hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Vevőnek áll a világ!

2011. 05. 20.
Érdekes állapotba jutott a hazai lakáspiac. Korábban éveken keresztül hallani lehetett a külföldi befektetőket célzó értékesítőktől, hogy milyen nagymértékű ingatlanár-emelkedés várható Magyarországon, különösen Budapesten, ugyanis Pozsonyban már másfél-kétszeres áron kelnek el az ingatlanok. Mégis, a válság hatására 10-15 százalékos leértékelődésnek lehettünk tanúi.

Elemző legyen a talpán, aki pontosan meg tudja határozni a magyarországi ingatlanpiac helyzetét és várható jövőjét! A tervezést számos egyszerre ható tényező nehezíti. Vegyünk például egy speciális piaci szegmenst, a panellakásokat. A panelek egy úgynevezett W-hatáson mentek keresztül, amely kismértékű kilengések után, de növekedési pályára állt - a szakértők meglepetésére. Az ehhez hasonló tényezőket megfejeli a most lejárt és újra meghosszabbított árverezési és a még fennálló kilakoltatási moratórium.

De kezdjük az elején! A gazdasági válság természetesen nem kerülte el az ingatlanpiacot sem. A hatás mértékében azonban területenként jelentős különbségek voltak. A KSH által frissen megjelentetett gyorsjelentés szerint a lakásépítések visszaesése nem ért még véget. A kiadott új építési engedélyek száma 2010-ben 39, idén pedig 51 százalékkal volt kisebb az előző évi azonos időszaki adathoz képest. 2011 első negyedévében a kiadott engedélyek és a használatba vett lakások száma közötti különbség tovább erősödött, 2009-ben 11, 2010-ben 17, 2011 első negyedévében pedig már 24 százalékkal maradt el az építési engedélyek száma a lakásépítések számától. Ez a folyamat 2011 következő hónapjaira a lakásépítések további csökkenését vetíti előre - és talán közvetetten az új lakások árának emelkedését is.

Ellentétben az USA-val, Magyarországon nem beszélhettünk igazi ingatlanlufiról, tehát nem voltak túlértékelve az ingatlanok. A magas finanszírozási arány azonban hazánkban is nagy gondokat okozott, és a jövőben is tartogat még meglepetéseket - mind a lakosság, mind a hitelezők számára. A 2011 július 1-jéig meghosszabbított árverezési moratórium elsősorban a bankok számára jelent gondot. A nemfizető portfóliójukat így nem tudják „kipucolni" a pénzintézetek, emiatt folyamatosan céltartalékot kell képezniük, amely rontja a nyereségüket. Emellett az erkölcsi kockázatnak nevezett faktor is életbe lépett, ugyanis valószínűsíthetően több adós is szándékosan rontotta és rontja fizetési morálját a következmények hiánya miatt.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!