hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2011. 05. 20. (XV/20) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Villámbukás

Letartóztatták és egy hírhedt börtönben őrzik Dominique Strauss-Kahnt, az IMF vezérigazgatóját azt követően, hogy egy szállodai szobalány nemi erőszakkal vádolta meg. Ha a vele szemben felhozott vádak bebizonyosodnak, akár 74 évet is kaphat az amerikai törvények szerint. Az ügy kihatással van az európai válságkezelésre is, Strauss-Kahn ugyanis köztudottan az euró híve, és az IMF élén jelentős szerepe volt a Portugália és Görögország pénzügyi stabilizációjára kidolgozott tervben.

Hírességek, akiket megperzselt a láng

Sajátos időzítéssel jelentette be a 63 éves extestépítő, színész és politikus Arnold Schwarzenegger, hogy tíz évig titkolta a családja elől, hogy a háztartási alkalmazottjától született egy gyereke. A volt kaliforniai kormányzó megvárta, amíg lejár a politikai megbízatása, és csak utána közölte a hírt feleségével. A Kennedy családból származó Maria Shrivert azonban férje hűtlensége és hazudozása olyan mélyen megrázta, hogy huszonöt éves házasság után úgy döntött, külön költözik.

„Rettegett Iván” a bíróságon

„Ennek a holokauszt-bűnösnek túl sokáig sikerült megszöknie a büntetés elől, ezért reméljük, végre megtörténik a teljes igazságszolgáltatás az ügyben” - írta a Simon Wiesenthal Központ még 2002-ben egy közleményében. Akkor nem sikerült a bíróságnak elítélnie Ivan Demjanjuk náci háborús bűnöst, aki közel 30 ezer zsidó megölésében működött közre, ám az elmúlt 30 évben mindig megúszta az igazságszolgáltatást. Idén május 12-én Németországban első fokon 5 év börtönre ítélték, azonban az ítélet után mégis szabadon távozhatott a bíróságról.

Foglyok a függöny mögött

A szexfüggő embereknél az életmódjuk és titkos szenvedélyeik minden döntésükre hatással vannak – állítja a Heteknek adott interjúban  Dr. Robert Weiss Los Angeles-i szexuálterapeuta, cáfolva azt az Európában elfogadott nézetet, hogy a szexuális viselkedés és a szakmai teljesítmény két külön világ. A világhírű pszichiáter intézetében számos híresség megfordult, Dr. Weiss többek között Tiger Woodsnak is adott tanácsot a szexfüggőségből való gyógyulásra.

Belföld

Improvizációban vagyunk jók

Egy évvel ezelőtt alakult meg Orbán Viktor második kormánya, amely eleinte úgy próbálta növelni pénzügyi mozgásterét, hogy arról beszélt: akár 7-8 százalékra is felkúszhat a költségvetés 2010-es, eredetileg 3,8 százalékosra tervezett hiánya. Miután az EU világossá tette, hogy erről szó sem lehet, a miniszterelnök bejelentette: tartani fogjuk a Bajnai-kormány által kitűzött eredeti hiánycélt. Ennek kapcsán Orbán júniusban ismertette 29 pontból álló gazdasági csomagját, benne a 200 milliárdos bankadóval és az egykulcsos, 16 százalékos személyi jövedelemadóval.

Olcsó ingatlanok zúdulhatnak a lakáspiacra

Hatalmas várakozás övezi a lakáspiacon a kilakoltatási moratórium közelgő feloldását. Azok, akik eladósodtak, a kormány mentőcsomag­jában bíznak, míg a piac óvatos esélylatolgatásba kezdett. Békés megyében kell a legtöbb ingatlant piacra dobni fizetés­képtelenség miatt – derül ki a legfrissebb statisztikákból. A Vihar­sarokban minden harmincadik lakást fenyeget az árverezés veszélye.

Átrostálja a kormány a nyuggereket

Visszamenőlegesen is megszűnhetne a korkedvezményes nyugdíjazás, valamint jelentősen megszigorodna és a szociális ellátórendszer részévé válna a rokkantsági nyugellátás, amennyiben elfogadja a parlament a Lázár János és Balsai István által benyújtott AB-törvénymódosítási javaslatot. A rokkantnyugdíjak felülvizsgálatával a munkaképesnek ítélt állampolgárok tízezreitől vennék el a nyugdíjat.

Megmutatta magát Bajnai Gordon

A pártpolitika számomra a hatalom megszerzését és megtartásának a kísérletét jelenti, ezzel nem kívánok foglalkozni – mondta lapunknak Bajnai Gordon azon a sajtófogadáson, melyen bemutatta a Haza és Haladás Közpolitikai Alapítványt. A volt miniszterelnök meglepen sokszor kijelentette, hogy nem kíván belpolitikával foglalkozni, azt pedig akkurátusan kerülte, hogy minsítse utódjának, Orbán Viktornak a politikáját.

