hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2012. 01. 27. (XVI/04) Lapszám

Tartalom ajánló

Belföld

Brüsszeli forduló

Kiegyezés, fegyverletétel, taktikai visszavonulás, időhúzás – ízlés szerint értelmezhető Orbán Viktor brüsszeli körútja, amely során pár óra leforgása alatt három uniós vezetővel is találkozott.

Felvonulókat kértek

Ki tud több embert az utcára parancsolni a januári fagyban? Ez lehetne a címe a népszerűségét viharos gyorsasággal növelő játéknak, melynek egyszerű szabályai szerint a hazai közélet ismert és kevésbé ismert figurái sakkoznak az istenadta néppel. A játék elmaradhatatlan kelléke a rituális számmisztika, így például a szombati, a Magyar Demokrata és a Széles-féle médiabirodalom által szponzorált rendezvény résztvevőinek számát a néhány tízezertől az egymilliókétszázezerig bezárólag sokan és sokfelé becsülték.

A Hoffmann-modell átka

Tavalyhoz képest idén 53 ezerről 34 ezerre csökken az államilag finanszírozott helyekre felvehető hallgatók száma. További 15500 részösztöndíjasnak felerészt finanszírozza az állam a tanulmányait, a többiek, „a kevésbé jobbak", önköltséges alapon szerezhetnek diplomát. A lapunknak nyilatkozó oktatási szakemberek szerint a történet pénzkivonásról és egy államtól függő nemzeti középosztály kitermeléséről, magyarán káderképzésről szól.

Interjú a nyugati kritikák lehetséges okairól

A BBC World Service és a BBC News programjában egyaránt hallható, illetve látható volt az a 25 perces interjú, melyet Zeinab Badawi készített a Hard Talk interjúműsorban Kovács Zoltánnal, aki a kormány nemzetközi kommunikációjáért felelős. Az állam­titkár a CNN-ben, Richard Quest műsorában is védte a magyar kormány becsületét. A közelmúltban Magyarország újraindítása (Hungary’s Reboot) címmel közölte Kovács Zoltán írását a The Wall Street Journal. Interjúkészítésünk idején előttünk egy angol újságíró járt, mi pedig egy francia forgatócsoportnak adtuk a kilincset. Ha már napi szinten tartja a kapcsolatot a nyugati újságírókkal, a Magyarországot ért példátlan kritikadömping okaira voltunk kíváncsiak.

Hit és értékek

Diktátorok csapdájában

Egyre növekszik az iráni és szír keresztényekkel szembeni erőszak, miközben a nyugati média továbbra is agyonhallgatja a problémát – írja összeállításában a budapesti központtal működő BosNewsLife hírügynökség. A szíriai keresztények Asszad bukásától sem várhatják sorsuk jobbra fordulását, sőt az új iszlamista mozgalmak a diktatúra utolsó bástyáiként tekintik őket.

Ma is menteni kell az életet

Egy hs unokahúgaként mindig nagyobb a mérce, ennek ellenére Raoul Wallenberg unokahúga elégedett ember. „Embereket edzek, akik nem túlélni akarják az életet, hanem élni” – mondja Louise von Dardel, akivel a Wallenberg- emlékév kapcsán a Kiáltójel Diákegyesület rendezvénye után beszélgettünk.

Az elveszett testvér visszatér

Ön Izraelt képviselte a Wallenberg­évfordulóval kapcsolatos budapesti ünnepségeken. Vannak azonban, akik nem örülnek ennek az eseménynek. A második legnagyobb magyar ellenzéki párt a parlamentben tiltakozott az általuk holokausztbiznisznek nevezett jelenség és a zsidó szenvedéstörténet állítólagos túlzott hangsúlyozása ellen. Szerintük Magyarországon ideje inkább a saját áldozatainkra emlékezni. Ön szerint miért fontos az emlékezés?

HÁTTÉR

Harcban áll-e a tudomány a hittel?

