hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Káosz együttes erővel
Nem tudni, mi lesz a fővárosi kórházakkal

2011. 02. 11.
A kormányzat részéről semmilyen hivatalos álláspont nincs a fővárosi egészségügyi ellátórendszer jövőjét illetően, de nagyon úgy tűnik, hogy a várost vezető politikusok között hetek óta tartó szélmalomharc mögött egy eddig ki nem mondott kormányzati szándék áll. Orbán Viktor miniszterelnök egyszer sem szólalt meg az ügyben, így továbbra sem tudni, mi lesz annak a tizenkét egészségügyi intézménynek a sorsa, melyek a főváros tulajdonában vannak. Jelen állás szerint az elképzelések közül az intézmények állami felügyelet alá helyezése kerülhet ki győztesen. Közben három kórház ellen fegyelmi eljárást is indíthatnak.

„A Fidesz városvezetése és kormányzati politikusai az elmúlt hetekben együttes erővel teremtettek káoszt a főváros egészségügyi ellátórendszerében, miközben Orbán Viktor miniszterelnök egyetlen szót sem szól az egészségügy megmentéséről” – fejtette ki véleményét lapunknak az elmúlt hetek fővárosban zajló egészségügyi cirkuszáról Kökény Mihály, korábbi egészségügyi miniszter. A szocialista politikus cinikusnak és felháborítónak tartja, hogy a városvezetés számára a politikai presztízsszempontok fontosabbak, mint az emberek egészsége. Hogy az elmúlt hetek eseményeiben mennyire játszanak szerepet ezek a bizonyos politikai presztízsszempontok és mennyire az, hogy kormányzati szinten még mindig nem dőlt el, hogyan is fog kinézni a kórházak finanszírozása, azt csak az illetékesek tudják. A dolog mögött meghúzódó egyik lehetséges magyarázat azonban, hogy a kormány egy ideje egyre határozottabban áll ki a központosított egészségügy mellett, ami tulajdonképpen a kórházak állami működtetését jelenti. A közügyeket figyelemmel kísérő állampolgárok mindebből csupán annyit érzékeltek, hogy az elmúlt hetekben egymásnak ellentmondó nyilatkozatok jelentek meg a főváros vezetése részéről az egészségügyi rendszer működtetésével kapcsolatban. 

Túl nagy volt a buzgalom

Pesti Imre fideszes egészségpolitikus még a választások előtt úgy fogalmazott, a párt újfajta megközelítésben alakítja át az egészségügyi rendszert, „húzóágazatként” tekint rá. Orbán Viktor pedig arról beszélt, hogy az egészségügy megmentése és összeomlásának megakadályozása lesz az egyik legsürgetőbb kormányzati feladat. Nos, az újfajta megközelítés egyelőre úgy tűnik, nem teljesen egységes, legalábbis, ami a fővárosi egészségügyet illeti. A budapesti városvezetés tagjai ugyanis többféle módon képzelik el a szektor jövőjét. 
Számos elképzelés is vívja a maga harcát, a front azonban kétvonalasnak mondható. Szentes Tamás, az egészség- és szociális ügyekért felelős főpolgármester-helyettes többször érvelt már a fővárosi intézmények önkormányzati kézben tartása és a budapesti kórházak összevonása mellett. Nemrégiben pedig azt is meglebegtette, elképzelhetőnek tartja, hogy a mostani kilenc nagy kórház helyett a jövőben akár három-négy olyan is elegendő lehet, ami széles szakmai szolgáltatások nyújtására képes.
Az elmúlt hetekben Szentes és Tarlós István a nyilvánosság előtt is egymástól eltérő koncepciókat vázolt fel a témát illetően, sőt Szentes egy alkalommal „túlbuzgóságában” a fővárosi kórházvezetők kirúgásának is nekikezdett, ám a főpolgármester szerbiai útjáról hazaszólva leállíttatta a menesztéseket. Egy keddi, tizenkét fővárosi tulajdonban levő kórház vezetőinek részvételével zajló megbeszélésen Tarlós úgy fogalmazott: helyettese kicsit „túlbuzgó” volt, segíteni akart, ezért a kórházi vezetőkkel folytatott egyeztetésen túllépett a hatáskörén, sőt a főpolgármester abbeli meggyőződésének is hangot adott, hogy talán valaki a háttérből mozgathatta a szálakat.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!