hetilap

Hetek hetilap vásárlás
„Rettegett Iván” a bíróságon
Ivan Demjanjukot a sobibori tábor náci őrét 5 év börtönre ítélték

2011. 05. 20.
„Ennek a holokauszt-bűnösnek túl sokáig sikerült megszöknie a büntetés elől, ezért reméljük, végre megtörténik a teljes igazságszolgáltatás az ügyben” - írta a Simon Wiesenthal Központ még 2002-ben egy közleményében. Akkor nem sikerült a bíróságnak elítélnie Ivan Demjanjuk náci háborús bűnöst, aki közel 30 ezer zsidó megölésében működött közre, ám az elmúlt 30 évben mindig megúszta az igazságszolgáltatást. Idén május 12-én Németországban első fokon 5 év börtönre ítélték, azonban az ítélet után mégis szabadon távozhatott a bíróságról.

Ivan Demjanjuk ukrajnai származású, ma már 91 éves. A második világháború alatt szülőföldje először szovjet fennhatóság alatt állt, így Demjanjuk is egy szovjet mezőgazdasági szövetkezetben dolgozott traktorosként. Később csatlakozott a Vörös Hadsereghez, ahol egészen 1940-ig teljesített szolgálatot, amikor is a németek elfoglalták Ukrajnát, és ő a nácik fogságába esett. Nem sokkal ezután egy katonákat toborzó táborba került kiképzőnek. Mivel önként együttműködött, a nácik különböző haláltáborokba küldték felügyelő őrnek Lengyelországba.

Innentől kezdődött az egyesek által „Rettegett Ivánnak" nevezett táborőr története. Demjanjuk a világháború alatt bizonyíthatóan szolgált Sobibor és Majdanek  koncentrációs táboraiban. Demjanjuk soha nem ismerte be a bűnösségét, sőt azt állítja, ő maga is Adolf Hitler áldozata. A májusi tárgyaláson ügyvédje így nyilatkozott: „Ugyanannyit szenvedett a nácik kezében, mint a zsidók."

Demjanjuk a világháború után egy németországi menekülttáborban húzódott meg, és az ötvenes évek elejéig Münchenben élt. 1952-ben vándorolt ki feleségével és kisgyermekével az Egyesült Államokba, ahol Clevelandben telepedett le és felvette a John nevet. Hosszú ideig egy autógyárban dolgozott gépszerelőként, 1958-ban pedig megkapta amerikai állampolgárságát. A hetvenes években az amerikai hatóságok vizsgálni kezdték a vízumkérelmét, és megállapították, hogy hamis adatokat adott meg és letagadta náci múltját.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!