hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Konszolidált disznóvágásra készül Orbán Viktor

2011. 02. 11.
A magyar közgazdász elit azon töri a fejét, hogy Orbán Viktor anekdotás, példázatokkal teli évértékelő beszéde – amelynek központi üzenete az volt, hogy sorsfordító idők vannak, a „lavinaomlást kell megakadályozni” – azt jelenti-e, hogy a miniszterelnök visszatér a nemzetközi tőkepiacok számára megfelelő gazdaságpolitikához, vagy sem. Ha igen, akkor a beszéd a lakosságnak szólt, felkészítve őket a megszorításokra. Bár az elmúlt kilenc hónapban már többször hitték ugyanezt, Orbán Viktor rácáfolt a várakozásokra.

Az elmúlt napokban több bankárral és politikussal beszélve egy olyan játszma képe rajzolódott ki, miszerint az elmúlt hetekben nemzetközi szereplők és a magyar gazdasági élet prominensei igyekezték Orbán Viktort és politikustársait rávenni arra, hogy változtassanak gazdaságpolitikájuk nemzetközi értelemben vett „alternatív" jellegén. Bár a kormányzati kommunikáció előszeretettel óriási sikerként írja le az elmúlt  hónapokat, a költségvetés kézbentartásához a gigantikus nagyságú külön­adók és a magánnyugdíjpénztárak einstandolása kellett. Beszéltünk olyan konzervatív közgazdásszal is, aki szerint mindössze a problémák elodázása történt meg, az ország bajainak gyógyítására nem került sor. Az extrapénzek elfogynak, ezért az adócsökkentés okozta bevételcsökkenés miatt 2012 után fenntarthatatlan lehet a magyar állam működése. A Költségvetési Tanács számításai 1100 milliárdos hiányról szóltak, de az IMF országértékelése is lehangoló. (Erről bővebben az Üzlet rovatunkban olvashatnak - a szerk.)

Baloldali körökben egyébként egy horror forgatókönyvről lehet hallani, ami sokak szerint alaposan átrajzolná a politikai térképet is. A verzió megvalósulásával kapcsolatban gyengítő tényező, hogy a balos megmondó emberek a Fidesz kapcsán az elmúlt kilenc hónapban mindig bakot lőttek. Először a választások utánra „ígérték", hogy a Fidesz - meghazudtolva ellenzéki politikáját - előáll a megszorítás politikájával. Ennek elmaradása után az önkormányzati választások utáni időpontra tették ugyanezt, majd a költségvetés megalkotásának időszakára. Visszatérve a horror verzióra: eszerint a nemzetközi tőkepiacok és az európai üzleti körök bizalma az elmúlt kilenc hónap „ámokfutása" miatt elfogyott Magyarország iránt, miközben a lejáró IMF-hitelt el kell kezdeni visszafizetni. Ha Magyarország nem képes jó „sztorit" kitalálni arra, hogy miért jó magyar állampapírokat vásárolni, és mi garantálja, hogy a befektetők visszakapják a pénzüket, akkor könnyen bizalmi válság alakulhat ki. A jó sztorit, egy gazdasági egyensúlyt teremtő programot viszont Matolcsy Györgynek kell szállítania. Baloldalon pontosan ebben kételkednek, mármint, hogy Matolcsy képes erre, mondván: amihez a nemzetgazdasági miniszter eddig nyúlt, azt elrontotta.

Ha a félelmek beteljesülnek, akkor a februárra ígért kiadáscsökkentő program hiteltelen lesz, illetve az Európai Uniónak márciusban benyújtandó konvergenciaterv sem a bizalmat erősíti majd. Ennek következtében leminősítések és jelentős forintgyengülés jöhet (300 forint feletti euró-, illetve szintén magas svájcifrank-árfolyam, azaz a lakáshitelek bedőlése), ami a Fideszből való tömeges kiábránduláshoz vezethet. Sőt, ha az Orbán-kabinet a válsághelyzet megoldása érdekében újra az IMF-hez kényszerülne fordulni, akkor viszont a Bajnai-kormány válságkezelő politikája felértékelődik, ami akár új politikai helyzetet is teremthet.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!