hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Megmutatta magát Bajnai Gordon
Az „és” a legfontosabb

2011. 05. 20.
A pártpolitika számomra a hatalom megszerzését és megtartásának a kísérletét jelenti, ezzel nem kívánok foglalkozni – mondta lapunknak Bajnai Gordon azon a sajtófogadáson, melyen bemutatta a Haza és Haladás Közpolitikai Alapítványt. A volt miniszterelnök meglepen sokszor kijelentette, hogy nem kíván belpolitikával foglalkozni, azt pedig akkurátusan kerülte, hogy minsítse utódjának, Orbán Viktornak a politikáját.

Bajnai Gordon a kormányváltás óta, tehát közel egy éve nem állt a nyilvánosság elé. Mint kiderült: a Haza és Haladás alapítvány egy olyan kutatóintézet, a modern politológia nyelvezetében „think tank”, szakpolitikai agytröszt kíván lenni, amely az ország legjelentősebb problémáit kívánja feldolgozni, és azokra színvonalas tanulmányok formájában reflektálni. Expozéjában a volt miniszterelnök elmondta: a közelmúltban megjelent számtalan cikkel szemben nincs szó semmilyen párt vagy egyéb hatalmi, politikai szervezet zászlóbontásáról. Az egykori kormányfő álláspontja szerint az elmúlt évtizedben letért az ország arról az útról, arról a pályáról, amelyen szakszerű kormányzással járhatott volna, a napi politikai túlélés miatti küzdelemben a távlatos gondolkozás, a szakszerű tervezés és a jó kormányzás esett áldozatul.
Egyébként a Haza és Haladás alapítvány nem ellenzéki, de a mindenkori kormányzattal szemben konstruktívan kritikus kíván lenni. Bajnai elmondása szerint az alapítvány nevében az „és”-en van a hangsúly, hiszen voltak olyan korszakok, mikor csak a hazára vagy a haladásra tették a hangsúlyt a másik kifejezés kárára.
Az alapítvány felügyelőbizottságának elnöke Oszkó Péter, a Bajnai-kormány egykori pénzügyminisztere, a kuratórium tagjai többek között Balázs Péter volt külügyminiszter, Szigetvári Viktor, Hegedüs Dóra és Tordai Csaba, a Bajnai-kormány államtitkárai. A Bajnai vezette „think tank” évi két nagy kutatási projektet kíván megvalósítani, amelyek körülbelül 6-9 hónapos munkát jelentenének. Az első ilyen kutatás a tartósan szegénységben élők helyzetével fog foglalkozni, de a volt kormányfő szerint nagy valószínűséggel a foglalkoztatás lehet a következő téma. A kutatások mellett az alapítvány blogot is indít, melynek szerzői „lelkesedésből” írnak, az első munka Tordai Csaba elemzése lesz az alkotmányozásról. Emellett az alapítvány Facebook oldala is elindult.
Úgy tudjuk, hogy Bajnai Gordon nagypolitikába való esetleges visszatérésével a Fideszben is számolnak, illetve úgy értesültünk, hogy sokan kapacitálják a volt miniszterelnököt, hogy „bontson zászlót”. Bajnai Gordon kitérő választ adott azon kérdésünkre, hogy mekkora a nyomás rajta, hogy visszatérjen a politika frontvonalába. A volt kormányfő szeptemberben az Egyesült Államokba utazik, ahol a New York-i Columbia Egyetemen oktatja majd az Európa Unió gazdasági stratégiáját.

Verbális inzultus az MSZP-ben

Inkább a kisgazdásodás jelei figyelhetek meg az MSZP életében, mintsem a konszolidáció, noha a legfrissebb kutatások szerint öt százalékot emelkedett a párt népszerŐsége. Gyurcsány Ferenc pártszavazási kezdeményezése, illetve a többek között MSZP-bl kilépett párttagok által alapított Demokrata Párt és a volt miniszterelnök „kapcsolata” után a Pest megyei pártelnöki székért folytatott küzdelem mérgesedett el. A két jelölt ugyanis Tóbiás József frakcióigazgató, illetve Varju László, Gyurcsány Ferenc platformjának a titkára volt, de az utóbbi az utolsó pillanatban visszalépett. Az exminiszterelnök az ezzel kapcsolatos Facebook-bejegyzésében arról írt, hogy „a jelenlegi országos vezetés az els perctl Mesterházy–Gyurcsány meccsnek tekintette a választást”, Puch László pártigazgató pedig „bizalmasan helyi emberekkel tárgyalt, hogy támogatást szerezzen Varju riválisainak”. Gyurcsány Ferenc hozzátette: Varju azért lépett vissza, hogy „tisztességes maradjon”. A kommünikében arra is utalás történt, hogy befolyásos helyi politikus a szavazás eltt megkereste, hogy pénzt – igaz, hitel formájában – kérjen tle.
Ezzel a nyilatkozatával Gyurcsány rövid idn belül kétszer is pénzügyi „bŐnözéssel” vádolta meg az MSZP egyes politikusait. Korábban ugyanis arra tett javaslatot, hogy a hitelesség visszaszerzése érdekében vizsgálják át a párt prominenseinek vagyoni helyzetét. Ami kimondatlanul is azt jelenti, hogy aki nem tud elszámolni politikusi jövedelmébl nem következ magasabb életszínvonalával, annak lelkiismeretét valószínŐleg bŐncselekmény (korrupció, hivatali visszaélés stb.) terheli.
Puch László, az MSZP volt pártpénztárnoka a Figyelnetnek, majd a Heti Válasznak adott interjújában is élesen kritizálta Gyurcsány Ferencet. Puch arra kérte a volt miniszterelnököt, hagyja békén az MSZP-t, és ne ártson tovább. A pártigazgató szerint a szocialisták alapvet érdeke, hogy a vezetésben megszŐnjön a kétfejŐség, de a volt kormányf úgy számol, minél rosszabb állapotba kerül az MSZP, annál nagyobb esély nyílik eltte a párt elfoglalására. „Türelmetlen, impulzív, a cél érdekében semmilyen eszköz sem drága neki, forradalmi hevületében mindent fölrúg, lebont, de soha semmit nem épít a romok helyén” – vélekedett Puch, aki szerint Gyurcsány vezette neki a falnak az MSZP buszát, ezért nonszensz, hogy akarja újra vezetni.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!