hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Akciófilm élőben

2011. 05. 20.
A magyar hadseregben lezajlott rendszerváltás egyik legkézzelfoghatóbb bizonyítéka, hogy idestova hat éve hazánknak is van egy úgynevezett „fantom kommandója”. Az angol és amerikai katonai akadémiákat megjárt Dr. Porkoláb Imre alezredes, a szolnoki 34. Bercsényi Különleges Műveleti Zászlóalj parancsnoka, ha éles bevetésekről nem is nyilatkozhatott lapunknak, annyit azért elárult, hogy alakulatának egyelőre nem nyilvános misszióit már most a kommandós világ élvonalában jegyzik.

Mióta működik az ön által vezetett zászlóalj ebben a formában?

- A 2003-as védelmi vizsgálat állapította meg, hogy szükség van a magyar haderő különleges műveleti képességének megteremtésére. 2005 szeptemberében vált valósággá, hogy a 75 éve működő 34. mélységi felderítő zászlóaljat különleges műveleti zászlóaljjá alakították át. Azóta nemzetközi szinten is elismerést váltanak ki az itt szolgáló katonák, akik nap mint nap olyan feladatokat végeznek, melyekhez hasonlókat az átlagember csak az akciófilmekben láthat.

Mit takar a zászlóalj elnevezésében a laikus számára titokzatosnak hangzó „különleges művelet"?

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!