hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2011. 03. 25. (XV/12) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Egy terrorista mesterlövész, aki ma az életet hirdeti

Egy ötemeletes kulturális központnak a tetején állunk Jerikóban. Tajszír Abu Szada a távolba mutat: „Az a távoli falu ott el-Karameh, látod? Híres csata helyszíne: 1968 márciusában a Fatahhal, Jasszer Arafat fegyvereseivel onnan támadtunk az izraeliekre! Akkoriban Jordániában állomásoztunk, és onnan indítottunk mindig támadásokat ellenük.”

Könnyebb volt elkezdeni

Ha a katonai erőviszonyok nem is neki kedveznek, a nem is olyan régi üzletfelei közötti koalíciós káosz megelégedéssel töltheti el az őrültségében és kegyetlenségében is ravasz líbiai diktátort. Egy hónapig húzták-halasztották a beavatkozást a nyugati hatalmak Líbiában. Amikor azonban látták, hogy a japán tragédia árnyékában Kadhafi vérszemet kapott, és brutális ellentámadást indított a felkelők ellen, gyorsan összerántottak egy ENSZ biztonsági tanácsi határozatot.

Belföld

Hack Péter írása az alkotmánytervezetről

A Himnusz első sorával kezdődik, és az 1848-as forradalom tizenkét pontjának második mondatával - „Legyen béke, szabadság és egyetértés" - záródik az a törvényszöveg, amelyet a kormánypártok képviselői március 14-én nyújtottak be az országgyűlésnek. A 31 oldal terjedelmű szöveg plenáris vitája nyolc nappal a benyújtás után már meg is kezdődött, az előterjesztők feltűnő érdektelensége mellett és az ellenzék nagyobb részének távollétében.

Új kategóriák egyházaknak

- Nem korlátozni, hanem szélesíteni és megerősíteni szándékoznak a lelkiismereti és vallásszabadságot - mondta az MTV reggeli műsorában Szászfalvi László, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkára annak kapcsán, hogy még az idén elkészül és a jövő év elején hatályba is lép az új egyházügyi törvény.

Az új alkotmány rémképe

A jobboldal alkotmánytervezetének első vitanapja pontosan megmutatta, milyen slamasztikába manőverezte bele magát a Fidesz–KDNP, amikor erőszakos, a demokraták számára elfogadhatatlan alkotmányozási hajszájával elérte, hogy –  a furcsán átlényegült Szili Katalint és a változatlanul szörnyű Jobbikot méltán leszámítva – az új alaptörvény parlamenti polémiájában egyedül maradt. Miután a szocialisták és az LMP-sek kivonultak a teremből, Kövér László és Lázár János minden szalonképtelen retorikai igyekezete kimerült a „kommunisták” becsmérlésében; az általuk egészen 2010-ig folyamatosan elkövetett „bűnökre” való hivatkozással indokolva a hatályos, ám a jobboldal szerint totalitárius szellemben fogant Alkotmány érvénytelenítését.

Schmitt és Lázár a pofonok völgyében

Ügy-e a Lázár-ügy, és valóban fontos-e, hogy Schmitt Pál szállodaigazgató-helyettesként titkosszolgákkal konspirálhatott, illetve hogy az államfőt 1964-ben gázolás miatt ítélték felfüggesztett büntetésre? Nem is beszélve az államfő helyesírási hibáiról. Szóval valóban erről kell-e szólniuk a híreknek, miközben a kormánypárt éppen alkotmányoz, megbolygatja a nagy ellátórendszereket, illetve rendet vág az erőszakszervezetek között?

Ha baj van, szólnak

Jelen pillanatban nem jelent veszélyt Európára a fukusimai atomerőművet ért katasztrófa, egy esetleges nukleáris robbanást követő atomfelhő azonban az öreg kontinenst is néhány nap alatt elérheti.

Bezárjuk-e Paksot?

A hivatalos nyilatkozatok szerint a paksi atomerőmű teljes mértékben biztonságos, kiváltása pedig nem szerepel a kormányzati politika forgatókönyveiben. A japán atomhelyzet ugyanakkor mégiscsak arra készteti a döntéshozókat világszerte, hogy legalábbis átgondolják, mivel lehetne helyettesíteni a  nukleáris energiát. Németországban 2050-ig például az összes atomreaktort leállítják, és az energiaigényeket döntően megújuló forrásokból kívánják fedezni.

Hit és értékek

Az inkvizíció mártírjai

A katolikus egyház már a korai időktől kezdve fellépett a hivatalos tanításoktól eltérő irányzatokkal szemben. A helyi püspök feladata volt visszatéríteni a tévelygőket Róma hűségére. Ahogy a 11. század folyamán nőtt a Rómától elszakadó irányzatok követőinek száma, úgy súlyosbodtak a kiszabott büntetések. A század végén – az első keresztes háborút meghirdető – II. Orbán pápa már úgy nyilatkozott, hogy „nem tekintjük gyilkosságnak azt, ha azok, akik lángolnak anyjuk, a katolikus egyház védelméért, halálba küldik a kiközösítetteket”.

