hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Interjú a nyugati kritikák lehetséges okairól
Jár-e még lopni a sarki boltba?

2012. 01. 27.
A BBC World Service és a BBC News programjában egyaránt hallható, illetve látható volt az a 25 perces interjú, melyet Zeinab Badawi készített a Hard Talk interjúműsorban Kovács Zoltánnal, aki a kormány nemzetközi kommunikációjáért felelős. Az állam­titkár a CNN-ben, Richard Quest műsorában is védte a magyar kormány becsületét. A közelmúltban Magyarország újraindítása (Hungary’s Reboot) címmel közölte Kovács Zoltán írását a The Wall Street Journal. Interjúkészítésünk idején előttünk egy angol újságíró járt, mi pedig egy francia forgatócsoportnak adtuk a kilincset. Ha már napi szinten tartja a kapcsolatot a nyugati újságírókkal, a Magyarországot ért példátlan kritikadömping okaira voltunk kíváncsiak.

Tavaly ilyenkor a médiatörvény miatti nemzetközi kritikák kapcsán azt nyilatkozta a Heteknek, miszerint a bírálatoknak az egyik dimenziója a „fejlett" Nyugat felsőbbrendűségi érzéséről szól az „elmaradott" Kelettel szemben. Mára - Orbán Viktor szavaival élve -orkán erejű ellenszélbe kerültünk. Mit mond most erre?

- Nem merném azt állítani, hogy ok nélküli ez az ellenszél. Az előidézője az az elképesztő munka, amit az elmúlt másfél évben a kormány elvégzett.

A nyugati demokráciák néha késztetést éreznek arra, hogy demokráciára tanítsák az újonnan jövőket, és a közép-európai volt kommunista országok nagyjából ebbe az okításra szoruló csoportba tartoznak. Számomra érdekes, hogy az alaptörvény és a sarkalatos törvények, valamint a nyugdíjrendszer megújítása kapcsán ugyanazok a mechanizmusok működnek, mint amelyeket a médiatörvény esetében átéltünk. Senki sem veszélyezteti Magyarországon a demokráciát, mégis a nyugati közvéleményt meg lehet ijeszteni azzal, hogy milyen baljóslatú átalakítás zajlik Magyarországon. E mögött a mechanizmus mögött észrevehető egyfajta kettős mérce is. Nyugat-Európában a demokrácia legalább annyi formában létezik, mint Közép-Európában. Gondoljunk csak arra, hogy hány nyugati országban ma is királyság az államforma, ami a jogrendszerét, bírósági rendszerét, kinevezési gyakorlatát tekintve jelentősen eltér egy köztársaság működésétől. A demokrácia ugyanis számtalan „ruhában" létezik Európában. Mi azt várjuk, azt kérjük a Nyugattól, hogy legyen türelmes, alaposan tájékozódjon, ne benyomásokból és ne érzelmileg gerjesztett vélemények alapján ítélkezzen.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!