hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Új kategóriák egyházaknak

2011. 03. 25.
- Nem korlátozni, hanem szélesíteni és megerősíteni szándékoznak a lelkiismereti és vallásszabadságot - mondta az MTV reggeli műsorában Szászfalvi László, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkára annak kapcsán, hogy még az idén elkészül és a jövő év elején hatályba is lép az új egyházügyi törvény.

Az új törvény a jövőben szigorítaná az egyházalapítást, mivel a jelenleg bejegyzett több mint 300 egyház között sok olyan is található, amely nem folytat vallási tevékenységet. Szászfalvi szerint a jelenleg hatályos lelkiismereti- és vallásszabadságról szóló 1990/4-es törvény egy „ultraliberális" szabályozás. - „Több, mint húsz év telt el, s eljött az ideje annak, hogy levonjuk a megfelelő konzekvenciákat. Az új jogszabály megfelelő keretet tud adni a hitelesen működő vallási szervezeteknek, egyházaknak" - mondta az államtitkár.

Az ismertetés szerint az állam nem teológiai alapon kívánja megkülönböztetni a felekezeteket, hanem alkotmányos szempontok alapján, és az Alkotmánybíróság eddigi határozatainak figyelembevételével. Létrehoznának egy történelmi egyház kategóriát, amelyhez az adott közösségnek száz év honosságot vagy huszonötezer fős tagságot, illetve elsődleges hitéleti tevékenységet, valamint országos lefedettségű közfeladat-átvállalást is igazolnia kellene.

A négy feltételnek részben együtt, részben vagylagosan kell majd teljesülnie.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!