Az igazak lángjai

Miközben a Szentföldön a keresztes háborúk zajlottak, Európában több országot érintő keresztény evangéliumi reformmozgalom kezdődött, amivel szemben a hivatalos egyház hamarosan kíméletlenül fellépett. A dél-franciaországi Lyon városában 1173 táján a legfőbb beszédtéma az volt az emberek között, hogy Pierre Valdes (Valdo), a város egyik ismert polgára életében milyen hatalmas fordulat ment végbe, miután radikális döntések sorát hozta meg. Sokakat megdöbbentett: miért határozott úgy Valdo, hogy befejezi sikeres kereskedői pályafutását, és miután gondoskodott feleségéről és két lányáról, miért osztotta szét nagy vagyonát a szegények között, s egész életét miért szánta oda az evangélium hirdetésére?

Küzdöttek a Szóért

A 14. század utolsó évtizedeiben újabb jelentős európai keresztény reformmozgalom bontakozott ki, ezúttal Angliában, amelynek kezdeményezője John Wyclif oxfordi teológiaprofesszor volt. Wyclif célul tűzte ki az egyházi élet bibliai alapokra helyezését, a hitgyakorlat és a hitelvek Szentíráshoz igazítását és a bibliai látásmód, értékrend széles körű terjesztését.

HÁTTÉR

Gondolatok a jegybank függetlenségéről

Schmitt Pál államfő nemrég aláírta a jegybank-törvény módosítását, habár annak előterjesztése is jelentős, negatív kritikát váltott ki az ellenzéki politikusok, valamint tekintélyes szakközgaz­dászok körében is.

„Elég a megszorításokból!”

Miközben az európai csúcsvezetők a soron következő megszorításokról vitáznak, a gazdasági nehézségekkel küzdő országokban fogytán a társadalom tűrőképessége. Görögországban elindult a „nem fizetek" mozgalom, Portugáliában a munka­nélküli Facebook-generáció vonult az utcára, az egyik spanyol kisvárosban pedig újra elfogadják a pesetát.

Lehangoló a köpönyegforgatás

A magyar politika tragédiája az, hogy nincs egy mérsékelt polgári vagy liberális párt. Itt megmerevedett frontvonalak vannak, gyűlölet, szétesés. A szavazófülkék forradalma pedig egy dekoráció, ami mögött meztelen hatalmi játék zajlik – mondta a Heteknek adott interjúban Paul Lendvai. A Bécsben élő magyar származású újságírót a napokban megjelent Eltékozolt ország című könyve kapcsán kérdeztük.

Krízislélektan

Szobota Zoltán

Terjed a sugárvész

Egyre több zöldségben mutatnak ki az egészségügyi határértéknél jóval magasabb arányú radioaktív részecskét a március 11-ei földrengésben és cunamiban megsérült fukusimai atomerőmű közelében. Tokióban pedig a vezetékes ivóvízben nőtt meg veszélyesen a sugárzó jódizotóp szintje. Egyes szakértők szerint a sugárszennyezésből adódó kockázatok még mindig eltörpülnek a földmozgás és szökőár által okozott szenvedések és károk mellett.

KÁVÉSZÜNET

Hollywood Kleopátrája

Elisabeth Taylor az egyik legnagyobb klasszikus filmdíva volt, aki a hidegháborús világ megosztottságát szerepei és az általuk felidézett atmoszféra segítségével egy kicsit oldani tudta. Emlékezetes filmekben nyújtott alakításaival csak a nyilvánosság előtt zajló magánélete tudott versenyre kelni. Az angol királynő által lovagi rangra emelt színésznőnek most szerdán Los Angelesben hetvenkilenc évesen állt meg a szíve.

Mit rejt a kapszula?

Ember legyen a talpán, aki manapság képes eligazodni a növényi alapú gyógyszerek és étrendkiegészítők piacán. Ráadásul 2011 áprilisától jogszabályi változások miatt végleg megszűnik a „gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítmény” kategória. Milyen szintjei maradnak tehát a gyógynövényt tartalmazó, egészségmegőrzésre vagy betegségek kezelésére alkalmas szereknek?

Személyre szabott szakdolgozat lusta diákoknak

Időhiánnyal küszködő, esetleg lusta vagy a lehetséges „kockázatokkal és mellékhatásokkal” nem számoló diákok egyre gyakrabban fordulnak hivatásos bérírókhoz, akik akár néhány tízezer forint fejében elkészítik helyettük a szakdolgozatot. A tarifarendszer változatos: míg humán területen szerencsés esetben néhány tízezer forintból megúszható a „projekt”, egy szoros határidővel készülő műszaki vagy genetikai témájú dolgozatért extrém esetben félmillió forintnál többet is elkérhet a szerző. Alapos felkészüléssel ráadásul a lebukás esélye is csekély. Csakhogy a béríratás szellemi közokirat-hamisításnak számít – annak ellenére, hogy ilyen ügyben eddig még nem indult eljárás.

A szín csak egy szó

Járnak-e koncertre a siketek, mi a kedvenc színük a vakoknak, valóban kívülről tudják-e a telefonkönyvet az autisták? A médiaunió hónapok óta futó kampánya arra buzdít, tegyük fel bátran kérdéseinket a fogyatékkal élő polgártársainknak, lépjünk közelebb hozzájuk. Kroll Zsuzsannát, a kampány egyik szereplőjét kérdezem, milyen vakként élni. Tabuk nélkül.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!