hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Férfias apák
Ha bátorság, akkor felelőség

2012. 02. 02.
Ha valamikor, az apaság újra­felfedezésére ma mérhetetlenül hatalmas az igény. Ez lehet talán a lassan darabjaira hulló nyugati civilizáció lakóinak egyik utolsó mentsvára.

Apákról, apaságról filmet készíteni éppen ezért mostanában hálás dolog. Jókora ugyanis a kereslet rá, csakúgy, mint mindenből, amiből éppen hiány van. A bátorság emberei (Courageous) című alkotás ezúttal az amerikai rendőrök küzdelmeibe tekintve értelmezi újra ezt a tiszteletre méltó, évezredes hivatást.

A filmkészítő - és lelkészi szolgálatban is álló - Kendrick fivérek munkái világszerte közkedveltek, és a keresztény filmgyártás (mert van ilyen) zászlóshajójaként jutnak el sok hívő és nem vallásos családba egyaránt. Filmjeik egy-egy nagy gondolatot járnak körül, amelyekben a sztori hozzásegíti a nézőt az üzenet megértéséhez. Élő történetek, ügyesen megírt fordulatok, amelyekhez a jól megválasztott zenék hangulata is illeszkedik.

Az áttörést meghozó Óriásokkal szemben című filmben a valódi (vagyis változtatásokra képes) hitet egy iskolai focicsapat történetén keresztül láthatjuk; a Fireproof a házasság tűzpróbáit elemzi egy tűzoltóőrs mindennapjaival a háttérben; a mostani darab az apaságot, ennek hiányát, majd újramegtalálását emeli középpontba. Helyreállításfilmek ezek. Jól modellezik egyebek mellett azt, ahogy egy hajdan biblikus elvekre épült társadalom alapjai repedeznek. A fordulat nem reménytelen  - azonban ehhez a sorsok egyenkénti, radikális változása szükséges. Másképp, mondjuk állami szintről, ez soha nem ment.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!