elébük tárta, hogy elkötelezett híveit, tanítványait milyen fogadtatás várja saját környezetük és kortársaik részéről, ha teljesítik küldetésüket. Azonban az is távol állt tőle, hogy mindezzel az önsajnálatra vagy a vallásos szenvelgésre adjon tanítványainak okot. Hiszen fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy bizonyságtevői akkor lesznek maradéktalanul boldogok földi pályafutásuk során, ha az igazság miatti üldöztetést és meghurcoltatást, végső soron akár a vértanúhalált is emelt fővel, sőt örömmel vállalják, ha az élet úgy hozza.

HÁTTÉR

Káosz együttes erővel

A kormányzat részéről semmilyen hivatalos álláspont nincs a fővárosi egészségügyi ellátórendszer jövőjét illetően, de nagyon úgy tűnik, hogy a várost vezető politikusok között hetek óta tartó szélmalomharc mögött egy eddig ki nem mondott kormányzati szándék áll. Orbán Viktor miniszterelnök egyszer sem szólalt meg az ügyben, így továbbra sem tudni, mi lesz annak a tizenkét egészségügyi intézménynek a sorsa, melyek a főváros tulajdonában vannak. Jelen állás szerint az elképzelések közül az intézmények állami felügyelet alá helyezése kerülhet ki győztesen. Közben három kórház ellen fegyelmi eljárást is indíthatnak.

Véleményez a Valutaalap

Az IMF a múlt hét végén kiadott országjelentésében egy sor kritikát közölt, és kockázatosnak minősítette a magyar gazdaságpolitikát. Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter gyors válaszában „szerénységre” intette a Valutaalapot.

Véleményez a Valutaalap

Az IMF a múlt hét végén kiadott országjelentésében egy sor kritikát közölt, és kockázatosnak minősítette a magyar gazdaságpolitikát. Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter gyors válaszában „szerénységre” intette a Valutaalapot.

Akiről tíz növényt is elneveztek

Bejárta a fél világot. Először írta le Kuba vegetációját, több száz új növényfajt fedezett fel, 17 könyvet és 600 szakcikket írt hét különböző nyelven, Latin-Amerika területén a 20. század második felének legeredményesebb felfedezője. Az UNESCO szakértője. Több hazai egyetem oktatója volt, megszervezte a pécsi egyetem Természettudományi Karát, megalapította a Botanika Doktoriskolát. Oktatói és tudományszervezői munkáját Szent-Györgyi Albert-díjjal és Széchenyi-díjjal ismerték el. Szilárd Leó- és Deák Ferenc- díjas, megkapta A Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje kitüntetést is. Ám ezek csak vaktában kiragadott címek, díjak és munkák, melyek távolról sem fedik le a 78 éves tudós eredményeit.

Zsarolók igazsága

A magánynyugdíjpénztár-tagok három százaléka döntött úgy, hogy kitart az öngondoskodást jelentő magánnyugdíj-megtakarítás mellett. Százkétezer bátor ember mondta azt, amit minden demokráciában alaptételnek tartanak: nem engedünk a zsarolóknak.

25 éves a Pixar animációs stúdió

Toy Story, Verdák, Némó nyomában, Egy bogár élete, Hihetetlen család, L’ecsó és még sorolhatnánk. Gyerekek és felnőttek kedvencei, mesefilmek, melyek fogalmakká váltak. DVD-lemezen, de minimum egy-egy műanyag játékfigura képviseletében ott figyelnek csaknem valamennyi gyerekszoba polcain. A többszörös Oscar-, Golden Globe-, valamint Grammy-díjjal jutalmazott Pixar- filmek alkotói immár huszonöt éve koptatják az egeret meg a klaviatúrát, félévente újabb és újabb fantasztikus történettel kápráztatva el a világot.

Hamis transzcendencia

A vallások világában is találkozhatunk tévutakkal, a fanatizmus túlzásaiból fakadó gondolkodásmód torzulásaival, képmutatással és szolgalelkűséggel – nemcsak a régmúlt történetében, hanem sajnálatos módon napjainkban is. De talán semmi sem lehet annyira káros, olykor kifejezetten tragikus következményekkel járó jelenség, mint amikor – jellemzően, de nem kizárólagosan az elmúlt századokban – a vallás összekapcsolódott a politikai hatalommal, vagy ahogy mostanában tapasztalhatjuk: a politika bizonyos szegmensei iránt szinte vallásos rajongás, fanatikus mértékű, s ezért a józan észt messze meghaladó áhítat mutatkozik.

KÁVÉSZÜNET

Képernyő-függetlenség

A szenvedélybetegségek nyugati kutatói és orvoslói között néhány évtizede már ismert egy újfajta függőség, a videofilia, vagyis egyfajta képernyőfüggés, amely főleg a tinédzserek közül szedi áldozatait. A magyarra nehezen fordítható nevű viselkedésfüggőség korántsem állítja könnyű helyzet elé a szülőket és a pszichiátereket: az érintett fiatalok ellenállhatatlan vágyat éreznek arra, hogy valamilyen monitort vagy kijelzőt (legyen az mobiltelefoné, számítógép-monitoré vagy televízióé) vizslasson a tekintetük, és azon rendezkedjenek, akciózzanak, gombokat nyomogassanak, letöltsenek a netről, többnyire tartalmatlan üzeneteket küldjenek vagy fogadjanak, mozgóképet nézzenek, játsszanak, fecsegjenek.

Halálos iram

Robert Kubica hétvégi ralibalesete újból ráirányította a figyelmet az autósportok veszélyességére. Bár a lengyel pilóta megúszta, hogy autóját felnyársalta a szalagkorlát, a múltban több versenyző is a pályán lelte halálát. Az ő tragédiájuk nyomán lett az autósport viszonylag biztonságos – vagy mondjuk úgy, kevésbé életveszélyes.

Hatévesek dilemmája

Az elkövetkező hetekben-hónapokban kell a hat-hét éves gyerekek szüleinek dönteni arról, hogy az apróság megkezdje-e szeptem­ber­ben az iskolát, vagy az óvodai kisszéket koptassa-e inkább még egy évig. Az iskolára való alkalmasság nem merül ki abban, hogy egy gyerek már felismer egy pár betűt, vagy akár folyékonyan olvas, esetleg oszt-szoroz. Többnyire nem az a kérdés, hogy csemeténk elég okos-e. Akkor viszont mi a döntő?

Vérrel szerzett rokonság

1956 januárjában egész Amerika megdöbbent a hír hallatán, miszerint az ecuadori esőerdőben öt misszionárius fiatalembert megöltek egy kőkorszaki szinten élő törzs tagjai. Nate Saint, Jim Elliot, Pete Fleming, Ed McCully és Roger Youderian küldetése látszólag eredmény nélkül ért véget. Ekkor még senki nem sejtette, hogy a történet folytatása később váratlan fordulatokkal szolgál majd.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!