hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Mit rejt a kapszula?
Nemsokára megszűnik a gyógyhatású készítmény kategória

2011. 03. 25.
Ember legyen a talpán, aki manapság képes eligazodni a növényi alapú gyógyszerek és étrendkiegészítők piacán. Ráadásul 2011 áprilisától jogszabályi változások miatt végleg megszűnik a „gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítmény” kategória. Milyen szintjei maradnak tehát a gyógynövényt tartalmazó, egészségmegőrzésre vagy betegségek kezelésére alkalmas szereknek?

Az orvosi rendelvény nélkül kiadható, irodalmi adatokon alapuló növényi gyógyszer elfogadásánál a kulcsmomentum a gyógyszerészeti, a preklinikai, valamint klinikai vizsgálatok megléte. Az úgynevezett hagyományos növényi gyógyszer a definíció szerint „olyan növényi gyógyszer, amely (…) orvosi diagnózis és rendelvény nélkül alkalmazható; irodalmi adatok vagy szakértői jelentések alapján megállapítható, hogy a termék vagy a megfelelő referencia növényi gyógyszer legalább harmincéves időtartamon keresztül gyógyászati használatban volt, ebből legalább tizenöt évig az EGT területén.” Leegyszerűsítve: a gyógyszernek van hagyománya. Ezen gyógytermékekkel kapcsolatosan az Európai Unió létrehozta az úgynevezett egyszerűsített forgalomba hozatali eljárást: hatásosságot nem kell bizonyítani, ezt megteszi maga a hagyomány, ellenben a biztonságosságra vonatkozó adatokat az OGYI (Országos Gyógyszerészeti Intézet) bekérheti. További érdekesség, hogy vannak növényi kivonatokat tartalmazó szerek az orvosok rendelkezésére álló Pharmindex nevű kiadványban, melyek ugyanabban a mennyiségben tartalmazzák az adott gyógynövényt, mint némely étrendkiegészítőként futó készítmény. Teljességgel szabályozási (és financiális) kérdés tehát, hogy melyik gyártó az említett három közül melyik szinten tudja engedélyeztetni a termékét.
A harmadik kategóriát (a gyógyszer és a gyógyhatású készítmény után) az úgynevezett étrendkiegészítők képezik. Megtévesztő kényszerfordítása ez a „food supplement” kifejezésnek, mivel nemcsak az étrend kiegészítésére szolgálnak (pl. a halolajkapszula a halat kevésbé fogyasztó nemzetek számára), hanem gyógynövénytartalmuk révén konkrét betegségek kiegészítő vagy akár kizárólagos kezelésére is alkalmasak. Az étrendkiegészítőket az Országos Élelmezési és Táplálkozástudományi Intézetnél (OÉTI) kell bejelenteni, amely csak egy regisztráció, semmiféle hatástani bizonyítékot nem kell bemutatni. Így aztán a hazánkban forgalomban levő több mint hatezerféle táplálékkiegészítő között óriásiak a minőségbeli különbségek. További nehézség a forgalmazóknak, hogy a szabályozás szinte hetente újítja meg, hogy milyen növényi összetevőket fogad el, így állandó készenlétben kell állni, mert „amit márciusban még nem tudtunk bevezetni, áprilisban lehet, hogy már engedélyeztethető” – ezt már Linka Erika, a Supherb Hungary Kft. marketingigazgatója mondja. Az Izraelben piacvezető, gyógynövényi szereket és probiotikumokat gyártó cég magyarországi forgalmazójától megtudhatjuk, hogy a terméklánc kizárólagosan a Supherb cég által fejlesztett és gyártott termékekből áll, gyártásuk szigorú ellenőrzési és minőségi bizonyítványokkal történik. Szabadalmaztatott növényi kivonatokkal dolgoznak, ami azt jelenti, hogy az aktív összetevők mennyisége pontosan mért és állandó. Egyedivé teszi több terméküket az, hogy vitaminok, ásványi anyagok és gyógynövénykivonatok kombinációit tartalmazzák, s így az úgynevezett szinergizmust, azaz a vegyületek egymást segítő hatását használják ki a jobb terápiás eredmény érdekében. „Például a Vitamin C Komplex nevű készítményünk 1000 mg C-vitamin mellett csipkebogyóból és citrusfélékből származó bioflavonoidokat is tartalmaz, melyek javítják a C-vitamin felszívódását, és önmagukban is számos pozitív hatással rendelkeznek, többek között erősítik az immunrendszert. De itt említhető meg a kálcium D3-vitaminnal és a magnézium B6-vitaminnal történő kombinálása, mivel e párok is segítik egymás felszívódását” – ragad ki két gyors példát a termékgazda.
Összetettsége miatt az egyik legegyedibb Supherb-termék az Omega Komplex nevű készítmény, amely szerves olajok egyedi kombinációja. Tartalmaz halolajat, mely omega 3 zsírsavakban gazdag, ezek nélkülözhetetlenek a szív és az érrendszer védelmében. Magyarországon ráadásul a tengerihal-fogyasztásnak nincs nagy kultúrája, pedig az omega 3 zsírsavak úgynevezett esszenciális zsírsavak: a szervezet csak táplálékból juthat hozzá. A tőkehalmájolajon kívül tartalmaz borágófűolajat, ligetszépeolajat és lenolajat. A borágófű és a ligetszépe nagy mennyiségben tartalmaz úgynevezett gamma-linolénsavat, amely fontos szerepet tölt be a sejthártya felépítésében, többek között csökkenti az ekcéma tüneteit, valamint a bőrszárazságot, megőrzi a bőr fiatalságát, rugalmasságát. A hidegen sajtolt lenolaj pedig nagy mennyiségben tartalmaz a már említett omega 3 zsírsavakon kívül omega 6 zsírsavakat is, amelyek segítenek a pikkelysömör és az ekcéma megelőzésében és kezelésében. Van csak kifejezetten halolajat tartalmazó Supherb-készítmény is Omega 3 Max néven. Mindkét Omega készítmény apró, fiatal tengeri halakból készül, amelyekben még nem halmozódtak fel a tengert szennyező anyagok.
„Különleges, kombinált készítmény a porc­-építőnk is – folytatja Linka Erika a piacon egyedi termékskálát –, mivel a porcépítőkben szokásos glükózaminon és kondroitin-szulfáton kívül MSN-t is tartalmaz, amely egy természetes fájdalomcsillapító, különösen hatékony az izom-,  csont és ízületi gyulladások esetében. Sőt ide venném még a Prosta Guardot, amely a prosztatamegnagyobbodás kezelésére szolgáló termékünk, és azok az orvosok, akik ismerik, és tudják, mit tartalmaz, nagyon lelkesek. Klinikai kutatással igazolt a Phyto Female nevű, a változókor tüneteit enyhítő termékünk eredményessége (A Petach Tikva-i  kutatási központ közlése a Gynecol Endocrinol 2007 februári számából – a szerk). Azonban ezt a terméket sajnos még nem engedte be az OÉTI az országba” – mondja a szakember. (X)

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!