hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Képernyő-függetlenség
Milyen az élet mobil és laptop nél­kül?

2011. 02. 11.
A szenvedélybetegségek nyugati kutatói és orvoslói között néhány évtizede már ismert egy újfajta függőség, a videofilia, vagyis egyfajta képernyőfüggés, amely főleg a tinédzserek közül szedi áldozatait. A magyarra nehezen fordítható nevű viselkedésfüggőség korántsem állítja könnyű helyzet elé a szülőket és a pszichiátereket: az érintett fiatalok ellenállhatatlan vágyat éreznek arra, hogy valamilyen monitort vagy kijelzőt (legyen az mobiltelefoné, számítógép-monitoré vagy televízióé) vizslasson a tekintetük, és azon rendezkedjenek, akciózzanak, gombokat nyomogassanak, letöltsenek a netről, többnyire tartalmatlan üzeneteket küldjenek vagy fogadjanak, mozgóképet nézzenek, játsszanak, fecsegjenek.

Pedagógusok visszajelzései szerint nem ritka, hogy a diákok az órákon is ezzel foglalatoskodnak, pedig ők csak a „lebukottak" arányá­ban látják a jelenséget. Az órákon a diák keze sokszor szinte tudat alatt nyúl a mobilkészülékéhez, akár többször is egy-egy foglalkozás alatt, csak hogy egy pillanatra bekapcsolhassa, s egy pillantást vethessen a monitorjára. Sokszor még azt sem várják meg, hogy a tanár hátat fordítson.

Mindez persze kapcsolódik ahhoz, hogy a legújabb informatikai vívmányok számukra már természetes eszközei a hétköznapi kapcsolattartásnak és szórakozásnak. A „screenagerek"-nek, vagyis „a képernyő nemzedékének" is nevezett generáció idejének tetemes részét tölti ki az informatikai kütyük és rendszerek használata. Legtöbbjük a neten tucatnál is több közösségi portálon regisztrál, s ha valamilyen válaszra vagy információra éhesek, már azt sem kell türelemmel kivárniuk, hogy az iskolából hazamehessenek a számítógépükhöz, a legtöbb mobiltelefon ugyanis már az iskolában is alkalmas arra, hogy a netre csatlakozzon, és csillapítsa az információéhséget. Sokszor egymással versenyezve vetik össze az iskolafolyosókon, kinek milyen teljesítményű, milyen funkciókkal bíró készüléke van, és már csak kevesen használják arra, amiért elsősorban kapták a szüleiktől: lényeges üzenetek váltására.

Kulcsszerepük lehet a szülőknek abban, hogy ne vezessen a személyiség torzulásához a technika a gyerekek életében. Ugyanis nemcsak a kortárscsoport, hanem szerencsére még a család is jelentős szerepet tölt be abban, hogy alakítsa a gyerekek életmódját, viselkedési mintáit. A követendő normák tisztázása a szülőkre hárul, és ők azok, akik akár „gyengéd erőszak" bevetését alkalmazhatják, ha úgy látják, hogy a fiatal túlzásba esik. Ehhez persze elsősorban látni kell és figyelemmel kísérni a mindennapjait. A tinédzserek többsége otthon a szobájában saját számítógéppel, korlátlan és a szülők által ellenőrizetlen internethasználattal bír, ami nem feltétlenül kedvez a helyzetnek. Ezek a fiatalok legtöbbször minden szülői ellenőrzés vagy beleegyezés nélkül töltik fel a Facebookra vagy más közösségi portálokra viccesnek szánt bizarr képeiket, s fecsegnek kontrollálatlanul - azzal okoz­va örömet egymásnak, hogy közösen nem csinálnak semmit.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!