hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Egy terrorista mesterlövész, aki ma az életet hirdeti
Rés Jerikó falán

2011. 03. 25.
Egy ötemeletes kulturális központnak a tetején állunk Jerikóban. Tajszír Abu Szada a távolba mutat: „Az a távoli falu ott el-Karameh, látod? Híres csata helyszíne: 1968 márciusában a Fatahhal, Jasszer Arafat fegyvereseivel onnan támadtunk az izraeliekre! Akkoriban Jordániában állomásoztunk, és onnan indítottunk mindig támadásokat ellenük.”

Két órával korábban még Ramallahban voltam. Délelőtt kilenc. A Palesztin Hatóság fővárosában öt palesztin közé furakodok be éppen egy taxiba. A jobbra mellettem ülő gyanúsan méreget, és a fényképezőgépemet is. A balra mellettem ülő barátságosabb férfi tört angolsággal próbál figyelmeztetni, hogy kössem be magam, mert a sofőr úgy vezet, mint egy őrült. „Ma biztos nem" - gondoltam magamban: az egész város a feje tetején áll, óriási a dugó, mindenki dudál és kiabál. Ramallah és Ciszjordánia, de Gáza is a harag napjára készül: fiatalok minden kereszteződésben a részvételre buzdítanak, én meg borzongva gondolok bele, hogy a nyugatias ruhában, piros lámpánál zászlót osztogató fiúk és lányok, és az 5-ös BMW-jének oldalsó ablakaira transzparenst lógató férfi ma mind a Hamasz terrorszervezet és a Fatah egyesülését fogja követelni. Mindezt a palesztin megbékélés jegyében. Gondolataimat a taxinkba is bekacsintó harag zavarja meg: taxisofőröm mellé, aki vesztére nyitott ajtóval araszolt a dugóban, hirtelen egy férfi ugrott fel, majd egy rövid, de annál hevesebb monológot követően lekevert neki egy hatalmas pofont, és amilyen váratlanul jött, úgy is távozott.

Arafat és a buldózerek

Ramallah határos Izraellel, így hamarosan már a biztonsági fal mellett gurulunk. Szomszédom a graffitik felé biccent: „Abu Amar" (Jasszer Arafat) - mondja. Én azonban mást látok: szívecskét átcsúzlizó Hamasz-fegyverest. Alatta felirat: „Halál Izraelre!" Mellette horogkereszt, áthúzott Dávid-csillag.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!