hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Tovább barkácsolja a választási szabályokat a Fidesz
Egyre  lejtősebb  a pálya

2012. 11. 08.
Úgy tűnt, mintha az ellenzéki felzúdulások miatt nyitotta volna meg újra a Fidesz és a KDNP a részletes vitát a választási eljárásról szóló törvényről, de a módosító javaslatok elolvasása után egyértelmű, hogy nem nagyvonalú gesztusról volt szó. Újabb ötletekkel a kampány területén tesznek be a lehetséges riválisoknak, noha a fő szlogen a válság miatti gazdaságosság.

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár szeptember közepén nyújtotta be több párttársával együtt egyéni képviselői indítványként a választási eljárási törvényt, amelyet a kétharmados parlamenti többség már novemberben tervez elfogadni. Egyébként korábban azt ígérte éppen Lázár János, hogy ötpárti egyeztetések előzik meg e törvény benyújtását. A múlt héten az is éles ellenzéki felzúdulást váltott ki, hogy az alkotmányügyi bizottságban 65 oldalnyi módosító anyagra alig egy óra „átolvasási” idő jutott.  

A Lázár János, Kósa Lajos és párttársaik fémjelezte választási eljárásról szóló törvényjavaslat szerint az előzetes regisztráció időszaka 2013. szeptember 1-jén kezdődik majd, de belföldről csak szeptember 15-éig lehet levélben feliratkozni (ezt követően csak és kizárólag személyesen vagy az Ügyfélkapun keresztül lehetséges). Mint arról a Hetek korábban többször is írt, az ellenzéki pártok bár eltérő indokokkal, de mindannyian ellenzik az előzetes regisztrációt, sőt, Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök több párttársával együttesen éhségsztrájkolt is a javaslat ellen.

Érdekes fejlemény, hogy Lázár Jánosék javaslata könnyíti a kisebb pártok elindulását a választásokon, amit több elemző úgy értékel, hogy a Fidesz azt szeretné, ha megosztott ellenzék indulna 2014-ben.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!