hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2012. 11. 09. (XVI/45) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Obama hosszabbíthat

A Fehér Házért folytatott kemény küzdelemből végül Barack Obama került ki győztesen. Az elnök győzött a csatatérállamokban, ám a következő négy évben nem lesz könnyű dolga, mert a képviselőházban maradt a republikánus többség. Ennek ellenére dinamikus beszédében máris a munkáról beszélt, sőt szavazóit is figyelmeztette: a demokráciában a voksok leadásával nem ér véget az állampolgárok feladata.

Agyarakért fegyver

Évente tízezrével mészárolják le lázadó militáns csoportok orvvadászai a Közép-Afrika szavannáin békésen sétálgató elefántokat. A Sierra Leonéból származó „véres gyémántok” szerepét mára az elefántcsont vette át: az egyre inkább militarizálódó illegális agyarkereskedelem szolgáltatja a kontinensen zajló fegyveres konfliktusok anyagi hátterét.

Röviden

Számon kérik az iráni elnököt Az iráni parlament Mahmúd Ahmadinezsád elnök számonkérését tervezi az ország valutájának zuhanó árfolyama miatt, adta hírül vasárnap az iráni állami rádió. Egy éven belül ez lesz a második ilyen kínos alkalom az egyre többet támadott vezető számára. 77 iráni törvényhozó írta alá az Ahmadinezsád elszámoltatását kérő  indítványt – az iráni elnöknek a jogszabályok szerint egy hónap áll rendelkezésére, hogy válaszoljon az idézésre. Az iráni riál az elmúlt évben az összeomlás szélére került,  és ez a folyamat az elmúlt hónapban tovább gyorsult (Magáncégek az iráni rezsim mögött. Hetek, 2012. október 26.). Az iráni politikusok a Nyugat által bevezetett szankciókat okolják, Ahmadinezsád pedig egyenesen nemzeti valutájuk elleni szándékos támadásról beszél.Az aláírók elmondták: az elnök beidézésére azért került sor, mert a Központi Bank vezetője, Mahmúd Bahmani nem jelent meg a parlament előtt. Azt is hozzátették, hogy a kormány engedélyezte több mint 15 700 gépkocsi importját, ami lehetővé tette a kereskedők számára, hogy kemény valutához jussanak alacsony árfolyamon, amire csak élelmiszer és gyógyszer esetében lenne lehetőség. Azt is hozzátették, hogy a kormány nem vásárolt hazai gabonát, hanem inkább 2,5 milliárd dollárért külföldről importált. A júniusi elnökválasztáshoz közeledve Ahmadinezsád és az ellenzék között egyre nő a szakadék. Márciusban már egyszer számon kérték az elnököt az ország gazdasági helyzetének romlásában való szerepéért és Ali Khamenei ajatollah döntésével való szembeszegülése miatt, amikor egy hírszerzési minisztert 2011-ben leváltott. A minisztert később Khamenei utasítására visszahelyezték posztjára.

Svájci számlákon a görög vagyon

Kétnapos általános sztrájkot tartottak a hét elején Görögországban, és tízezrek vonultak az utcára, miközben szerdán újabb költségcsökkentésről és adóemelésről szavazott a görög  parlament. Miközben az átlag görögök  nyögnek a megszorítások alatt, a legjobban keresők továbbra sem hajlandók adót fizetni. Ezen háborodott fel az a görög újságíró, akit amiatt tartóztattak le a napokban a  hatóságok, hogy nyilvánosságra hozott egy kétezer nevet tartalmazó listát: olyanokét, akik titkos svájci bankszámlával rendelkeznek.

Segély az orosz oligarcháknak?

Hamarosan az Európai Unió segélyalapjához fordulhat Ciprus – Németország Szövetségi Hírszerző Szolgálatának (BND) értesülései szerint azonban ez a segély leginkább orosz oligarchák zsebébe vándorolna. Az oroszok ugyanis 26 milliárd dollárt juttattak el illegális formában a ciprusi bankokba.

Lejárt a Kadima-korszak Izraelben

Miközben az amerikaiak már kifújhatják magukat a közel egy éven át tartó kampányidőszak után, az izraeliek éppen a választási hajrába érkeznek. Sokáig lefutottnak tűnt a szavazás, ám az utóbbi napok eseményei akár fordulatot is jelezhetnek. Netanjahu továbbra is vezet, de a felmérések szerint a jobboldalt gyengítette a Likud választási szövetsége Avigdor Lieberman pártjával. A baloldal is egységre lépne, és a lista élére sokan Simon Pereszt szeretnék felkérni.

