hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Több száz európai politikus támogatja Izraelt
Megtört a jég

2011. 02. 11.
Új korszak kezdődhet Európa és Izrael sok vihart átélt viszonyában, miután létrejött egy erős összeurópai szövetség a demokrácia és a közös értékek védelme alapján. Ezzel a megállapítással zárult Jeruzsálemben az a nemzetközi konferencia, amelyre 27 európai országból mintegy 600 politikus – parlamenti és európai parlamenti képviselők – érkezett a European Friends of Israel (EFI - Izrael Európai Barátai) elnevezésű brüsszeli szervezet meghívására. A rendezvénynek különös súlyt és aktualitást adtak az elmúlt hetekben az arab országokban végbement változások. „Gibraltártól Pakisztánig megindult a föld. Ebben a nagyon ingatag világban Izrael a stabilitás egyetlen és valódi szigete” – mondta Benjamin Netanjahu az európai törvényhozóknak a knesszetben.

„Jöhet-e bármi jó Európából?" - kérdezte gyanakodva egy jeruzsálemi ismerősünk, amikor meghallotta a konferencia hírét. A szkepticizmus nem alaptalan: a történelmi tragédiák után a modern Izraelnek is ellentmondásosan alakult a kapcsolata Európával. A nyugat-európai kormányok rendszeresen bírálják Izraelt „az aránytalan katonai fellépés" (a terrorizmus elleni megelőző vagy válaszlépések), „a szankciók következtében a palesztin lakosságot sújtó humanitárius szenvedések" (a fegyveres célokra felhasználható anyagok és termékek bevitelének korlátozása), a „megszállt területeken zajló építkezések" (az izraeli főváros keleti felén történő lakásépítések), az „apartheid falnak" nevezett biztonsági kerítés és még számtalan kisebb-nagyobb ok miatt.

„Az állandó bírálatokkal a nyugati politikusok és a média folyamatos nyomás alatt akarja tartani Izraelt" - mondta a Hetek tudósítójának Eden Bar Tal, az izraeli Kommunikációs Minisztérium főigazgatója. Például a nemzetközi hírcsatornákon a kilencvenes évek közepén élőben kapcsolták az egyik jeruzsálemi „illegális" építkezés helyszínét, ahonnan egyetlen mozdulatlan buldózer képét tudták mutatni, miközben az eseményt a kommentátorok és feliratok „breaking newsként" igyekeztek láttatni. „Ami Izraelben történik, azt általában sokszorosan felnagyítják, miközben most mindenki meglepődve hallja, hogy milyen elnyomás alatt éltek az emberek évtizedeken át az arab országokban, mégsem hallottunk ezekről semmit. Ezzel igyekeznek megkötni bennünket, hogy úgy érezzük, mintha minden nagy horderejű kérdés - a közel-keleti béke, a terrorizmus elleni küzdelem, az iraki újjáépítés, az olajszállítások zavartalansága - attól függene, hogy Izrael mit tesz vagy mit nem tesz" - mondta a kommunikációs vezető. Nem meglepő tehát, hogy a konferenciaprogramjában több előadás és kerekasztal-beszélgetés foglalkozott az Izraellel szembeni gyűlöletkeltéssel és előítéletekkel, többek között az Izrael-ellenes bojkottfelhívásokkal és az európai országokban tapasztalható anticionista kijelentésekkel.

Összefogás Jeruzsálemben

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!