hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Schmitt és Lázár a pofonok völgyében
A hírek természete

2011. 03. 25.
Ügy-e a Lázár-ügy, és valóban fontos-e, hogy Schmitt Pál szállodaigazgató-helyettesként titkosszolgákkal konspirálhatott, illetve hogy az államfőt 1964-ben gázolás miatt ítélték felfüggesztett büntetésre? Nem is beszélve az államfő helyesírási hibáiról. Szóval valóban erről kell-e szólniuk a híreknek, miközben a kormánypárt éppen alkotmányoz, megbolygatja a nagy ellátórendszereket, illetve rendet vág az erőszakszervezetek között?

Úgyhogy ezek az ügyek elvileg akár kapóra is jöhetnének a Fidesznek, hiszen a kisebb rossz nem is olyan rossz, ha a nagyobb rosszat takarja. Krekó Péter, a Political Capital vezető elemzője szerint azonban az említett két téma nem takar, és nem a kisebbik rossz. Ha az lenne, akkor a Fidesz támogatása a - Tárki mérése szerint - a teljes népesség körében nem olvadt volna 37 százalékról 30-ra, illetve Orbán Viktor kedveltsége (és ez már a Nézőpont adata) 92 százalékról nem szállt volna le 78 százalékra.

Amikor a kormányzat a kifejezetten alacsony jövedelműek és a segélyből élők számára kedvezőtlen intézkedéseket hoz, akkor sokat árthatnak azok a mondatok, amelyek Lázár szájából hangzottak el a nemrég nyilvánosságra került hangfelvételen - vélekedett a politológus. Szerinte - épp a gazdasági intézkedések miatt - a hatás szempontjából az sem számít, ha valóban a kontextusukból kiragadott mondatokról van szó. Emlékeztetőül: egy 2008-as képviselőtestületi ülésen Lázár azt találta mondani, hogy: „Azt gondolom, aki nem vitte semmire az életben, az annyit is ér. Ezt tudom mondani, annak annyi az élete."  És itt következik az első árnyalás, hogy mégis, ki mennyit ér: „Ez az én véleményem egyébként, tehát én ahhoz a mércéhez tartom magam, hogy az ember, ha egyszerű kétkezi munkásember, akkor ahhoz a jövedelemhez képest érjen el valamit. Hogy ha egyetemi ember, akkor ahhoz a jövedelemhez képest érjen el valamit." Majd jön egy passzus arról, hogy ki alkalmatos politikusnak: „de akinek a saját társadalmi viszonyaihoz képest semmire nem futotta, semmit nem tudott letenni az asztalra, az ne üljön például a képviselőtestületben. Nagy baj lenne, ha ott olyan képviselők ülnének, akiknek semmijük nincsen, ezt kell mondjam. Ez helytelen lenne, teszem hozzá, de a jövedelemnyilatkozatok alapján, mint hogyha érdekes dolgok derülnének ki."

Ami pedig Schmitt Pál viselt dolgait illeti, Krekó szerint az államfő körüli, az utóbbi időben elszaporodó botrányok és ügyek a legalkalmasabbak arra, hogy lassanként lebontsák annak tekintélyét. Ráadásul a szigorúan titkos tisztekkel való esetleges kapcsolattartás vádja nem is annyira apróság - figyelmeztet Krekó -, ugyanis hiteltelenítheti a Fidesz antikommunizmusát. Márpedig ez nagyon fontos eleme a Fidesz identitásának, ugyanis részben mindig e révén határozta meg magát a párt. A pártpolitikának ma is fontos szervezőereje a kommunista-antikommunista törésvonal, bár igaz: a közvéleményt egyre inkább nem foglalkoztatja ez az ellentét. A Fidesz ugyanakkor az újraalkotmányozást is részben az államszocializmus örökségétől való megszabadulással indokolja. Az új alkotmány szükségességét bizonyítandó, Kövér László Bibó Istvánt citálta, miszerint a politikában hazudni nem lehet, márpedig a házelnök szerint az utóbbi 21 év arra a hazugságra épült, hogy a diktatúrából való átmenetet egy tollvonással el lehet intézni.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!