Viharos jövőt jósolnak New Yorknak

Szakértők szerint az atlanti partokat végigpusztító Sandy hurrikán nem egyszeri jelenség. A jövőben egyre sűrűbben előfordulhat hasonló vihar – a múlt heti események szemléletes példáját adják annak, hogyan alakulhat a jövőben az Egyesült Államok időjárási térképe a globális felmelegedés erősödésével.

Sandy tarolt, nyomában a nor’easter

79-en veszítették életüket és tízezrek váltak otthontalanná New York és New Jersey államok városaiban a Sandy névre keresztelt pusztító erejű hurrikán következtében a múlt héten; az érintett területek lakosaira a hideg beálltával újabb kihívások várnak, a vihar ugyanis jelentősen megcsappantotta a két város olaj- és üzemanyagkészletét. Ráadásul e hét közepén újabb, a Sandynél valamivel gyengébb vihar érkezését jelezte a meteorológiai szolgálat.

Megnyerte a világot

A korábbinál kisebb figyelem övezte világszerte az idei amerikai elnökválasztási kampányt. Egy közvélemény-kutatás szerint a megkérdezett oroszok 40 százaléka például nem is tudta, hogy idén választanak négy évre elnököt Amerikában. Ez ugyanakkor nem jelenti azt, hogy az emberek közömbösek lennének az eredménnyel kapcsolatban, hiszen a megkérdezettek kétharmada nyilatkozott úgy, hogy a világ első számú vezetőjének személye nagy hatással van személyes életére.

Belföld

Tovább barkácsolja a választási szabályokat a Fidesz

Úgy tűnt, mintha az ellenzéki felzúdulások miatt nyitotta volna meg újra a Fidesz és a KDNP a részletes vitát a választási eljárásról szóló törvényről, de a módosító javaslatok elolvasása után egyértelmű, hogy nem nagyvonalú gesztusról volt szó. Újabb ötletekkel a kampány területén tesznek be a lehetséges riválisoknak, noha a fő szlogen a válság miatti gazdaságosság.

Befagyott erőviszonyokat ütött szét Bajnai

Egy friss közvélemény-kutatás szerint Bajnai Gordon politikai mozgalma gyökeresen átalakította a pártok népszerűségi rangsorát. Hivatalosan lapzártánkig egyik ellenzéki párt vezetője sem minősítette a felmérést, de többen meg nem nevezett „elfogultsági problémákra” hivatkozva óvatosságra intettek bennünket. Forrásaink azt azonban el tudják képzelni, hogy az ellenzéki pártokban kiéleződhetnek a stratégiai viták.     

Nagy korrupció, gyenge elszámoltatás

Az ELTE Lágymányosi Kampuszán került sor kedd este arra a vitaestre, melynek keretén belül a szakértők az előző kormányok elszámoltatásának szükségességéről, illetve a korrupció elleni harcról folytattak eszmecserét. A Jövőképp – Fiatalok Magyarországért! Egyesület rendezvényén Budai Gyula államtitkár arra hívta föl a figyelmet, hogy szinte minden párt ígért elszámoltatást a kampányai során. Így már jóval a Fidesz kétharmados hatalomra jutása előtt beindult számos komoly ügy, például a sukorói telekcsere,  a metró és Hagyó Miklós korábbi polgármester esetében.

Gyűlöletkeltés büntetés nélkül

A kuruc.infón idén megjelent cikkeket és a hozzájuk kapcsolódó hozzászólásokat szúrópróba szerűen megvizsgálva több mint nyolcszáz, egyenként akár három év börtönnel is büntethető bűncselekményt valósított meg a nyilas portál szerkesztősége és látogatóközönsége együttes erővel – áll egy a lapunkhoz eljuttatott, nyilvánosságra még nem hozott felmérésben. A kormányzat által tervezett új szabályozás értelmében jövőre – hat év zavartalan működést követően talán – tiltólistára kerülhet az oldal.

Gonosz mostoha

Ismerői kedves, udvarias embernek írták le P. Erikát, mielőtt a nő beismerte: részt vett 11 éves nevelt fia kegyetlen meggyilkolásában. A részletek és az indíték egyelőre nem tisztázott, ám a mostoha állítólag vetélytársat látott a gyermekben, ezért szőtt ördögi tervet. A példátlan gaztettben két hajléktalan férfi is közreműködött.

