hetilap

Hetek hetilap vásárlás
„Elég a megszorításokból!”
Ellenálló mozgalmak Európa-szerte

2011. 03. 25.
Miközben az európai csúcsvezetők a soron következő megszorításokról vitáznak, a gazdasági nehézségekkel küzdő országokban fogytán a társadalom tűrőképessége. Görögországban elindult a „nem fizetek" mozgalom, Portugáliában a munka­nélküli Facebook-generáció vonult az utcára, az egyik spanyol kisvárosban pedig újra elfogadják a pesetát.

Mezei Viola

A görög megmozdulás az Athéntól északra fekvő Aphidnai nevű kisvárosból indult. A helybéliek számára az volt az utolsó csepp a pohárban, amikor beszüntették a közeli autópálya 500 méteres szakaszának ingyenes használatát. Ekkor „Nem fizetek!" feliratú transzparenseket ragadtak, és az utcára vonultak. Négy hónap leforgása alatt a demonstrációból országos megszorítás-ellenes mozgalom alakult ki. „Népi és nem politikai mozgalom vagyunk, és proaktív módon közelítjük meg ezt a krízist, amire a második világháború óta nem volt példa" - nyilatkozta az egyik alapító tag, Konsztantinosz Dimitriadesz 30 éves piaci beszállító.

Az „ellenállók" nem hajlandók autópályadíjat fizetni, de Athénban a buszokon és a metrón is bliccelnek, így tiltakozva a menetjegyek - méltánytalannak tartott - 40 százalékos áremelése ellen. Dimitriadesz úgy tudja, eddig csupán egy-két mozgalmistát büntettek meg az ellenőrök.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!