hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Akik megölték bin Ladent

2011. 05. 19.
Az ókori Perzsia halhatatlanjaitól kezdve a 21. századi sci-fi-hősökön, jedi lovagokon át mindig is voltak olyan alakulatok, amelyeket a legkritikusabb, legveszélyesebb helyzetekben vetettek be a parancsnokaik. Ilyen az amerikai SEAL Team Six is – azzal a különbséggel, hogy ők nem a regék szüleményei, hanem valóban léteznek, a katonai elit elitje, a kommandós sztárcsapat. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy ők hatástalanították Oszama bin Ladent az utóbbi idők legnagyobb fejvadász akciójában.

Ez a titokzatos csapat az Egyesült Államok speciális haditengerészeti alakulatának a része, tagjai pedig a híres-hírhedt „SEAL"-ek. E név egy betűszó, amely a „SEa" (tenger), „Air" (levegő) és „Land" (föld) szavakból adódik, a katonák ugyanis gyakorlatilag mindhárom téren bevethetők. Tevékenységük elég misztikus, ahogyan egy volt kommandós is nyilatkozta: „az első szabály a SEAL Team Sixben, hogy soha ne beszélj a SEAL Team Sixről". Akcióikat így nem is kísérhetjük figyelemmel, csak akkor hallunk róluk, amikor egy küldetést már végrehajtottak.

Számos nagy horderejű katonai sikert könyvelhettek már el: például boszniai háborús bűnösöket iktattak ki, valamint 2009-ben egy amerikai kapitányt kiszabadítottak a szomáliai kalózok kezéből. Bin Laden likvidálásával a csapat örökre bevéste magát az amerikai nemzet szívébe, még akkor is, ha senki nem ismeri őket név szerint. Barack Obama amerikai elnök személyesen köszönte meg az alakulat munkáját május 6-án a Kentucky állambeli Fort Campbell katonai támaszponton, és nemzeti hőssé avatta a résztvevőket - titokban.

De kik is ők valójában? A Team Six 1980-ban alakult, miután az iráni fogságba esett amerikai diplomaták kiszabadításáért szervezett akció kudarcba fulladt. A Pentagon ekkor látta szükségesnek egy speciális katonai haderő felállítását, egy különleges haditengerészeti egységgel, amely főleg a terrorelhárításra specializálódik. A csoport azért kapta a 6-os számot, hogy ezzel megtévesszék az akkori Szovjetuniót, és elhitessék, hogy több elit kommandó is létezik.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!