Európa legalján

Amszterdamot és Zürichet elárasztják az olcsó magyar prostituáltak, akiknek az átlagéletkora egyre csökken. Az emberkereskedelemmel szorosan összefonódó szexrabszolgaság felszámolásában a nemzetközi összefogást az országok eltérő jogi szabályozása és főként hozzáállásbeli különbsége hátráltatja. A holland és a svájci média állandó témájává vált a magyar alvilág.

Hit és értékek

Megszédült csillagok

Kerékpárosok, atléták doppingügyei; sízők, labdarúgók, egyéb sportágak szexborányai. Úgy tűnik, hogy mára a sport – vagy legalábbis az élsport egy része – a kontrollálhatatlan testkultusz terepe és a fékevesztett érvényesülési vágy eszköze lett.

Náci licit az olajkutakért

Az Arábiai-félszigeten 1938-ban indult meg az olajtermelés, alig egy évvel a második világháború kitörése előtt. A fekete arany nemcsak gazdasági, ha­nem katonai-stratégiai fegyverré is vált. Bár a szaúdi király a nyugati hatal­maknak köszönhette országát és trónját, ez nem tartotta vissza attól, hogy üzletet ajánljon a náciknak is. A német hadsereg üzemanyaghiánya kapóra jött Ibn Szaúdnak, aki rokonszenvezett Hitler zsidóellenes programjával. Amikor azonbana háború menete megfordult, a király hátat fordított Berlinnek, és az amerikai kormánnyal kötött átfogó megállapodást az olajmezők és a távol-keleti hadszíntér miatt kulcsfontosságú katonai légibázisok használatáról. Ibn Szaúd egy feltételt szabott: Roosevelt elnök akadályozza meg, hogy zsidó állam jöjjön létre Palesztinában.

HÁTTÉR

Pár óra Amerika

Az amerikai választás éjszakájának nagy tanulsága, hogy nem szabad ugyanabba a terembe ételt és mikrofont is tenni. Legalábbis Magyar­országon. A sült oldalas BBQ-szósszal ugyanis legyőzte a házigazda diplomatákat az eredményfigyelő bulin. Ugyanitt Obama 84–16 arányban verte Romneyt.

Botrányáradat Kínában

Az évtized generációváltására kerül sor Kínában a Kommunista Párt tizennyolcadik kongresszusán, ahol a kormányzati pozíciók hetven százaléka gazdát cserél. Az elitváltást korrupciós ügyek árnyékolják be.

Nincs válasz

Lényegét tekintve egyszerű kérdést tett fel hétfő délután a parlamentben Harangozó Tamás szocialista képviselő Orbán Viktornak, noha kétségtelenül messziről vezette fel, hiszen emlékeztetett rá, hogy a miniszterelnök a nyolcvanas években még harcolt a diktatúra ellen, ma pedig – mint hivatalos útjai is jelzik – „beteges vonzalmat érez” a keleti önkényuralmak iránt, de végül csak nekiszegezte: „Önnek ma semmit nem jelent a szabadság?” Mire Orbán azonmód megsértődött. Figyelmeztette Harangozót, hogy a parlament nem a személyes sértegetések színhelye (mintha bizony ebben az ülésteremben éppen a Fidesz honatyái még sohasem gyalázkodtak volna), és legott kikérte magának, hogy „az egykori kommunista párt utódszervezetének képviselői oktatgassanak minket”. Nem volt ebben semmi meglepő, hiszen tudjuk, hogy a mai magyar jobboldal prominensei minden baloldaliban automatikusan bolseviket látnak, de lássuk be, ezen a színvonalon nincs sok értelme a diskurzusnak.

Pálinkapolitika

A pálinka olyan, mint a magyar ember: erős és tömény, kemény, de mégis kedvelt. Ezt Komáromi Pista bácsi mondja, aki egy egész életet szentelt a pálinkafőzés tudományának, amiből a doktori címet is megérdemelhetné. A pálinkakészítés szabadságának visszaadása az öreg szerint Orbán Viktor politikai pálya­futásának a csúcsa volt, aki azóta sem képes ilyen magaslatokba emelkedni.