Hit és értékek

Kisarjadt a hit

A 16. század elején Magyarországon is jelentős igény volt az egyház megújítására. Papok, szerzetesek és világiak között egyaránt beszédtéma volt a római katolikus egyház visszatetsző helyzete, az erkölcsi és szellemi romlás számos megnyilvánulása. Luther Márton üzenete szinte azonnal élénk visszhangot váltott ki az országban. A katolikus egyház vezetői azonban gyilkos indulattal fordultak a kibontakozó reformáció ellen. A keresztényüldözésekről szóló sorozatunk 18. része a magyar protestánsok küzdelmeiről szól.

HÁTTÉR

Akik megölték bin Ladent

Az ókori Perzsia halhatatlanjaitól kezdve a 21. századi sci-fi-hősökön, jedi lovagokon át mindig is voltak olyan alakulatok, amelyeket a legkritikusabb, legveszélyesebb helyzetekben vetettek be a parancsnokaik. Ilyen az amerikai SEAL Team Six is – azzal a különbséggel, hogy ők nem a regék szüleményei, hanem valóban léteznek, a katonai elit elitje, a kommandós sztárcsapat. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy ők hatástalanították Oszama bin Ladent az utóbbi idők legnagyobb fejvadász akciójában.

Brüsszel nem hisz a számoknak

Moszkva a könnyeknek nem hitt, Brüsszel pedig a számoknak nem hisz, legalábbis azoknak, amelyek keletről jönnek. Amióta a görögök a költségvetési deficit hiányszámaival csúnyán megvezették a brüsszeli bürokratákat, azóta az unió még óvatosabb a tagállamok kormányainak prognózisait illetően.

Vevőnek áll a világ!

Érdekes állapotba jutott a hazai lakáspiac. Korábban éveken keresztül hallani lehetett a külföldi befektetőket célzó értékesítőktől, hogy milyen nagymértékű ingatlanár-emelkedés várható Magyarországon, különösen Budapesten, ugyanis Pozsonyban már másfél-kétszeres áron kelnek el az ingatlanok. Mégis, a válság hatására 10-15 százalékos leértékelődésnek lehettünk tanúi.

Tovább robog a bonapartista gőzmozdony

Amikor időpontot egyeztettünk, említette, hogy előttünk olasz újságíróknak ad interjút. Miről kérdezték a kollégák?

Akciófilm élőben

A magyar hadseregben lezajlott rendszerváltás egyik legkézzelfoghatóbb bizonyítéka, hogy idestova hat éve hazánknak is van egy úgynevezett „fantom kommandója”. Az angol és amerikai katonai akadémiákat megjárt Dr. Porkoláb Imre alezredes, a szolnoki 34. Bercsényi Különleges Műveleti Zászlóalj parancsnoka, ha éles bevetésekről nem is nyilatkozhatott lapunknak, annyit azért elárult, hogy alakulatának egyelőre nem nyilvános misszióit már most a kommandós világ élvonalában jegyzik.

KÁVÉSZÜNET

Akiknek a válság sem árt

A Forbes magazin idén is közzétette a világ száz leggazdagabb emberéről készített listáját. A rangsorban huszonöt ország nagyvállalkozói és iparmágnásai képviseltetik magukat, túlnyomó részben Ázsiából, az Egyesült Államokból, illetve Oroszországból.

„Soha nem nyafogtam, csak tettem a dolgom”

Mintegy 77 ezer szurkoló felállva búcsúztatta vasárnap a berlini olimpiai stadionban a 35 éves Dárdai Pált, aki utolsó alkalommal lépett pályára a Hertha BSC színeiben. A 61-szeres magyar válogatott középpályás 14 év alatt rekordnak számító, 287 bajnoki meccset játszott a berlini csapatban. Puskás óta nem ünnepeltek ennyien magyar labdarúgót visszavonulása alkalmából.

Egy csepp figyelem az életünkre

Magyarországon évente csaknem ezren vakulnak meg, és mintegy kétezer-ötszáz páciensnél kell lábamputációt végrehajtani a cukorbetegség miatt. Hétszázötvenezer diagnosztizált diabéteszes él hazánkban, és legalább ennyire becsülik azok számát is, akik betegek ugyan, de mit sem sejtenek állapotukról. Ezen az áldatlan helyzeten szeretne változtatni az Erős Antónia által létrehozott alapítvány.

Gyerekhatárok

Mi a gyermeknevelés célja? Hogyan lehet sikeres, boldog embereket nevelni a mai világban? Egyensúlyban lehet-e tartani a szabadságot, a fegyelmezést és a szeretetet? Ilyen és hasonló kérdésekre válaszolnak a magyarul is megjelent Gyerekhatárok című könyv szerzői, Dr. Henry Cloud és Dr. John Townsend, akiknek világszerte eddig több mint 20 könyvük jelent meg többmilliós példányszámban.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!