hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Akiknek a válság sem árt

2011. 05. 19.
A Forbes magazin idén is közzétette a világ száz leggazdagabb emberéről készített listáját. A rangsorban huszonöt ország nagyvállalkozói és iparmágnásai képviseltetik magukat, túlnyomó részben Ázsiából, az Egyesült Államokból, illetve Oroszországból.

Mintha nem is lenne világgazdasági válság: az idei lista két szempontból is rekordot döntött. Egyrészt soha nem szerepelt még ennyi milliárdos a Forbes évente összeállított névsorában. A „csapat" immár 1210 tagból áll, akiknek összvagyona eléri a 4,5 ezer milliárd dollárt, ami szintén rekordnak számít, magasabb, mint a teljes német GDP.

Míg Németország az elmúlt évhez képest kevesebb milliárdost tud felmutatni, Ázsia rohamtempóban zárkózik fel a nyugati világhoz. Ahogy a világgazdaság egyre inkább kifelé tart a mély válságból, a lista is egyre növekvő összegeket tartalmaz. A legnagyobb gyarapodást az ázsiai térség és Oroszország könyvelheti el, ezekben az országokban „gombamód" szaporodnak a gazdagok. Ázsia 2009-hez képest 202 fővel növelte létszámát a „versenyben". Ennek a csoportnak mintegy kétharmada szerezte a vagyonát pénzpiaci spekulációkból, olyan vállalatok részvényeivel, amelyek nagy része csak 2010 óta forog a tőzsdén.

Az Aldi tulajdonosa, aki tavaly még bekerült az első tízbe, most kiszorult onnan, így a listán szereplő létszám nem tükrözi a német gazdaság stabil fejlődését. Annál inkább képviseltetik magukat azonban az internetes és telekommunikációs befektetésekkel feltörekvő ázsiai országok. A magazin alapítója, Steve Forbes szerint a rangsor jól mutatja az átalakult világgazdasági helyzetet: manapság leginkább már nem a bányászat vagy az acélipar ad lehetőséget a meggazdagodásra, hanem az informatika és a pénzpiaci tranzakciók.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!