Amikor a hit és a tudomány összeegyeztethetőségét, illetve össze­egyeztethetetlenségét próbálják bizonyítani, általában a koncepció határozza meg a végeredményt is. Legegyszerűbb azonban olyan tudósok hitvallásán keresztül vizsgálni a kérdést, akik maradandót alkottak a tudományban. Látni fogjuk, hogy semmilyen összefüggés nincs a természettudomány és a hit megléte vagy meg nem léte között egy-egy személy életében, felfogásában. Úgy tűnik, ez is döntés, választás kérdése.

Magyarországról is elérhetők a legjobb egyetemek

„Miért kellene ma a diákoknak ugyanazokat az eszközöket használniuk a tanuláshoz, mint az 1950-es években? Olyan ez, mintha arra a világra készítenénk fel őket, ami már nem is létezik" - áll az Apple legújabb kampányvideójában, amellyel az interaktív tankönyveket népszerűsítik. Az amerikai cég a világ legjobb egyetemeit nyerte meg partnernek ahhoz, hogy bárki számára ingyenesen elérhetővé tegyék kurzusaik egy részét. Ma már egy regisztrációt követően be lehet iratkozni a Stanford vagy a Yale Egyetemek kiválasztott szemesztereire, ami sokak szerint világméretekben forradalmasíthatja az oktatást.

Vahabita falvak kétszáz kilométerre a magyar határtól

Január közepén Banja Luka egyik sportcsarnokában a rendőrség több kilogrammnyi pusztító erejű robbanószert, lőfegyvereket, lőszert és kézigránátokat talált egy nappal az előtt, hogy a boszniai Szerb Köztársaság fennállásának 20. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen a csarnokban megjelentek Szerbia és a boszniai szerb állam legfelső vezetésének tagjai, valamint a szerb pravoszláv egyház vezető tisztségviselői. A hatóságok szerint a térség destabilizálása céljából nagyszabású iszlám terrorakció volt készülőben.

Jók és rosszak háborúja

A diktatúrák kialakulásában fszerepet játszó tekintélyelvŐ gondolkodást nemhogy nem temette maga alá a 20. század, hanem napjainkban még inkább fölersödik. A rendkívüli önbizalomhiány és az indokolatlanul nagy társadalmi különbségek könnyen a kirekeszt, radikális ideológiák felé sodorják a magukat a rendszerváltás veszteseinek érz tömegeket – derül ki Csepeli Györggyel folytatott beszélgetésünkbl, aki társszerzje az Új tekintélyelvŐség a mai Magyarországon címmel nemrég megjelent kutatásnak.

Az erőszak földjén

A világ egyik leggyönyörűbb, de egyben talán legveszélyesebb helye az etiópiai Erta Ale-vulkán régiója, amelytől minden ország külügyminisztériuma óva inti állampolgárait – mondta el a Heteknek Lantai-Csont Gergely természetfotós-újságíró, aki tavaly ősszel négy hetet töltött el a kegyetlennek ismert afar etnikum egyik közösségében, majd élményeiről fotókat és cikket közölt a National Geographic magazin. Mind mondta: őt helybeli forrásai lebeszélték arról, hogy az Erta Ale-vulkán térségébe utazzon – oda, ahol múlt héten két magyar kutatót megöltek afar terroristák.

Ennyit ér a diplomád

Míg a német diplomások a minimálbérhez képest jó kilátásokkal indulnak neki a munka világának, addig amerikai társaik – a magyarokhoz hasonlóan – sok esetben nyakig eladósodva, például postásként tudnak csak elhelyezkedni.

Épül az új Nagy Fal

A 2008-as világgazdasági válságot Kína egy példa nélkül álló gazdasági bravúrral hagyta a háta mögött. A pénzügyi krízisre reagálva 2008 novemberében a kínai kormány az éves GDP valamivel több mint 13 százalékára rúgó, mintegy 4 billió jüan (586 milliárd dollár) összegű fiskális ösztönző csomagot jelentett be, amelynek több mint 80 százalékát infrastrukturális beruházásokra és építkezésekre fordították. Ahogy évezredekkel korábban a kínai Nagy Falat húzták fel, a 21. századra virradóan Kína úgy kezdett hasonló volumenű építkezéssorozatba, csak most ingatlanok, autópályák vagy repülőterek százai szimbolizálták az egyes építőkockákat.

