hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Megnyerte a világot

2012. 11. 15.
A korábbinál kisebb figyelem övezte világszerte az idei amerikai elnökválasztási kampányt. Egy közvélemény-kutatás szerint a megkérdezett oroszok 40 százaléka például nem is tudta, hogy idén választanak négy évre elnököt Amerikában. Ez ugyanakkor nem jelenti azt, hogy az emberek közömbösek lennének az eredménnyel kapcsolatban, hiszen a megkérdezettek kétharmada nyilatkozott úgy, hogy a világ első számú vezetőjének személye nagy hatással van személyes életére.

Ha más országok lakóinak is lehetősége lenne a szavazásra, kevésbé lett volna szoros a választási verseny.
A felmérésekben részt vett 32 országból 31-ben Obamát részesítették volna előnyben, és többen inkább egyik jelöltre sem szavaznának, mint ahányan Romneyra adnák le voksukat. Egyedül Izraelben volt más a helyzet: az izraeliek 52 százaléka szavazna a republikánus jelöltre, és csak negyedük Obamára. Ugyanakkor az arab származású izraeliek Obamát részesítenék előnyben. Mindez annak is köszönhető, hogy a kampány során Romney sokkal agresszívebb álláspontot képviselt Irán atomprogramjával kapcsolatban, és rendszeresen hangsúlyozta az amerikai–izraeli kapcsolatok fontosságát.
Obama népszerűsége Franciaországban a legnagyobb, ahol a megkérdezettek 70-90 százaléka támogatná a demokrata jelöltet. Franςois Hollande, a baloldali francia elnök Obama egyik legnagyobb támogatója. A kampány során Romney azzal vádolta meg Obamát, hogy „európai stílusú jóléti állammá” akarja átalakítani az Egyesült Államokat.
Az észak- és nyugat-európai országokban is hasonlóan magas Obama népszerűsége, ahogy Ausztráliában, Indonéziában és Dél-Koreában is. Brazíliában annyira nagy a támogatottsága, hogy a helyi választások során legalább 16 jelölt említette meg a jelenlegi elnök nevét saját kampányában.
Több országban azonban romlott az elnök megítélése. Kenyában például, ahonnan Obama apja származik, 87 százalékról 66-ra csökkent a támogatottsága. „Az Obama-kormány semmilyen mértékben nem javította a kapcsolatot Afrikával, sem gazdasági, sem társadalmi szempontból” – nyilatkozta Dann Mwangi kenyai ügyvéd az okokról a The Standardnak. A mexikóiak és a kínaiak is kevésbé lelkesek már Obamával kapcsolatban, és ugyanez a helyzet Japánban és Spanyolországban is.
  Oroszországban Obama nyerne 27–12 százalékos arányban Romneyval szemben; Vlagyimir Putyin a maga részéről elutasította Romney megállapítását, miszerint Oroszország Amerika legnagyobb geopolitikai ellenfele, Obamáról pedig azt állította, hogy „egy nagyon őszinte ember”.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!