Bólyban az élet

Egy adoma szerint a Baranya megyei Bólyban olyannyira takarékosan élnek az emberek, hogy ha valaki az eladó szerint túl pazarlóan költ valamelyik helyi üzletben, akkor rászólnak, hogy eb­ből vagy abból a ter­mék­­ből van olcsóbb is. Hogy ez igaz-e, arról empirikus úton nem tudtunk meg­győződni, viszont kétségtelen, hogy a 4000 fős település az egyik leginnovatívabb magyar város. Termálvízzel fűtik az intéz­ményeiket és az ipari parkjukat, az iskolában nullára redukálták a villanyszámlát, a hipergyors internetet pedig az önkor­mányzat szolgáltatja. Mindeközben a könyvvizsgáló nem hitte el, hogy még folyószámlahitelük sincs.

Cuki bácsi és a magyar csoda

Cuki bácsi, te csak verd azt a kolompot! – utasítja a helyi főjobbikos Cuki bácsit, a nagybajuszú, árpádsávos bajtársat, aki becsülettel verte is, mígnem összeveszett egy baloldali érzelmű polgárral. De kolompolva veszekedni vagy veszekedve kolompolni nem lehet, ezért Cuki bácsi átmenetileg a veszekedést választotta. A pártfegyelem viszont pártfegyelem, márpedig a Jobbik aktivistái Bajnai Gordon ellen tüntetni gyűltek össze a komlói színház előtt, a tiltakozásnak meg inkább a kolompolás a szerves része, mintsem a parttalan vitatkozás bajnaista szimpatizánsokkal.

Az állam átpasszolná a gyermekvédelmet az egyházaknak

Januártól állami fenntartásba kerülhetnek a települési önkormányzatok által fenntartott gyermekvédelmi intézmények, valamint a fogyatékosokat és a pszichiátriai betegeket ellátó otthonok. A Fővárosi Önkormányzat tiltakozik a tervezet ellen, mondván: érthetetlen, hogy ha a főváros vállalja és képes biztosítani szociális intézményeinek további színvonalas működtetését, akkor miért ragaszkodik a kormány azok kényszerállamosításához? Az egyik lehetséges magyarázat az a törekvés, miszerint az államosítás célja a szféra – elsősorban a gyermekvédelmi szakellátás – egyházi kézbe való átadása.

KÁVÉSZÜNET

Az erő Miki egérrel van

2012. október 30-án George Lucas eladta médiabirodalmát mintegy négymilliárd dollárért a Disney-nek. A megállapodás értelmében a Disney tulajdonába került az aranytojást tojó Star Wars-franchise, a filmmel kapcsolatos minden ajándéktárgy, számítógépes játék, film- és audiojogok, az Indiana Jones-filmek, valamint az Industrial Light and Magic és a Skywalker Sound, azok minden filmtechnológiai innovációival, találmányaival együtt. A Disney 2015-re máris új Star Wars-filmet ígér, amiben Lucas mindössze tanácsadói szerepet vállal.

A „szélhámos” embermentő

1987-ben egy idős magyar hölgy, Láng Éva néni Padovába utazott. Egy férfi után kutatott. Az után a hős után, akinek köszönhetően ő és bajtársai oly szép életkort érhettek meg. Hosszas keresgélés után akadtak csak rá. Az illető ekkorra már betöltötte a 77. életévét, és ismeretlenségben élt. Ezrek köszön­hették neki az életüket, de ezt nemhogy az állam vagy a barátai, de még a saját fia sem tudta. A hős neve: Giorgio Perlasca.

Szégyen-e a lélek betegsége?

Vajon szégyen-e, ha a lelkünk betegszik meg? És miért mumus a „lélek orvosa”? Dr. Harangozó Judittal, a Semmelweis Egyetem Közösségi Pszichiátria Centrumának főorvosával arról beszél­gettünk, hogy van-e felépülési lehetőség a pszichiátriai beteg­­sé­gekből, és hogy hátráltató tényező-e a stigmatizáció.

Furfangosan a fűtéssel!

Egy átlagos háztartás rezsiköltségének legalább a 60-70 százalékát a fűtésszámla generálja. Évente minimum 6 hónapon át fűtünk, így nem mindegy, hogy milyen szokásokat alakítunk ki. Elég csak néhány apróságra odafigyelni, hogy kevesebbe kerüljön az otthon melege.

Bajnokok közt

A Real Madrid portugál sztárja, C. Ronaldo nem rejtette véka alá: ha tehetné, saját magára adná le voksát a 2013-as Aranylabda-szavazáson. Legnagyobb vetélytársa, Messi ezzel szemben egyelőre még csak nem is gondol a díjátadóra.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!