Kettős beszéd

Mielőtt elutazott Brüsszelbe, hogy biztosítsa az Európai Unió vezetőit a konstruktív tárgyalások iránti elkötelezettségéről, Orbán Viktor videóüzenetben köszönte meg a „békemenet” résztvevőinek, amiért kiálltak Magyarország védelmében. A miniszterelnök em­berei minden jel szerint nemcsak szervezni segítettek ezt a megmozdulást, hanem gondoskodtak a felvonulók létszámának belügyminisztériumi túlbecsléséről is; így aztán Orbán bízvást meghatározhatta az esemény kívételes nagyságrendjét. Amire elsősorban azért volt szüksége, mert a Barrosóval és Schulzcal folytatandó tárgyalásain már ennek a szemmel látható támogatásnak a fedezékében akart megjelenni.

Halálos felfedezés

Két hónapos kutatási moratóriumot és öncenzúrát hirdettek meg a múlt héten a Science és a Nature című lapoknak megküldött levelükben a világ legjobb  virológusai azt követően, hogy egy amerikai és holland kutatócsoportnak sikerült a madárinfluenza minden eddiginél fertőzőbb új törzsét létrehoznia.

KÁVÉSZÜNET

Pajor Kornél, a gyorskorcsályázás megújítója

A városligeti műjégpályán találkozhattunk a Svéd­országban élő Pajor Kornéllal. Az 1949. évi oslói gyorskorcsolyázó világbajnokságon összetettben világbajnok volt, majd két világcsúcsot állított fel: öt-, illetve tízezer méteren. Továbbá kétszeres vb- és kétszeres Eb-bronzérmes. Mint ismert építész, 1956-ban harminc – Magyarországról érkezett – kollégájának szerzett állást Svédországban. Mindennap súlyt emel, korcsolyázik, és évente kétszer autózza le a Stockholm–Budapest távolságot oda-vissza. Július 1-jén lesz 89 éves.

Évszázadnyi alkotó élet

Százöt év még történelem tekintetében is hosszú idő, hát még emberi léptékkel mérve. Egy évszázadot felölelő élet sok mindent lát, tapasztal, igazán bölccsé teheti az embert. Érhetik sikerek, de tragédiák, kudarcok is a törékeny életet. Mégis vannak emberek, akik képesek felülkerekedni a reménytelenségen, a kilátástalanságon, pozitív hozzáállással és kitartó küzdelemmel. Ilyen ember volt Eva Zeisel, a világhírű keramikus-tervező is.

Hihetetlen család

Minka Disbrow az elmúlt több mint nyolc évtized alatt sok időt töltött azzal, hogy azon gondolkodott, vajon mi lett azzal az édes kisbabával, akit tinédzserként örökbe adott. Tizenhat éves volt, amikor barátnőjével együtt ismeretlen támadók megerőszakolták őket, és Minka tizenhét évesen életet adott egy Betty Jane-nek elnevezett kislánynak. Szülei úgy vélték, a legjobb az lesz, ha örökbe adják a kislányt, bár Minka a szíve mélyén nagyon szerette volna megtartani a kisbabát. Mindössze egy fekete-fehér fotó maradt róla, amit azóta is féltve őriz a most százéves asszony.

Férfias apák

Ha valamikor, az apaság újra­felfedezésére ma mérhetetlenül hatalmas az igény. Ez lehet talán a lassan darabjaira hulló nyugati civilizáció lakóinak egyik utolsó mentsvára.

Még nem elég gömbölyű

A csoportmérkőzéseken mutatott teljesítményt alapul véve akár igazi bravúrra is számítani lehetett férfi kézilabda-válogatottunktól a szerbiai Európa-bajnokságon. Végül meg kellett elégednünk az eredeti célkitűzéssel, vagyis a nyolc közé jutással.

"Okosító tabletta"

Olajokat, növényi kivonatokat tartalmazó étrend-kiegé­szítők gyártásának legkorszerűbb módja a Capsugel- ­tech­nológia révén történik, amely dr. Nádor-Virág Anikó gyógyszerész szerint lehetővé teszi, hogy a termékek hatóanyagai akár éveken át megőrizzék kedvező tulajdonságaikat. A NutriLAB Omega 3 nevű étrend­kiegészítőt például ilyen technológiával állítják elő.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!